Semalam tak mengupdate..tiba hari ni rajin pula ye...sebab semalam hari sedih kan...mata asyik ke tv...mood nak update blog pun tak berapa nak ada..
Sedih la...maunya tak sedih..lagi2 bila tgk anak2 yang ditinggalkan....bahagian mereka di dunia ni dah selesai..bahagian kita? Sama2 la lipat gandakan pahala...buat amal., ..mati itu pasti kan...tapi cara yg bagaimana...hanya Dia yang Maha mengetahui....
*takziah buat kaum keluarga MH17 , semoga tabah menghadapi *
------------------------------------------------------------------------------
Hari ni...sy share lah 1 resepi yang memang best dan sedap! Sedap is subjektif ! Ianya sedap dan kena pada tekak saya dan anak2 ~ itu saje.
Nak tau sedap tidak...sila buat sendiri...:)
Tadi goreng 5 ketul je...nak rasa kan...yang lain...dah siap sy frozenkan...buat bekal anak2 sekolah next week...
Yang ini sy buat inti kacang merah...beli dah siap je...:)
Yang ini sy buat inti kacang merah...beli dah siap je...:)
Sy panjangkan resepi di sini ya Kak.Reen, buat rujukan masa akan datang...:)
Resepi asal : Air Tangan Reen Khan
PAU GORENG/KUKUS
BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 20-25 BIJI)
• 500GM TEPUNG GANDUM
• 60GM GULA HALUS
• ½ SUDU KECIL GARAM
• 70ML MINYAK SAYUR/MAKAN
• 1 PAKET INSTANT YEAST
~~ 1st time rendam yis dgn air sejuk, boleh rupanya dia kembang...:) ~~
CARA-CARA :
1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA.
CARA-CARA :
1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA.
**utk frozen...sila ke step no.7 ye...goreng setengah masak sahaja...sejukkan...baru simpan dalam bekas yang sesuai **
Selamat mencuba....
Selamat mencuba....
Nak buat...huhu, mau lain pula jadinya, tapi kalau makan saya memang pandai hehe
ReplyDeleteRajinnya syifa. mesti anak suka dpt bw bekal drp mak kesayangan diaorg
ReplyDeletewaaa. pandainya sis buat. hehee. nina suka pau goreng. tp.tp.tp tang nk buat ti nanhadorajinnya. huuu
ReplyDeletebenda2 yang inti kacang merah ni saya kureng sket hihi
ReplyDeletekalau inti sardin ke, sambal bilis ke, memang laju je
demi anak2.. ;) air tangan ibu lagi sedap dari beli kat luar..
ReplyDeleteIdea baik ni syifa sebab kakak ni kadang dah bingung nak bawakan bekal anak apa ke sekolah..
ReplyDeleteNak trylah nanti.....letak inti mcm karipap tu sure sedapkan AN....kacang merah kurang laku kat rumah ni
ReplyDeleteSalam..nk tanye kalo buat pau frozen.. lepas step 6 tu..dah isi inti boleh terus goreng ke atau kena tunggu doh kembang??
ReplyDeletemaaf tumpang tanya..sy nak tau npe klo frozen kuih..lembutnye x berkekalan ye..sbb sy jual kuih frozen. rsa keras apabila dh sejuk dri d goreng.
ReplyDelete*Assalamualaikum, jom sebarkan berita ni sberapa byk yg mgkin utk membantu org yg memerlukan, terima kasih smua..aaminn.*
ReplyDeleteSy En.Mohd Zuhairi bin Noordin , pengasas produk herba dr hutan. Sy mnjual herba warisan yg mampu mrawat smua jenis kanser dari tahap 1 ke tahap 4 dan utk pengidap resdung kronik. Herba warisan dr hutan belantara ini tak mganggu rwatan kimoterapi. Ia blh diambil smasa rwatan hospital, malah lg baik jika berubat bsama spya lg cpt sembuh. Daun² herba trpilih ini sudah trbukti brkesan kpd rmai pesakit kanser & ianya sukar dijumpai, malah belum ada mna² syarikat yg mngeluarkn herba ini. Ia herba khusus mrawat kanser & resdung yg kronik. Fokus herba ni ialah mbunuh sel kanser hingga ke akar umbi spya kanser tak berulang lg.Jgn biarkan pnyakit menghuni dlm tubuh hingga kronik. Ia akn merebak ke organ lain.Bila dh merebak ia mnyukarkan rawatan. Herba bkn bnda asing lg. Jgn was² lg, sejak beratus thn herba dh digunakn oleh nenek moyang kita. Benda natural tak mganggu rawatan moden. Bkn pesakit kanser pun blh minum utk mencegah kanser. Utk psakit kanser, sy akn bantu hingga sembuh,memberi saranan & motivasi bgaimna utk hadapi kanser. Sy dh jumpa rmai psakit, kita blh brkongsi pndapat utk rawat smpai sembuh. Rmai psakit sy dh sembuh,anda bila lg?
Hubungi utk order & pertnyaan:
*En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570*