Assalamualaikum & selamat sejahtera .
nak tepek gmba food...cam x de mood nie....kjap2 lagi la.... nak share info ni dulu ye...
jumpa kat page fb BUKU RESEPI , harap dpt membantu... juga buat panduan diri sendiri.
thx google
TEPUNG
1/4 cawan = 30 gram
1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram
GULA KASTOR
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram
MENTEGA
1/4 cawan = 60 gram
1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram
CECAIR
1/4 cawan = 50 ml
1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml
1 cawan = 250 ml
4 cawan (1 quart) = 1000 ml @ 1 liter
ok...ini dulu utk pagi nie...
insyallah jumpa lagi lepas nie.....:)
SUMBER : BUKU RESEPI
TQ sharing
ReplyDeletethanx coz sharing ilmu yg berguna nih....
ReplyDeleteK.Marsita ~ wlcme.
ReplyDeleteYanna ~ wlcme
tq share ye
ReplyDeletetenkiu sharing asyifa..tp kalu guna cawan kt mesia ni rasanya saiz lbh kecil banding ngan import dr US kot! so selalu akak nk lbh tepat akak guna cawan corelle ke..hehe! VE tu ialah vanilla esen..hehe!
ReplyDeleteKA ~ wlcme.
ReplyDeleteK.Ina ~ wlcme...thx kak...ingtkn mende la VE tu...hehe...
Sukatan ini kakak pun guna Syifa sebab kakak lebi suka sukat guna cawan/sudu...
ReplyDeletetq Syifa,sharing..
ReplyDeleteassalam syifa
ReplyDeletetqqqq , baru akak tahu ni
akak lebih suker guna timbang digital rasa lebih tepat
As Salam....,sayer suker buat kek...tp belum ade rezeki nak beli lagi penyukat....duk sukat sendiri-itu y xmenjadi keknyer...hehe...thnx yer info y diberi...bley sayer print n uat rujukan.. ^_^
ReplyDeleteK.Zakie ~ sy tgk resepi jugak kak...klau mudah pkai timbang...sy guna timbang...lau x ...pkai cwan jugak...:)
ReplyDeleteK.Rohah ~ wlcme..
mamasara ~ sy guna timbang manual kak...itupun kadang guna kadang x...tgk pada resepi juga...:)
Starprincess ~ silakan...:)