Lama dah tidak kongsikan resepi kan...jadinya bila ada masa sikit ni..sy share lah mana yang sempatnya.
Biasa la cuti sekolah ni kan...dah duduk rumah...manjang aje laparnya...kena pula cuaca sekarang asyik mendung dan hujan....jadinya perut tu...paham paham je ler....
tapi hari ni...cuaca alhamdulillah panas..setakat ni la...petang nanti...wallahualam...
Ok...kek batik ni...macam kek batik biasa yang guna biskut marrie tu...tapi untuk jadikan batiknya dot-dot...sy guna biskut jejari ni...
Ini sy sharekan resepinya ya...
Resepi sy share dari blog Hasue ye..tumpang share ye...:) , dan sy memang ikut Hasue punya sukatan..
Kek Batik Dot Dot
BAHAN2NYA:
½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari
sedikit esen vanilla
CARANYA
CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.
*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.
p/s: pagi sampai petang tak boleh nak bw...nanti malam skit sy jengah 'rumah' kengkawan semua ye....daaaaa
Published with Blogger-droid v2.0.10
Cantiklah Syifa. Good idealah sebab bila potong tu yg jadi dot-dot. Pandailah Syifa:)
ReplyDeleteSuka sgt kek batik ni. Tapi klu manis sgt, mmg turn off. Sy ni pulak jenis mls nak buat kek ni sebabnya - leceh nak membsh bks cokelat tu. Hahahaha! Ntah pape. Tapi kena try jugaklah satu hari ni.
ReplyDeleteBiskut jejari tu mcm costly sket dr marie tak?
salam.hehe comel je kek tu
ReplyDeletemesti sedap.dh lamaaa sgt xbuat kek ni hihi
kalau free nnt singgahla ke blog noly ye
www.nolyanna.blogspot.com
cantiknya kek dia..kreatif la...boleh try mcm ni pulak..
ReplyDeletesinggah jgk kejap cuti2 ni ! ssh pulak nk berblog dgn tab ni
ReplyDeleteMenariknyaaaa. Nk cubalahhhh
ReplyDeletekegemaran kami sefamily ni...
ReplyDeletemasih belum berjaya nak membuatnya.. idea yang menarik guna biskut jejari tu.. ;)
ReplyDeletecantiknya kek batik mesti sedap jugak tu
ReplyDeletethanks bg idea utk gna biskut jejari tu. ada buat gna biskut marie je
ReplyDeletehttp://comfortandblissfullife.wordpress.com/
saya mmg suka apa2 jenis biskut coklatt.. best!!
ReplyDeletea'ah cantik jugak ye klu buat camtu...
ReplyDeleteNampak mudah tapi kak ina tak pandai buat...awak buat cantik lorrr :)
ReplyDeletepanai asyifa guna biskut jejari tu..cantik jadinya
ReplyDeleteSedap biskut ni, tapi ini lagi menarik...guna biskut jari.
ReplyDeletesalam syifa... dah lamaa sgt xbuat kek batik.. suka tgk bulat2 tu.. :)
ReplyDeleteassalam syifa
ReplyDeletearr sama la kan he hee lapo memanjang ni
dot dot cantiklah
hai,ditag
ReplyDeletehttp://madihahdaisy.blogspot.com/2013/12/giveaway-giga-join-win-by-wanie-putri.html
Patut pun corak dia cantik AM...rupanya pakai biskut jejari...Okje tak pernah try lagilah buat ni walaupun nampak mcm senang je buatnya...
ReplyDeleteALAHAI COMEL!!! kreatif tukar buat pakai biskut nieh....nampak cute sgt hah....lieya mmg suke kek batik nie...almaklum laa milo kan sape tak suke.....sedap buat kudap2 hah....
ReplyDeleteoooo... pebret cik ennnn.... :)
ReplyDeletekek batik dot dot ler pulak yerk.. tapi comelkan..
ReplyDeleteKA singgah cuit2 nuffnagx3 yer
ReplyDeletesdpnyeeeee
ReplyDeletesinggah jgk & clik2 yer
ReplyDeleteWahh cantik kjdianye..nmpk dot2..nnt leh tiru ne
ReplyDeleteBanyak kali jenguk Syifa sini tak berubah mesti sibuk ni... moga semuanya baik-baik hendaknya...
ReplyDeleteUwaa rase lapa pulak ptg ni huhu
ReplyDelete