Ini minum petang semalam punya,patutnya buat n3 smlam kan, tp mcm x sempat, jadinya mlm nie bru sempat sblm tgk citer korea jap lgi....curi masa jap update blog utk mlm nie...
ini hasil yg sy buat...
resepi drpd : CHEF HANIE LIZA
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung ~ syifa pakai tepung ubi
1 sudu kecil kapur kueh [optional] ~ x letak, x de stok kat rmh
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] ~ syifa pakai acuan apam,
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
pada yg nak cuba, silakan....:)
last n3 utk mlm nie.......nak solat n tgk YES CAPTAIN !....daaaaaaaa
Salam Asyila, akak balas kunjungan..essh..nak panggil akak atau acik...acik la kut...sama ya menu kita...kuih kegemaran semua
ReplyDeletetq Kak.paty sudi jengah blog sy...:)
ReplyDeletesedapnya, dah lama teringin nak makan kuih ni
ReplyDeleteTina : tringin ke?? try la...sdap kuihnya...:)
ReplyDeleteKuih favourite mak saya ni.
ReplyDeleteKajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!