Pages - Menu

Monday, July 23, 2012

Kek Karamel

Agak² buat n3 pasal makanan time gini ada yg terliur ke ? ...mmg dah masuk tengahri pun....tp kuatkan iman ok...! sabar itu lebih penting di jaga dalam bulan Ramadhan nie.....jadinya bila tiap kali tgk gmba makanan tu....kene kuatkan iman...lebih kan kesabaran...ye gitewwww.......:D 

Pembaca blog nie pun sy kira dewasa belaka kan...klau bebudak tu ( ada ke bebudak yg nak baca blog ku ini ? ~ konpius jap !) ....myb la kot...daya tahan nafsu mereka agak kurengggg.....kita dewasa nie...bole control lagi.....

Oleh kerana itu.....x kira...nak masukkan gak gamba nie............ tadaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!! karamel kek in the houseeeee :))


sangat-sangat la sedap (perggghhh ! puji diri sendiri x hengat ko!) , alhamdulillah tekak nie masih dapat merasai kenikmatan dunia.....:)

ini juga antara menu yg dibawa ke umh sis in law masa buka hari 1st ramadhan hari tu kan...yg bwak sama dgn rvc tu.......


pelangi la sangat....kengkononnya.............:D, untuk resepinya....sy ambik dari kak Ita, Pn Munira dan Anna Qawina.... resepinya sama, cara pun sama.... saje tgk semua....buat panduan.....

Untuk resepinya.. sy sharekan disini........~ rasanya ramai yg dah buat pun kek nie kan....x kisahlah...nak share gak dlm nie...sebab resepinya mmg best !.

Sumber :-

di try test : asyifa

Bahan-bahannya :-

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas - karamel

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


(C) - Lapisan Kek 

Bahan I

70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
45 ml minyak msk

Bahan II ( ayak kedua bahan ini)

140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

 D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Cara-caranya:-


Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.

Bahan (C) ~ pukul telur kuning, minyak dan air sehingga gebu dan bertukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.
Matikan mixer dan masukkan tepung yg dah di ayak tadi.
ketepikan.

Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh...(meringue)
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.

Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..


sy buat 3 kaler je ~ biru + pink + hijau

masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.

Bakar cara steam bath - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
(cara pembakaran yg lebih detail boleh rujuk SINI)

Jika tak pasti keremel dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk.


mmg sedap dimakan time sejukkk !


/sweat ~ cuaca panas la hari nie............


NAK HADIAH BEST TAK ? KLIK SINI 




37 comments:

  1. sedqapnyaaaaaaaa tapi tak larat nk buattt makan larat laaa hihihihi

    ReplyDelete
  2. sedapnya nampak Syifa kek karamel tu tapi tang nak buat tu yg agak malas sikit tapi nak makan jugak ni mesti kena tunggu moog rajin dtg insyaallah mmg nak try jugak tambahan anak2 semua ramai yg dah balik ni semangat memasak tu berkobar jugak tapi yg simple je lah heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. K.Noor, mmg sedap....sy buat pun sbb nak makan ramai nie....kalau akak mmg lagi best membuatnya kan...sbb anak2 balik...lagi meriah la makannya tu....

      Delete
  3. cantik, berkenan, tapi dengan acuannya. he he he...boleh gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kak,
      acuan tu..kat kedai bakery belinya kak...mcm2 saiz ada.....:)

      Delete
  4. salam syifa.. mantap! sgt cantik layer2 tu.. tun buat xnmpk dh layer dia. kui kui... kt sini pun panas, mmg menggugat nengok kek karamel nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Tun,
      cuaca panas mmg x bole nak kata apa dah la kan...redha jer....:)

      Delete
  5. terbaekkkkk.... coooobaaannn bulan puasa ni... memang sesuai bangat untuk buka puasa..

    ReplyDelete
  6. cantiknya. macam mana melapiskan kek rainbow sehingga cantik macam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eri Chan.
      mekasih..:)
      kalau ikut cara sy...setiap 1 senduk warna adunan tu letak diselang selikan...maksudnya...1 senduk biru, pas tu 1 senduk pink n 1 senduk hijau..letakkan betul2 ditengah2 karamel tu, nnti dia mmg otomatik akan mengembang bila kita letak adunan yg lain secara bertindih tu...ok?

      Delete
  7. Salam sis. Saya pendtg baru. Baru nk brkecimpung dlm bidang baking membaking nie. Camne ek nk melapis kek nie, n maksud letak adunan di tgh2 n nmpk terapung tue ape ek? Anyway,thanks sudi share resepi kek nie. Cantik sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam Nor Rafidah. tq sudi singgh sini....
      cara yg sy buat mcm nie ~ setiap 1 senduk warna adunan tu letak diselang selikan...maksudnya...1 senduk biru, pas tu 1 senduk pink n 1 senduk hijau..letakkan betul2 ditengah2 karamel tu, nnti dia mmg otomatik akan mengembang bila kita letak adunan yg lain secara bertindih tu.

      Delete
    2. Thank u so much. Mmg brkobar2 nk try kek nie. Luv u sis...

      Delete
    3. Wlcme dear...selamat mencuba...tengok resepi mcm leceh kan...tp kalau buat, x sbnrnya....

      Delete
  8. Benci ahh...goda2 kita bulan puasa ni. Uwaaaa...akak belum ada peluang nak buat lagi ni. Tak aci arr, syifa dah buat.

    Selamat berpuasa syifa, jgn nanti org puasa berat bdn turun, awak pula mcm di pam2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat le...sedap...!
      nie buat tuk orng ramai la kak...x de maknanya mkn bnyk cmni bula pose nie...

      Delete
  9. Asyifa, sedapnya, teringin nak membuat tapi belum ada kerajinan.

    Jangan give-up ye. Nanti akak buat GA lagi ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Nur,
      mmg x give up...tp frust tu ada la...hehe...

      Delete
  10. Assalamu'alaikum Syifa.

    Subhanallah. Cantinya kek itu. Kakcik tak pernah cuba buat, tapi pernah makan yang adik kakcik buatkan. Memang sedap. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam K.Cik,
      kan...sedap kan kek nie....sy pun suka...:)

      Delete
  11. dah lame sgt teringin nak buat..tp kenangkan keje renyah smpn dulu dlm wishlist :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nmpk resepi mcm bnyk kejenya kan...tp try la buat....ok je...:)

      Delete
  12. wahh..meriahnyee kek..bestnyeee..caramel..i like laaaa

    ReplyDelete
  13. Assallamualaikum Syifa..

    Ermm..cantiknya kek diaaa.... Eh sape kata tak de budak2 yg tgk blog masakan? Anak2 kak Naz kalau akak tgh skodeng masakan, dia org pun tumpang sekaki gak kekadang tu. Jamu2 mata sambil minta buatkan makanan spt gambar yg dia org berkenan..heheheee...

    Selamat meneruskan ibadat puasa ye Syifa... Ampun maaf kiranya ada silap dan salah dr kak Naz sepanjang kita kenal mengenali di alam cyber ni ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam kak Naz,
      oh ye..sy ingt x de...tp x ramai kut kan mcm anak akak....sbb akak rajin masak...itu yg anak2 pun rajin mintak nak mkn macam2 kan...:)

      Ye sama la kita...selamat berpuasa tuk akak juga...

      Delete
  14. salam....nanti nak lapis tu x bercampur ker adunan caremal n kek tu kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam,
      x..adunan kek akan terapung atas karamelnya.

      Delete
  15. salam syifa cygg..wahh rajin btl adik akk nie la,cantik jew belang2 tu ,.suka tgk.akk dh lama x buat kek nie..diorg suka mkn tang kramelnya jew..bhgian kek akk jew yg kena habiskan..he hee abis diet,

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak zila..lebiu...:)
      tq..jgn puji sangat kak...segai i tau......hehe....
      itu ler...masa sy bwak kek nie...ok kata diaorng...tp lgi suka tang karamel tu plak....mcm2 pesen...!

      Delete
  16. sedapnya..dan cantik pulak, kalau dapat sepotong ni...errmm nikmat..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak..kalau akak sebelah umh...da lama sy anta sepiring kak.:)

      Delete
  17. Salam Asyifa. cantik belang kek karamel Asyifa ni....buat terliur pula...mkn yg sejuk..nyamannya...
    re; taugeh mahal sbb tak da kacang hijau jual di Egypt.yg ada angkut dr Msia atau Thai. ada jual mcm2 kcg kat sini tp kcg hijau tak da.akk pernah cuba buat guna kcg warna putih tp tak jadi mcm taugeh yg guna kcg hijau

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak,
      mekasih kak...mmg sedap dimkn sejuk.....:)

      ooo..bru sy tau ye napa tauge mahal...ptut ler....

      Delete
  18. salam,
    Thanks for sharing the recipe..berkunjung lah ke blog kami juga ye..

    ReplyDelete

Tq sudi meninggalkan komen diblog ini...anda akan saya jejaki...
~syifa~