Ha...ini lagi 1 resepi yg di try test buat pertama kalinya, gambar sudah beberapa hari diperam...! kuihnya pun sudah habis dingap dan sekarang bru berkesempatan nak ditampal kat blog nie...:)
Nie namanya kuih getuk ubi, gitu la namanya....x diketahui kenapa dipanggil getuk...
Terjadinya getuk ubi nie sebab ada lebihan ubi kayu haritu....bila dah berlebih tu.....x yah membazir lah kan....so ikut la saranan ada sorang fren kat fb yg share kan resepi nie, bila sy post gmbar ubi kayu haritu....katanya buat getuk ubi....
caranya mudah sangat, ambik ubi kayu ( yg dah rebus la...), campur dengan kelapa muda, gula nak bagi rasa manis skit, n garam sebagai perasa. itu sahaja. kelapa parut muda ye....!! lagi menaikkan rasa lemaknya...
caranya :
Ubi tu di lecek , kemudian baru cmpur dengan kelapa, gula dan garam.
kemudiannya, bentukkan seperti gambar di bawah.... bentuk bulat ler....
Untuk bahan tepungnya :-
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
garam
air
Satukan semua bahan di atas ( cair mcm nak goreng pisang tu ).
Dah siap bancuhan tepung. boleh la goreng macam goreng cucur biasa tu.....kuning keemasan la orng kata kan.... agak² je lah..., jgn smpi hangit pulak....karang pahit.. x sedap pula........
samalah cara kita buat kuih getuk ni.. cuma bancuhan tepung tu kita org letak pewarna kuning sikit :)
ReplyDeleteKathy : letak pewarna ye...ok gak tu...lgi menyerlah kalernya tu....
ReplyDeleteSalam kenal Asyifa.dtg kunjungan balas. ubi getuk pernah juga mkn tp belum pernah buat sendiri..
ReplyDeleteSalam.. tq sudi follo.. dah folo jugak.. wahh ubi getuk, selalunya beli bila nak makan.. nak buat di rumah ni tak ada yang fav.. datang sini nak mintak 4 ketul hehhee... bolehkan... :))
ReplyDeleteMamasya n Kak Sha , tq sudi dtng jenguk blog kite......:)
ReplyDeletesuka sgt beli ubi getuk ni kat gerai yg jual goreng pisang... tapi kalau buat sendiri gerenti lg sedap kan...makan panas2...sedapnya...
ReplyDeleteFnF : mmg sedap makan panas²....kdang yg menjual tu...ada je yg x kenan kat tekak....hehe..
ReplyDeletesedap bila dimakan panas2.. ni kuih kegemaran ai masa preggy anak sulung dulu.. ;)
ReplyDeletesalam syifa!
ReplyDeletedah lamaa cari nama kuih ni, tapi baru dapat tawu yang namanye getuk ubi. hahahah. sedaaappp sukeee sangaaatttt!! thanks for posting the recipe!!! :D
oh btw, nak mintak izin share entri nih! tenkiuh! :)
ReplyDelete