Untuk resepinya :
Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)
BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Published with Blogger-droid v2.0.10
Nampak pun dah tau sedap AM.....Anak tu lama dah mintak nak buat kek coklat yg moist mcam tu...OKje tak reti buat sebenarnya.... Resepi ni pun nampak sedapkan!
ReplyDeletenak try nak try.... sedap ni
ReplyDeleteTakpe kalau rupa tak cantik tapi sedap di tekak. Gerenti laju je makan. Lagi2 kek
ReplyDeleteokla ni syifa!! saya paling fail bab melapis lapis kek ni.. hahaha..
ReplyDeletesaya ni kalau nk melapis2 ni yg malas...tpi teringin nk makan
ReplyDeleteSedapnyaaa choc dgn cheese mmg sangat ngam
ReplyDeletesedapnyaaa. saya paling suka kek coklat, ade cheese pulak tuu
ReplyDeletetq share resepi yang sedap ni yer !
ReplyDeletePeh! Mcm dpt bygkan rs sedapnya mcm ne. Dah lama teringin tp mlsnya nak membikin....
ReplyDeleteCantik dan sedap ni Syifa...
ReplyDeleteOkje : senang je buatnya ni...mcm buat kuih lapis...tp tu la...maleh pun ye gak kdang tu...
ReplyDeleteHaryati : ye..msti cuba...x rugi pnya...bg yg gemarkan ciz tu..mmg best..!
Mel : mmg laju je mknnya...:-)
Rai : kek ni je pun tau nak lapisnya..kek lapis lain..fail la kut...kikiki...
Sarah : sama la....ni pun kena tggu angin rajin gak...:-)
Tina : ya..sememangnya..:-)
Mazni : jadinya...cubalah...:-)
KA : sedap...insyallah...
Fr : smoga dtang kerajinan...!
K.Zakie : ye kak...sedap..!
sedapnyeee....thanks share resipi
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteAslmkum Syifa
ReplyDeletekek ni pun dah lama masuk senarai tp sbb kukus selapis2 tu yg lama simpan. tp akn cuba juga nanti....
macam sedap je..macam best je..=D
ReplyDeleteSedapnya kek ni. Nak rasa juga.
ReplyDeletememang berbakat syifa ni. saya kalau baking2 ni memang out =)
ReplyDeleteMemang sedap kek ni..makan panas2 pun dah sedap, apatah lagi yg sudah didinginkan..
ReplyDeletehaish terliur la pulok..lama tak buat..asyik buat yg org jer
saya pernah buat tapi versi bakar. best jugak
ReplyDeletebetul3x.....kek nie mmg sedap, rugi kalo x cuba hehehe,
ReplyDeletemmg sedap tuu..tengok pon dah tau...
ReplyDeletennt la nk cuba jgk..tp bilanya tak tahu lagi..semangat mmg ada nak buat..
Awak ada anak kecik pun rajin buat macam2...kak ina lak tengah sendu ni..he he.
ReplyDeleteassalam Syifa
ReplyDeletesedapkan rasa cheese
akak penah try 2 kali he hee
sy xsuke mkn cheese..tp sy suka tgk kek cheese ni..santeekkkkkkk
ReplyDelete*salam kenal*
Tak pandai nak buat...apa kata anda pos kat saya...hehe
ReplyDelete