Pages - Menu

Thursday, May 17, 2012

Apam Gula Merah

Nape hari nie mcm x brapa nak ada mood nak menaip.....asal nak menaip je...msti terpegi bw merata punya lah...........last² n3 terbiar....pastu..dah lama skit...baru smbung balik. x de bende nak merapu......terus ke tajuk utama !

                                                                   
Apam gula merah ~ buatnya pagi² tadi....hari nie hari rajin memasak dan hari malas menaip !!! hehehe....,  pepagi sudah siap hidangan kuih , apam gula merah......pastu utk lunch tadi, dah siap masak mee goreng....n goreng nasi sikit....lebihan nasi semalam....menu simpel...x de lauk pauk ! senang mcm tu......




Untuk resepinya....ikut resepi dari blog K.Yatie, mmg sedap, manisnya pun mmg cukup, lembut dan gebus !!! x rugi punyalah cuba....,  buat 1/2 adunan sahaja, cukuplah...x ramai pun yg makannya....buat 1/2 adunan drpda resepi asal K.Yatie ( full resepi ada kat bwah nie ) dan gunakan bekas apam kecik tu...dapatlah dlm 25 ketul lebih kurang.



Tq K.Yatie, sudi share resepi yg best nie....jadinya sy tumpang share kat cni ye kak...^__^


Resepi 

Bahan A
  • 1 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn gula pasir*
  • 1 cwn air*
  • 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan)
Bahan B
  • 1 sudu besar yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C
  • 3 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung beras
  • 1 cwn air
Cara-Cara
  1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut dan sejukkan.
  2. Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Campurkan ke semua bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Masukkan dlm blender lagi senang)
  4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaul sebati, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam atau naik 3 x ganda.
  5. Lenserkan loyang dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit.
  6. Kukus adunan selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
  7. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  8. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.




cubala......x rugi punya....sesuai sngt buat bekpes atau tea time...........kat dapur ada lgi tu...bole ler buat mnum petang jap lgi.........


26 comments:

  1. wah kemain comeiii n cantiknya apam gula merah tu...mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  2. QH : tq² .... sedap...klau ambik resepi dri blog k.yatie, mmg x penah mengecewakan....

    ReplyDelete
  3. syifa... my faveret tu... tapi, kat umah ni, i sorang je yang suka apam tepung gandum ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ogyep : la...itu yg x bestnya tu klau mkan sensorang......penat je masak......

      Delete
  4. jarang makan apam gula merah ni, slalu makan apam biasa je.. nnti leh try buat mcm ni lak ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kathy : sila la cuba.....x rugi punya...mmg sdap.....!

      Delete
  5. Assalamualaikum Syifa,
    cantiknya apam yg Syifa buat ni..gebu je, betul2 buat akak terliur ni..akak mmng suka kuih2 mcm ni..tq sudi mencuba..mcm skrng je nak buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Yatie : W'salam......tq kak...kuih akak lgi cntik tau.......hehe....tq ye kak share resepi yg best nie.....alhamdulillah x mengecewakan....

      Delete
  6. salam Syifa,akak terus lapar lah tengok apam ni sbb akak mmg fav apam nak kena buat jugak ni rasa nya hehee

    ReplyDelete
  7. SaaaAAAAAngatTTTT sedap!!! dan cantik kejadiannya itu..:))

    ReplyDelete
  8. sedap.. nak pulak pekena dengan kopi panas.. eeemmm..
    share pulak dengan jiran kat umah sambil lepak depan rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aizamia3 : pergghhh ! Mmg mantap la...sbb mnum ptng nie tdi mmg dgn kopi O.....alhamdulillah......

      Delete
  9. Waw..sedapnya apam gula merah..Rahel suke tu..

    ReplyDelete
  10. x pernah cuba buat lg...h ehhe biasanya beli jew..adoiii kasi sikit vitamin rajin kt kita ..cantikk jew apam tue:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.zila : hehe... Vitamin rajin tu mahal kak......mmg payah ler nak dpt......hahaha.......

      Delete
  11. lama tak mengapam ni..terliur lak rasa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nieza : dah lama? Tu mmg mcm nak sruh mengapam la tu......hehe......

      Delete
  12. Nampak gebu apam yang syifa buat nie..sedap kan apam mcm ni, suka..

    ReplyDelete
  13. wahhh...mmg nampak sedap apam tu. Cantik dan jeles nengok. Dah lama x buat...tingin le pulak....

    ReplyDelete
  14. apam ni mmg sedap. saya mmg suka mkn kuih apam, lembut gitukan. :D

    ReplyDelete
  15. K.Rohah : sedap kak...suka sngt...:)


    K.Lily : buat le kak...


    Asmara : hehe...segala jenis apam mmg sdap kan...:)

    ReplyDelete
  16. Terima ksh. Saya dah cuba resepi apam & hasilnya memang memuaskan. Apam gebu.

    ReplyDelete
  17. Terima ksh. Saya dah cuba resepi apam & hasilnya memang memuaskan. Apam gebu.

    ReplyDelete

Tq sudi meninggalkan komen diblog ini...anda akan saya jejaki...
~syifa~