Pages - Menu

Tuesday, June 9, 2020

Cara buat begedil kentang

Assalamualaikum / Selamat sejahtera.


Jumpa lagi , 

Kali ni nak berkongsi cara buat  begedil kentang pula, Ini ikut cara saya lah ya, cara paling senang, 

Bahan-bahan yang saya gunakan :-

kentang - potong kecil dan digoreng
ayam - diracik dan disangai sebentar supaya air ayam kering.
Daun sup - diracik halus
Bawang goreng - optional ( kalau nak guna bawang besar dan potong dadu pun boleh)
Cili besar - racik halus
Garam secukup rasa - ada yang gunakan lada sulah, pun boleh juga, ikut citarasa masing-masing dan bahan apa yang ada di dapur anda

Telur - untuk disalut masa mengoreng



1) Kentang yang dah goreng, lenyek boleh, tumbuk pun boleh, ikut kekuatan lah ya . Lenyek masa dia masih panas tu ya.




2) Kentang dah siap lecek semua, masukkan bahan-bahan yang dah diracik tadi, daun sup, cili, bawang goreng cili besar dan perasakan dengan garam. Bahan-bahan ini semua ikut citarasa. Gaul sebati semuanya.




3) Bila dah gaul sebati, bentukkan begedil, kebiasaannya bulat macam di atas. 




4) Dah siap bentukkan, kita gorengkan dia pula, ambil telur tadi, letak garam sikit, minyak dah panas ambil begedil tadi, salutkan dengan adunan telur dan goreng kan lah dia sehingga masak, buat lah sampai habis. 



5) Macam ini lah rupanya bila dah masak ya.



Sedap dimakan bersama soto ☺

Ini cara saya ya, kalau ada cara / resepi yang lagi senang dan sedap, terpulang lah ya, sila ikut mana yang berkenan dihati 

Selamat mencuba, kalau nak cuba 

Jumpa lagi.......


Thursday, May 28, 2020

Talam Cendol

Assalamualaikum 

Selamat sejahtera 

Setelah sekian lama tiada "post" , kali terakhir tahun 2016 , harap ada kerajinan lah lepas ni 

berkongsi resepi kali ni resepi Talam Cendol, buat time Ramadhan yg lepas, 

Resepi diintai dari blog k.yatie , tapi saya buat setengah adunan sahaja, jadinya guna loyang 8x8 ya. 

dan bahagi dua ya resepi di bawah ni.


note : saya bahagi dua adunan dan guna loyang 8x8


Lapisan bawah
Bahan A
  • 200 gm tepung beras*
  • 250 ml santan pekat*
  • 450 ml air*
  • 1 s/b tepung jagung*
  • 150 gm gula caster
  • 1 s/k garam
Bahan B
  • 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
  2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
  3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
  4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
  5. Kukus selama 25 minit
  6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan A
  • 300 gm gula merah
  • 50 gm gula castor
  • 500 ml air
  • 2 helai daun pandan-saya tambah
Bahan B
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 s/b tpng jagung-saya tambah
  • 3 biji telur
  • 250 ml santan pekat
  • 1/2 s/k garam
Cara-caranya:-
  1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
  2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
  4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit




Selamat mencuba, Insyallah sedap lemak manis semua cukup

Jumpa lagi ....daaaaaaa