Assalamualaikum
Selamat sejahtera
Setelah sekian lama tiada "post" , kali terakhir tahun 2016 , harap ada kerajinan lah lepas ni
berkongsi resepi kali ni resepi Talam Cendol, buat time Ramadhan yg lepas,
Resepi diintai dari blog k.yatie , tapi saya buat setengah adunan sahaja, jadinya guna loyang 8x8 ya.
dan bahagi dua ya resepi di bawah ni.
sumber resepi : K.Yatie (sinar kehidupanku)
note : saya bahagi dua adunan dan guna loyang 8x8
Lapisan bawah
Bahan A- 200 gm tepung beras*
- 250 ml santan pekat*
- 450 ml air*
- 1 s/b tepung jagung*
- 150 gm gula caster
- 1 s/k garam
Bahan B
- 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-
- Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
- Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
- Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
- Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
- Kukus selama 25 minit
- Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan A- 300 gm gula merah
- 50 gm gula castor
- 500 ml air
- 2 helai daun pandan-saya tambah
Bahan B
- 150 gm tepung gandum
- 1 s/b tpng jagung-saya tambah
- 3 biji telur
- 250 ml santan pekat
- 1/2 s/k garam
Cara-caranya:-
- Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
- Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
- Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
- Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
- Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit
Selamat mencuba, Insyallah sedap lemak manis semua cukup
Jumpa lagi ....daaaaaaa
Selamat hari raya Syifa. Lama menghilang dari berblogging ye. Jom kita terus main masak-masak heheheeee.
ReplyDeleteslmt hari raya
ReplyDeleteslmt kembali
rajin syifa menalam, akak ni simpan resepi je buatnya entah bila he hee
SELAMAT HARI RAYA.. nice entry sis.. done follow, follow me back :) http://acuyuhan.blogspot.com/
ReplyDeletedatang sini sebab nk try resepi ni ;)
ReplyDeleteMenarik jugak ni....bolehlah try nanti
ReplyDelete