Pages - Menu

Wednesday, February 20, 2013

Kuih Talam Gula Merah ~ 2 resepi ~


Talam Gula Merah ~ nie buatnya senin lepas...jgn tanya dah...hari nie memang x de dah kewujudannya .....:D

lama teringin nak makan....orng jual mmg susah nak cari ...hari tu nak cari kuih lapis pun sikit punya seksa...... last2 try la buat talam nie....

resepi ? search tenet la... last2 jumpa yg memang ngam dan senang... lapisan bawah ikut resepi lain (dari blog K.as ) ...atas resepi dari orng lain (dari blog K.Rohah) ...bole gitu ? janji jadi....mmg jadi lah...pestime menalam nie... mmg x pernah buat...kesian kan....huk3....

Untuk kakak bloger...sy mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)  sebab sy rajin...so ambik dua dua punya resepi...sy tepek sini ye.... 


Bahan2nya (as guna loyang 8 x 8)

BAHAGIAN BAWAH

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air gula merah ( 1 1/2 cwn gula merah+1/2 cawan gula pasir+1cawan air) dimasak, sejukkan
2 cawan santan cair

BAHAGIAN ATAS

1/2 cwn tepung beras
3 cawan santan
4sdb tepung jagung
1sdk garam
campur smua bahan dan panaskan sebentar seniasa digaul sekadar panaskan saja,jgn sampai bergentel.

cara2
sapu sedikit minyak keatas loyang, masukkan bahan A, kukus 10-15 min, gunakan garfu lorekkan atas permukaan lapisan gula merah,kemudian tuangkan bahan yg atas tadi pula. Kukus hingga masak.
Untuk menghasilkan permukaan yg cantik dan rata, penutup kukusan dibungkus dengan kain. Setelah betul2 sejuk baru boleh dipotong.





Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:

1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir*
5 cawan air*
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara:

1.Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2.Gaulkan adunan dan tapiskan.
3.Tuangkan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit.
4.Bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.

Lapisan atas:

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara :

1.Gaul dan tapiskan.Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.
2.Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan sikit.
3.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
4.Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

kalau nak cuba...ikut la mna yg suka ye....itu pun kalau nak cuba.......:)

tp ada musykil skit la.... nape kuih talam sy nie merekah atasnya ye ~ nie kejadian lepas dah sejuk...cenggini la jadinya, masa abis kukus elok pulak ratanya......,  ada bole tolong explain ??


sila2....sape bole explain...

komen anda amat dihargai..........tq...


23 comments:

  1. nampak sedap sgt tu!

    ReplyDelete
  2. salam asyifa..alahai kempunan akak tgk kuih talam yg dh abiss ni..nk wat sendiri mmg maleh nk kuarkan pengukus tu..layan mata jer laa!

    ReplyDelete
  3. suka gak makan kuih ni tp nak buat tu cam mls skit hihi...

    ReplyDelete
  4. mungkin air dia agak kurang tuk lapisan atasnya....my feberet nie kak ;)

    ReplyDelete
  5. aduhai... cantik sungguh kejadian kuih talam tuuu...potongan un seyes lawa

    ReplyDelete
  6. nampak sedap talam ni...mmg kueh kegemaran akak ni syifa...al-maklum selera kueh² lama... :)

    ReplyDelete
  7. sedap ni akak pun kalu buat memang habiss he he sb en asben suker makan kuih2 gini sama cam akak
    dulu2 selalu akak buat kalu ptg2 tu lapo he he kalu akak tambah sikit tepung jagung atau ubi utk licin kat atas tu
    atau mungkin terlebih tepung dia merekah tu
    apapun best dah kan asalkan lembut
    cucur jawa tu akak pun simpan semalaman

    ReplyDelete
  8. ni kuih kegemaran Cm..ya la...inilah masalahnya.Toppingnya merekah.Akak buat pun camtu jugak harap ada yang sudi kasi petua atau resipi yang tak merekah ya

    ReplyDelete
  9. menalam dia...
    Akak hari tu buat pun macam tu gak..p suspen bila tgk yg bahagian atas tu,merekah...tak ada jawapan..huhu.

    ReplyDelete
  10. Mungkin kurang airlah Suifa. Eh... kakak pun bukan pandai sangat. Ala janji sedap dimakan sudah bukan utk dijual pun.

    ReplyDelete
  11. KA ~ :)


    Evelyn ~ ya...:)


    K.Inahar ~ hehe.....tang nak kuar kukusan tu...mmg ambik msa la kak...klau malas tu...mmg teperap je la dia...


    Haryati ~ time rajin je bole wat nie....:)


    Asmah : air kurang ke ? len kali bole perbaiki...thx.


    Fnf ~ thx...:)


    K.Lily ~ me tooo....:)


    MamaSara ~ ooo camtu ke...nnti bole perbaiki...thx kak..


    CM ~ hehe..sama la plak kita ye kak...:)


    K.Rohah ~ kikiki...sama eh...


    K.Gee ~ :)


    K.Zakie ~ hahaha...btul tu..mmg x jual nie kak...klau jual pun ada ke orng nak bli....kikiki....

    ReplyDelete
  12. waaah bestnye..lama btol tak mkn kueh talam ni..wiyah suka yg putih je! hehe..btw thanks follow wiyah akak

    ReplyDelete
  13. Aslmkum Syifa
    akk suka kuih talam gula merah terutama bhg santan kat atas itu.resepi dah lama print tp tak terbuat2 lagi.

    ReplyDelete
  14. Rajin btl adik akk ne la..tp nape plk merekah kan...tp asal sdap dh orait tu dik.

    ReplyDelete
  15. Wiyah ~ yg putih je ke...? putih tu..rasa lemak je la kan...


    mamasya ~ Wsalam kak, akak pun suka atas gak...?..hehe...


    K.Zila ~ x la rajin mna pun kak...teringin nak buat je lebihnya...:)

    ReplyDelete
  16. Ya Allah kenapa banyak kuih yg shida suka nie...sedaap telan air liur

    ReplyDelete
  17. try balut penutup kukus ngan kain, insyaallah permukaan kuih akan jadi licin n cantik

    ReplyDelete
  18. Nak makan tepung talam sedap..mai tempat kami..subang bestari dan kota damansara seksyen 6..cari banner kami..TEPUNG TALAM GEDIK..JITRA MAI..

    ReplyDelete
  19. Nak makan tepung talam sedap..mai tempat kami..subang bestari dan kota damansara seksyen 6..cari banner kami..TEPUNG TALAM GEDIK..JITRA MAI..

    ReplyDelete
  20. Hari ni nak try resepi awk tapi tak tau nak ikut yg mana satu...anak blik weeknd request ni...

    ReplyDelete
  21. saya terbaca resipi tepung talam dalam FB tapi kak rasa Life is SwEet lebih menepati citarasa kakak (saya berada diBrisbane,Queensand, Australia, terima kasih

    ReplyDelete

Tq sudi meninggalkan komen diblog ini...anda akan saya jejaki...
~syifa~