Assalamualaikum & Selamat sejahtera.
Gambar terperam setelah hampir 2 minggu ~ bukan x nak post time fresh....tp masa yg begitu mencemburui sy...hehe - alasan benornya !
ok...share skit citer alkisah terjadinya apam nie...sebab mata bling bling tengok apam K.Yatie ~ sinar kehidupanku yg sungguh kalerful ! jiwa i memberontak nak buatnya ok...walaupun stok kelapa parut ngak ada...! gagah jugak buat tu....kikiki....
sedap ok walaupun makan tanpa kelapa , sy buat 1/2 adunan sahaja ( daripada resepi di bawah )....cukup utk 5 orng dlm rumah nie...1/2 adunan pun dah dpt bnyk jugak tau ~ alkisahnya sebab nasi semalaman tu...tinggal secawan jugak pun...:D
Pada K.Yatie, sy mohon share kan resepi ni dipanjangkan di sini ye....moga perkongsian nie....dapat lebih la manfaatnya,.....resepi yg best...meh kita try reramai meh....:D
Suumber : K.Yatie ~ Sinar Kehidupanku
dicuba : Am
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 1/2cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
x rugi pun mencubanya....baru kita tau camne rasanya kan....selamat mencuba....:)