See !!! Abaikan....! Cakap banyak2 pun buat apa...yg lepas biar lepas...yg akan datang...kita perbaiki. Insyallah.
Ok. Nak share resepi roti kali ni. Sedap tak sedap...sila la cuba sendiri. Nnti sy kata sedap...org lain kata tak sedap pun..! Sembang jer lebih... ada yg kata dah ikut resepi...tp kenapa tak jadi ?? Ntah...! X tau nk jwab...);
Utk resepi nya ;
Sumber : blog emilia puteri
Bahan-bahan
Roti
300g tepung roti
50g butter
1 biji telur
50g gula halus
100ml fresh milk/air (suhu badan)
8g dry yeast
1 sudu kecil garam
Filling
2-3 sudu kecil cinnamon powder (ikut suka )
60g gula perang
20g butter-suhu bilik
Icing
50g cream cheese - suhu bilik
20g butter - suhu bilik
100g gula aising (syifa kurangkan kepada 40gm, sebab brown sugar yg guna)
secubit garam
beberapa titik vanila esen
Cara-cara
Saya masukkan semua bahan-bahan roti ke dalam breadmaker. Saya pilih function uli dan BM saya uli selama 1 jam 30 minit.
Selepas siap diuli, keluarkan doh. Tumbuk doh untuk keluarkan angin. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 10 minit.
Satukan bahan-bahan filling dalam mangkuk kecil. Gaul sebati.
Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai lebih kurang ukuran 25cm X 20cm.
Sapukan separuh bahan-bahan filling yang digaul tadi ke atas doh.
Gulung doh dengan kemas.potong beberapa bahagian. Letakkan dalam paper cup.
ulang utk sebahagian doh lagi.
Panaskan oven 180 darjah. Bakar selama 10-15 minit. Sehingga atas keperangan.
Utk icing ( letak selepas masak)
Masukkan semua bahan icing ke dalam mangkuk. Putar guna mixer sehingga berkrim.
siap, dan boleh sudukan keatas roti tadi.
selamat mencuba.
Selepas siap diuli, keluarkan doh. Tumbuk doh untuk keluarkan angin. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 10 minit.
Satukan bahan-bahan filling dalam mangkuk kecil. Gaul sebati.
Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai lebih kurang ukuran 25cm X 20cm.
Sapukan separuh bahan-bahan filling yang digaul tadi ke atas doh.
Gulung doh dengan kemas.potong beberapa bahagian. Letakkan dalam paper cup.
ulang utk sebahagian doh lagi.
Panaskan oven 180 darjah. Bakar selama 10-15 minit. Sehingga atas keperangan.
Utk icing ( letak selepas masak)
Masukkan semua bahan icing ke dalam mangkuk. Putar guna mixer sehingga berkrim.
siap, dan boleh sudukan keatas roti tadi.
selamat mencuba.
selamat merajinkan diri syifa, tkyah ckp banyak2 letak resepi je pasti ada yg akan ikut nnt, mana tau kaknoor nk try buat cinamon roll ni
ReplyDeleteya Allah rajinnye awak....lieya kalo nak mkn ni gi cari kat bakery jek laaa...adoiiii kan syok kalo dpt buat sendiri...puas ati leh mkn byk2....ni rase mcm nak usya2 breadmaker gak ni syifa heheheeheh
ReplyDeleteWah...sedapnya! selalu tgk channel 707 & 703 orang putih buat...terliur je tgk..skrg dah ada resepi..bole la buat kat rumah! versi halal lagi..hihi!tq share resepi ya!
ReplyDeletehttp://blogmummyrifqiy.blogspot.com/
ini klu orang yg rajin boleh laaa...
ReplyDeletekita nie xde la rajin sgt..
Kakak dah buat resepi ini Syifa tapi kakak tak ada letak toping icing yg atas tu..
ReplyDeleteSedap kan..
Nak beli Bread Maker lah esok jugak kalau cenggini....jeles mak tau.....huhu..
ReplyDeleteAkk pun tak sembang byk kat blog la ni..heheeee...saje je ni, ayat penyedap...
ReplyDeletebest aaa klu ada BM..ari tu nmpak kat tesco rm 300 ++.. Berani jeling3 je dulu...huhuu.teringin gak buat roll cinamon..tp BM yg ada ni kdg2 tak nk wat kerje lebih..hihii
Kalau dah beli BM nanti tapi tak buat jugak.. memang kena bebel ler dengan en. suami.. kehkehkeh..
ReplyDeletenice looking malaysia cinnamon roll recipe ... keep it up!
ReplyDelete