"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, April 4, 2012

Kek Choc Moist Lapis Cheese

Assalamualaikum........selamat pagi, selamat sejahtera....alhamdulillah masih dipanjangkan usia lagi hari nie....aminn...syukur atas pemberiannya......Cuaca pagi nie pun mendung saje...matahari masih x nmpk sinarnya..sbb pagi subuh lagi sudah hujan.....cuaca agak berkabus la skit pagi nie....itu yg slow jer matahari nak muncul tu....

Ok...back to the topic !! alkisahnya semalam hari mood telebey rajin...rajin la sngt utk melapis dan mengukus...smpi terjadinya kek choc lapis cez nie....buatnya dari tghari smpi ler dkat kul 2 lebih...sungguh mencabar btul la membuatnya. Mana tdknya leceh ...kukus lapisan 1st smpi la yg ke 3rd tu...aduhhh....kuar masuk kuar masuk...nasib la 3 lapisan jer....huhuhu......dah siap masak...kene tunggu betul sejuk dulu baru bole potong.... petangnya sy dah potong sikit nak rasa....lapisannya x melekat...!, x pelah potong skit dulu nak rasa....semua nak rasa, semua tu termasukla tekak sy, asben n anak² ..... tp disebabkan lapisannya terbukak...so sy perapkan lah dulu mlm tdi dlm fridge...bab² kek yg letak cez nie...mmg sedap la kalau disimpan dulu dlm fridge ye......

Dan hasilnya pagi nie setelah dipotong !!!! tadaaaaaaaaaaaaaa .................


Percaya x ?? ini saje yg tinggl kat rumah pagi nie, ....ini ler bekpes sy.......:) yg lain tu sudah dibawa pergi en.asben ke tmpt keje ... suku je la....Athirah bwak sekolah dah suku...antar ke rumah sedara dah suku.....bnyk tempat ler kek nie bejalan..........jdinya...ini yg tnggl....5 ketui je....


Ok...sila jamu mata ye....nak bagi mmg x dapat lah...cumanya...bole bagi resepi sahaja....ok kat sini sy sharekan resepinya ye...

Utk Kek choclate, sy guna resepi kek choc dari SINI, kalau ikut resepi dari Kak.Nuri ( From bakery 2 Embroidery ), Kak Nuri guna kek choc yg INI , mana² saje...janji kek choclate sudah......ok, utk lebih pemahaman sy, sy folow step by step dari Blog Kak.Nuri....uols nak try...boleh tgk apa yg K.Nuri tunjukkan ye...insyallah lebih paham lah....

Resepi kek choc :

2 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
1 cawan susu pekat
2 biji telur
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan air suam
1 cawan minyak kelapa
1 sudu kecik soda bikarbinat

Caranya :-

1.  mula² masak air suam dengan minyak tu dulu hingga mendidih. (sejukkan dlu tau...)
2.  ayak tepung, soda bikarbonat, serbuk koko.
3.  pukul telur dgn gula smpi kembang.
4.  dah kembang, masuk bahan2 diayak tdi....dengan minyak yg dah sejuk tdi.
5.  masukkan susu pekat tdi....dan kacau sebatikan.

Bahan utk lapisan krim cez 
resepi drpd Mrsdayat

250 gr cream cheese
60gm / 5 sudu besar gula castor
25 ml air ( 3 sudu besar air + 1 sudu teh tpung gandum , cara Kak.Nuri)
1 biji telur gred A-syifa guna 2 biji sbb gred B.

Cara Melapis 

1. Masukkan 1/2 drpd adunan kek choc ke dalam loyang yg dah digriskan dgn butter/majerin. ( air kukusan mestilah panas ye).  Kukus selama 20 minit. 
2. Keluarkan loyang dari periuk kukusan, dan tuangkan adunan ciz tadi. kukus anggaran 15 ke 20 minit.
3. Keluarkan loyang, masukkan lebihan adunan kek choc tadi, dan masak lagi selama 40 minit. 
Ini lah cara sy supaya kek selamat utk dikukus, walaupun dah ttp dgn kain napkin ( bersih tu ! ) penutupnya, air masih lagi bnyk bertakung diatas aluminium foil tu....jdi..lapkan saje pelahan-lahan....
Bila dah masak, inilah hasilnya....test la dulu...dah masak ke belum ye...:)... sedikit kecewa bila tarik aje aluminium foil tu...atasnya terlekat skit...x berapa cntik pulak permukaannya tu....my advise utk diri sendiri nih !! tarik bila kek suda sejuk....itu pengajaran !!

4. Bila kek dah masak, tggu hingga betul² sejuk, baru bole potong...kalau nak letak toppingnya pun boleh...sy cuma taburkan dengan gula saje....., Kalau nak dideco dgn fresh cream pun ok.....sngt mabeles dan cntik....!!
itu je la yg dapat nak dikongsikan....pada yg berminat la kan nak tau rasanya....sila lah cuba...x rugi punya.....sedap tau....!


12 comments:

zila 4ever said...

tak terbuat lg kek nie..mmg dah lama nk mencuba tp..x tercuba -cuba lg..:)

Asyifa Mustaffa said...

Zila : sy pun dah lama memerap resepinya....nie mood rajin melapis datang...tu yg buat tu....:)

Ihsan Arifin said...

malas la nak buat.
akak buatkan untuk kite boleh ? ;D

Asyifa Mustaffa said...

Ihsan : wah !...mcm dekat je yek...hehe...

~~zana@pb~~ said...

pernah buat dulu ni....mmg mencabar jiwa, kena bnyk sabar...hehe..cekodok lg senang..

Asyifa Mustaffa said...

Kak Zana : hehe..mmg mencabar!...btul la cekodok lgi senang...tp kalau x cuba..x tau pulak rasanya camne kan...... nie time mood rajin lebih dri cekodok la jdi camni nie...:)

Acik said...

harus pergi tesco sat lagi. nak kena beli bahan2 nih.
sedap nya, hingga menjilat gigi ... :)

Asyifa Mustaffa said...

Acik : wah..! silakan menyoping utk membaking ye...semoga jadi...insyallah...:)

Ummiakid @ lily said...

Nampak menarik sangat kek ni...boleh cuba nanti...harap² jadik semolek kamu buat ni...sedap ehhh...??

Asyifa Mustaffa said...

kak Lily : akak buat pun pasti cntik juga...selamat mencuba....:)

Ann Ishak said...

alahaiiii nak cuba tapi takut tak menjadi pulak nanti...tengok memang dah menambat hati nih

Asyifa Mustaffa said...

Ann Ishak : Insyallah boleh punya...sy pun 1st time gak mmbuatnya nie...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...