"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, December 31, 2014

Al-quran Terjemahan Rumi Jawi dan Tajwid


~ ENTRY MELEKAT HINGGA AKHIR TAHUN ( PROMOSI)

Assalamualaikum.

Selesai dah sapu segala habuk....sawang2 yg melekat terlekat ni...., tn rumah dapat virus malas melampau namanya...! Itu blog terbiar banyak hari ( makan bulan dah pun) .....huhuhu....

Cuti sekolah pun dah mula kan.....selamat lah ya...ke dah ada yg plan2 nak pegi holiday tu...selamat berholiday...

Sebenarnya kan...nak cerita sikit ni, sy ada jual Alquran. Alhamdulillah setakat ni...ada 2 3 dah customer yg repeat order... seronok jual Alquran ..walau untung tu...tak la bnyk mana, ada la juga kan....beramal utk akhirat lah sampingan kiranya nih..

mana tak seronok...mereka beli...sy pun dapat tempiasnya gitu...lagi2 kalau diamalkan membaca setiap hari....masyallah....paham2 je la kan...

Alquran yang sy jual ni ia istimewa tau...sebabnya dia ada disertakan dengan bacaan dalam JAWI, RUMI juga disertakan TAJWID untuk kita lebih faham apa maksud kandungan ayat....apa cerita disebalik ayat2 Alquran Alwasim  ini...( nama Alquran).


Terdapat dalam 2 size tau...iaitu size A4 dan A5


Ada yang berminat? Bole saje kalau dibeli untuk diri sendiri...atau nak hadiahkan pada saudara mara...sahabat handai...kan...

*Harga amatlah berpatutan.dan sememangnya berbeza lah mengikut saiznya kan ;

A4 : RM 90.00 ( sm)  RM95.00 (ss)

A5 : RM 70.00 (sm) RM 75.00 (ss)

Harga sudah termasuk postage ya.

Boleh hubungi saya di talian 0136693984 wasap or telegram pun boleh. Sms n call juga...:)

**DISKAUN RM5.00 LAGI AKAN DIBERIKAN SEMPENA JUALAN CUTI SEKOLAH...SEGERA DAPATKAN SEBELUM TAWARAN TAMAT**

*Harga akan sentiasa berubah ubah...tertakluk pada terma dan syarat dari supplier...harap maklum**

P/s : ada masa sy bw ke blog kawan2 yg lama dah sy tak jenguk ni.....harap maaf...

Thursday, November 27, 2014

Saya, blog dan nuffnang .

Saya ~ mood so so la orang putih kata...rajin tu...tidak juga...malas pun sikit la..huhuhu... TAPI rajinkan la juga nak update ni.

Blog ~ untuk nak 'come back' konon2nya...perkara pokoknya...header dah tukarrrrr....hahaha...( tu pun nak kecoh!) tidak ler.... yg lama tu...bekurun lama dah kan...naik bosan tgk...

Nuffnang ~ pelik dan ajaib nuffnang ni...kalau org tanya mcm mna dia bole bagi iklan....jawapan sy ~ ntah ler...nak kata based on unique visit....sy tgk statistik...biasa2 jer...tak ler segah mana pun....update....update pulak dah nak masuk 2 bulan kot tak berupdate...bole pula iklan masuk ya...ntah ler...rezeki juga tu...


Tu kan...bederet tu... kalau gini...tak payah update selalu pun tak pe ye tak...kikiki....

Perlu buat review ke untuk mereka ni? Tgk bloger otai2 tu...kalau iklan nuff masuk....mesti buat review pasal iklan tu...ntah ler...sy x penah buat pun... tu tak banyak pun hasilnya.. sen2 jer... :)

Ok...sy masih dlm mood bw slow yg teramat! 

Thursday, September 25, 2014

Agar-Agar roti ~ masak menggunakan pressure cooker noxxa

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Terima kasih pada kawan2 yg meninggalkan ucapan di entry dibawah.

Dah jadi tenggelam timbul pula sy lately ni..., mana la tidaknya....mood mengemas datang dengan tak disangka sangka....abis luar dan dalam rumah nak di kemas.... tu pun tak siap lagi....pasu dan tanah masih lagi tonggang tebalik...huhuhu....

Sebelum merapu ntah apa2 lagi kan...sini sy nak share resepi agar-agar sedap....dan senang nak buat ni.


Resepi...! Resepinya sy ambil dari Kak Seri... , kak...sy share sini pula ye...:)

Sumber resepi : Seri Kandi Tanah Jauhar

Bahan A:
8gm serbuk agar-agar (saya guna sepeket/10gm)
3 cawan air (saya guna 1 liter)
1/2 cawan gula pasir
~didihkan semua bahan A

Bahan B:
4 keping roti putih
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan air
170 ml susu cair

Bahan Lain:
2 sudu besar mentega/ marjerin
pewarna dan perisa ikut kesukaan anda

~ Kisarkan semua bahan B di dalam pengisar sehingga lebur... huk2
~ Apabila campuran agar-agar mendidih, masukkan bahan B, kacau rata.
~ Kemudian, masukkan mentega yang telah cair, kacau rata sehingga mendidih dan tutupkan api.
~ Bahagikan adunan kepada beberapa warna atau perisa. Sendukkan selapis-selapis ke dalam loyang acuan tanpa mengacaunya sehingga penuh loyang atau habis adunan.
~ Sejukkan dan simpan di peti ais sekurang-kurangnya dua jam sebelum dihidangkan.


--------------------------------------------------------------------------

Cara masak agar-agar menggunkan pressure cooker noxxa


 Basuh agar-agar, masuk dalam periuk , masukkan gula dan air (ikut resepi dan sukatan air seperti di atas)

Tutup, tekan fungsi pressure selama 3 minit, pastikan tombolnya  diletakkan di pressure.

Dah habis berbunyi, buang dulu tekanan dia...buka penutup, masukkan BAHAN B tadi. (Ikut resepi di atas.)

Tekan button steam 2 minit sahaja. Dan tombolnya mesti la duduk kat steam juga. 

Siap! Keluarkan...letak la pewarna...ikut le nak gayakan camna adunan tu...

Mudahkan...tak sampai 10 minit masaknya...jimat masa...jimat gas tau...:)

Monday, September 22, 2014

Selamat....selamat..

Assalamualaikum / Selamat sejahtera.

Cuti sekolah seminggu, seminggu jugalah blog ni sunyi kan...huhuhu...nak buat macam mana...tak berapa nak ada masa nak uruskannya...hari ni...sambung samula ya...insyallah.

Semalam kan 21.09. Besday kakak yg ke 10thn....besor dah kan...kejap je rasa...ermmm...semalam gak besday ayahnya. Senang kan...share date yg sama...bujang 3 org tu pula...share bulan yg sama....yg untung..! Ibunya lah...sorang2 jek....! Hahaha....

Tak de la beria pun nyambutnya...cuma ada sebiji kek yg berpenat lelah ibu sediakan..(.nnti besday ibu...sape nak buatkan?? )  Pastu...masak ler spagheti utk dinner....simpel jer...tak yah le susah2... tp yg beria makannya si Hadif la....kek.....spagheti...mmg bg la kat dia....!


Kek ni ...nanti2 ada masa sy sharekan resepinya ya.....insyallah...

To kakak n hubby ~ semoga dipnjangkan usia..dimurahkan rezeki....:)

Saturday, September 13, 2014

Kek velvet lapis asam manis pelangi kukus.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Dah mula cuti sekolah kan...seminggu je pun...jadi la..boleh la rilek2 skit pagi2..., tapi keje semua jalan macam biasa.....kalau tak buat...tak ada la orang lain nak membuatnya...ermmm...

Apa la sangat namanya cuti utk org yg duk rumah hari2 mcm sy ni...): tiada beza... ! Makin bnyk keje ada...ye la kan...hari2 biasa...sapu rumah cukup sekali je... cuti sekolah ni...beganda ganda pula jadi menyapu tu kan...belom lagi kata pinggan mangkuk yg x sempat nak kosong dalam sinki...ermmmm....

Makan...ye hari2 kena fikir nak makan apa...semalam Hadif dah bertanya...tak ada kek ke tanya dia...adoiii...ibu diam...malas nak jawab...):

Cuti2 ni...sape2 rajin tu...cuba la kek ni...sedap juga... Kalau ikut dari resepi ni...sama la macam kek lapis yang ini , tp itu versi bakar...kali ini sy buat versi kukus. Lgi sedap... moist dan gebu.


Untuk buahnya...sy ganti pada lebihan asam manis hari tu..., jadi la dia macam rasa2 asam manis kan, warnanya pula...sy pelangi kan dia...:)


Untuk resepinya...sy share dari K.Yatie.

Sumber resepi : Kak. Yatie ~ sinar kehidupanku

Bahan-bahan
5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/2 cwn gula halus
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovallette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna merah, kuning dan hijau
100 gm buah-buahan campuran (di cincang)

Cara Membuat:-

Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
Pukul gula dan telur hingga kembang.
Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.
Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla.
Gaul sebati dan bahagikan pada 3 bahagian....letak pewarna kegemaran.Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan merah dulu, ratakan permukaannya dan tabur 50 gm buah2an campuran...
kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.Buat pula lapisan hijau, ratakan dan tabur 50 gm buah2an campuran dan kukus lagi 15 minit.Untuk lapisan yang akhir (lapisan kuning) kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.

***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan, ambil 4 senduk lauk dan bahagikan kpd 3 mangkuk dan warnakan. Untuk lapisan terakhir tak perlu tabur buah2an campuran.


Warna ikut la citarasa masing2 kan....~ sebenarnya kaler dia...tak la terang sangat gini...ni cahaya terlebih...itu naik terang jadinya colour kek ni...huhuhu...

Thursday, September 11, 2014

#Pray4mytanaman

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Ya...gitu tajuknya....hahaha...., semalam adalah hari 'rajin' sy nak tanam2 ni..., ada la free sikit time tu...sempat la tanam mana yang patut...

Sekarang semua benda dah mahal kan...macam bunga kantan..lepas raya hari tu kan permintaannya tinggi...tapi barang terhad...so..tu pasal la mahal jadinya kan... jdi...baik kita tanam dia...:)


Kantan ni......test dulu...esok2 kalau naik cantik, boleh tanam lagi...bila bunga dia dah banyak...boleh jual kat pasar....hahaha....verangan!!!! Baru je tanam semalam kan!!!


Daun kesom, nak bagi hidup dulu....nanti dah elok naik cantik...baru pindah rumah. Polybeg tak de kat rumah... pakai je plastik lebih beli bawang tu kan...tebuk2 bagi belubang...hah! Jadi la dia polybeg...:)

Last sekali...


Serai yg ada dulu2 tu...dah tak berapa menjadi..dah lama kan...dah tak gemok2...kurus je.......jadinya...buang je...

Tanam yg baru....letak dalam pasu ,..malas nak cangkul2 tanah dah, tggu dia merimbun .... nanti boleh alihkan jadi berumpun rumpun... pun boleh jual !..nak makan sendiri....berapa kerat sangat kan....pun berangan lagi!!!!

Ini je la lagi sekarang yg perlu dijaga....harap membesar dengan jayanya ya....:)


#pray4mytanaman


Wednesday, September 10, 2014

Al Baytt nasi arab homemade

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Sape2 yg suka makan nasi arab tu kan...mari2...datang sini nak cerita sikit...hehe...

Sekarang kan...tak payah dah susah2 nak pegi makan nasi arab kat Saba nun di Cyberjaya tu kan... atau ke Damsyik di Senawang tu...( tp nanti2 kalau teringin...nak pegi juga lagi....hik3)

Tapi ni nak bagi tau cara mudah la kan...kot la...tiba2 teringin nak rasa buat sendiri...kan..., boleh la cuba pek jimat macam ni....tak mahal pun.. RM 15.00 sahaja ! Dan anda dah bole dapat sekotak begini...


Dalam pek ni..dah siap beras Basmathinya...dah siap rempahnya....dan ada juga disiapkan resepi utk sos tomato dan cara utk buat saladnya.


Cukup utk makan 5 ke 6 orang.., .memang cukup2 pada keluarga kecik sy ni...cukup la sampai ke malam...

Yang sy try ni kabsah...ok juga.. sedap la budak2 ni kata... tambah2 si Hadif...dia kalau bagi nasi colour2....beperisa perisa gini...memang laju la dia maknanya...athirah, hazim...tak banyak bunyi..makan ajer...

Nak perisa lain pun ada juga dijual...pilih aje mana yang berkenan..


Ini gambar ambil dari blog tokey yg menjualnya...hehe... sy beli kat dia la...:) 

Berminat ?? Bole pm/wasap 
*selagi stok masih ada

IRFA ( Hajar Closet) : 0166116459

Tak cuba tak tau rasa dia kan...jadi..nak tau sedap tidak...rasa lah sendiri....

Tuesday, September 9, 2014

Sarapan ringkas

Assalamualaikum/ selamat sejahtera

Ya...seperti tajuk di atas ~ sarapan ringkas. Malam tadi dah buat...pagi ni ni buat lagi..sebab tak tau nak sarap apa..., buat macam ni pun ok...yg penting cepat siap..!

Ini idea dari fb la ni...share2 resepi yg simpel, mudah dan ringkas... yg cepat masak...yg penting..sedap!


Bahan penting ~ roti , telur dan kepingan cheese. 


Letak cheese kat tengah, kerat 2 boleh...kerat 4 boleh...tak nak kerat pun ok jeeerr....

Sukahati ! Korang yg ngap kan!!! 

celup kat telur...letak atas pan yg semestinya sy tdk menggunakan minyak atau magerin/butter...

Senangkan...:) 

Monday, September 8, 2014

Bengkang ubi kayu.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ini cerita cuti raya merdeka yang dah lepas tu. Orang lain dah habis cerita cuti2 merdeka...sy baru nak karangnya...hehehe...

Cuti tak ke mana..keluar pun...pgi beli barang dapur sikit..nak kata berjalan makan angin tu...mmg tak la kan...., 3 hari je pun.....kejap sangat! balik bawak letih...bawa kain baju menimbun...arghhhhh...stres rasa gitu...baik la duk umah...masak2...makan2...:)

Dan...kemas rumah! Itu le kejenya....

Hasil dari kemas pokok ubi yg semakin membesar tu...ini la hasilnya....


Bengkang ubi...tak rugi buat ikut resepi Mamasaranur ni...memang sedap..!  Anak2 pun suka makannya.


Sampai la ni masih terasa rasa sedapnya...cukup  lemak dan manisnya tu...kena pula ubi sy ni memang jenis yg kuning....memang best lah...puas hati!

Sini saya panjangkan resepi yang sedap dari MamasaraNur ni...

Resepi : Mama sara nur

5 cawan ubi yg siap diparut
2 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula-ikut manis pun boleh
garam secukup rasa
pewarna kuning

ubi yg diparut sy tapis dulu dgn penapis kelapa, biar airnya berwarna kuing turun dlm 10 minit gitu( petua mak supaya tak pening dan angin)

pastu buang air tersebut , tp sagunya berwarna putih diambil digaul bersama ubi tadi

campurkan gula garam dan pewarna dan santan pekat

loyang disapu dgn mentega dan panaskan sebentar

baru masukkan adunan ubi yg telah sebati

dan bakar dlm 1 jam setengah suhu 200c api atas dan bawah

sejukkan betul2 baru potong


Habis sudah kena tebang pokok2 ubi tu...memberat batangnya sampai ke pagar..., ada 2 3 kerat ubi lagi yg tinggaknya.....jadila kan..

pisang tu...ntah bila nak berbuahnya tak tau la....huhuhu...


Saturday, September 6, 2014

Kek Mentega keju

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Semalam kek...hari ni pun kek..., bukan hari2 sy buat kek ye...cuma kejadian antara kek ni berselang hari buatnya....baru la ni je ada kesempatan nak memanjangkan resepi ni....

Boleh kata 2 atau 3 hari sekali la sy baking...sebab buat 'stok' makanan anak2...tu pun tgk mood juga..  kesian pun ada kalau tgk diaorng ke dapur cari makanan nak kudap2...tp tak ada apa kan....,

Jadinya......kalau buat sebiji kek...tahan la 2 hari...camtu la...anak2 nak membesar kan...makan aje kejenya..., selagi ada kudrat...daya dan tenaga...insyallah....


Kek ni..ada iras2 macam kek mabel la lebih kurang sebenarnya....tapi ada tambahan cheese..., so..kira lagi sedap!!

Meh sini tgk resepinya...nak cuba ? Silakan... baru tau rasanya macam mana kan...:)

Resepi : Chef Norzailina
Sumber resepi : K.Yatie ~ Sinar Kehidupanku

Bahan-Bahan

170 gm mentega
125 gm krim keju
250 gm gula kastor
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna } -guna tpng gandum pun boleh
1½ camca teh serbuk penaik } diayak
1 camca teh vanila
1 camca teh strawberry emulco ~ syifa guna choc emulco

5 biji putih telur
1/8 camca teh garam

Cara membuat
Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati. Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Ketepikan dulu.

Dalam mangkuk bersih yg lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan garam, putar lagi.
Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis. Kaedah kaup balik.

Bahagikan kepada 2 adunan sama banyak. Satu bahagian letak perisa vanilla dan satu bahagian lagi letak strawberry emulco.Letakkan adunan vanilla berselang seli dngn adunan strawberry.
Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan di sapu mentega..
 Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin. ( bakar ikut kesesuain oven : syifa bakar 150°c 1 jam)


Masa dia tgh panas2 suam potong tu kan...sedap weii mknnya...hehe...

Friday, September 5, 2014

Kek Lapis asam manis

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Ya...baru muncul ni...cuti lama sangat kan...terbawa bawa sampai ke hari ni malasnya...dah nak buat macam mana....

Cuti merdeka...tak ke mana...duduk rumah...masak...masakkkk...dan makan...tu je...sy suka masak...anak2 tukang ngabih kan, ..balance la tu kan...:)

ok...ini antara kek yg dah habis pun kena ngap...


1st time mencuba melapis guna kaedah bakar...pergggh...bersauna habis...rasa macam nak sekali masuk kan aje dalam loyang tu...memang menguji kesabaran...!, tapi seronok...rasa nak buat lagi....hehehe...

Kalau ikutkan...kena kukus kek ni.(sebab malas nak kuarkan periuk kukus...malas nak jaga api...huk3..).., baru dia moist2 gitu, tapi sy bakar.. jdi..kek tu agak dry skit ya...so next time...kalau nak bakar...kena guna adunan yg guna mentega...jdinya..dia ada  skit lembab2 gitu...


Sini sy pnjang2 kan resepi dari blog K.Yatie...next time sy kukus ye kak...hehe...

Resepi asal : K.Fida Myr.
Sumber Resepi : K.Yatie ~ Sinar kehidupanku

Bahan-bahan (loyang  9x9x3 inci)

5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/4 cwn gula halus
1 sudu besar ovallette
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna ~ ikut suka.
asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)

Cara Membuat:-

Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.
Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla.
Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 10 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 10 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.


Bakar pun sedap juga.. Habis la...!! Hik3....

Sunday, August 31, 2014

Merdeka 57


Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke 57

Moga Malaysia terus aman sejahtera


'Di sini lahirnya sebuah cinta'

Friday, August 29, 2014

Victoria Sandwich Cake

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Kelas kan nama dia.! Huhuhu...victoria tu nama orang yg mula2 cipta kut....sandwich sebab dia kena letak jem antara dua tu, .gitu la gaknya kek ni dapat nama...( main pandai2 sy je ni...kalau salah...sila betulkan)

Tertarik nak mencuba kek ni sebab selalu sangat tengok Instagram Tengku Puan Pahang dok buat kek ni...lepas tu tertengok pulak kat ig bakers2 yg meniaga kek.....customer diaorng kata sedap la apa la kan...sy yg baca ni pun...macam tergoda u..!


Cari2 resepi.....jumpa la kat Blog sis Honey Barney...yg dah dia translate kan dari blog Rima....lama juga terperap resepi ni...baru la 2 3 hari lepas dapat membuatnya...biasa la...time tu mood rajin sudah mari....:)

Ok...sini sy sharekan resepinya ya....copy dari blog honey barney jer ni...:)

Resepi :

Asal : Rima ~ Bisous À Toi english version
Honey Barney versi melayu

Bahan-bahannya
250 gm mentega (unsalted butter)
250 gm gula castor ~ gula ni syifa kurangkan sikit..., guna 180gm.
250 gm self raising flour
250 gm telur (lebih kurang 4 biji setengah hihihi, korang timbang tau)
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam*
2 sudu besar susu

Hiasan

Whipping cream ~ putar kental
Bluberry jem
~buah2 tak letak...guna apa aje yg ada ~ nk letak pun boleh..


Caranya :-

1. Panaskan oven dengan suhu 150'C  (ikut oven masing-masing ya)
2. Griskan 2 loyang 8" dan letakkan kertas
3. Ayakkan tepung dan garam. ketepikan sebentar
4. Pukul mentega dan gula hingga kembang (warna putih)
5. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Putar pelahan selepas setiap kali masukkan telur. Kemudian masukkan esen vanila.
6. Masukkan tepung yang telah diayakkan tadi, gunakan spatula dan kaup balikkan adunan sehingga rata
7. Masukkan susu dan kacau sekata (hingga mendapat adunan 'dough cake', tidak terlalu cair )
8. Masukkan ke dalam loyang-loyang (kalau nak sama berat, gunalah penimbang atau agak-agak untuk 2 loyang). Ratakan dengan spatula
9. Letakkan bahagian tengah oven dan bakar lebih kurang selama 30 minit atau masak.
10. Dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan ianya dalam loyang lebih kurang 10 minit, kemudian barulah diletakkan atas 'wire rack' serta dibuangkan kertas alasnya.
11. Sejukkan barulah dihiaskan ikut kreativiti masing-masing ya.


Jangan tanya sy punya...kalau buat kek kat rumah ni...memang umurnya tak berapa nak panjang.....

Esok weken...cuti pula tu kan...bole la kalau nak mencuba...:)

Thursday, August 28, 2014

Bersediakah kita ?

~~Sekadar perkongsian....~~

اِنّا لِلّهِ وَاِنّا اِلَيْهِ رَاجِعُوْن.

Kita terus bertanya siapa yang meninggal? 

"sesungguhnya daripada Allah kita datang, kepada Dialah jua kita kembali."

Bagaimana jika berita itu, khabar kematian kita sendiri?

Saat itu ramai yang sudah berkumpul di ruang tamu. Dalam sedih dan sendu, penuh terharu. Kita dengar dan lihat saat itu..tapi hanya terbujur kaku..menepis lalat pun tak mampu..

Jenazah sedang dikafankan. Bau kemenyan, kapur barus, air bidara dan serbuk geharu saling menusuk deria hidu. Alunan syahdu surah Yasin menambah kesayuan yang membadai di pantai hati yang terharu. Kita mengeluh : " Aduhai inilah kesudahan buatku"

Tugas mengafankan sedang disempurnakan oleh beberapa orang di sebalik tirai kusam. Siraman air satu persatu dihitungkan. Aggotamu di wudhukkan dan dimandikan penuh sopan. 

Sanak saudara mengaji sambil menyeka air mata. Mata-mata yang memerhati dari tadi tidak dapat menahan tangis mereka. Semua tetamu mendiamkan diri, bertafakkur, berkongsi kesedihan dan mendoakan sesuatu. 

Mati....Kehadirannya yang pasti
Tiada siapa dapat menghindari 
Setiap hari pasti ada yang pergi
Pergi takkan kembali lagi..

Sakratul maut....pertarungan yang sangat hebat. Hela nafas terasa berat dan sendat. Sejuk tubuh terpancar urat-urat..nyawa dicabut ke negeri akhirat..

Selepas itu tiada lagi suara yang berbicara dan tiada lagi cahaya di ruang mata.. tiada lagi gelak tawa..tinggal semua harta dan kemegahan dunia..

Mati...sebuah perpisahan bagi segala pertemuan. Permulaan musafir kehidupan akhirat yang hebat. Siapa sedar ia sebuah permusafiran yang jauh dan takkan kembali

Mati.. datangnya mungkin serta merta.. tanpa sebarang nota dan tinta. Menyapa siapa sahaja.. tiada lagi peluang ibadat..fardhu , sunat mahupun qadha..walau tagis seribu tahun..tiada lagi peluang kedua. .

Aku ingin rukuk! Aku mahu sujud! Aku ingin menyembah Tuhanku lagi! Namun saat itu, aku hanya mampu menangis tanpa air mata kerana aku kini sudah tidak ada upaya apa-apa lagi. Kudrat yang pernah dipinjamkan Allah telah diambilNya semula.

Sudah terkena baru terasa..perjuangan hidup yang panjang hanyalah persiapan untuk satu perkara, iaitu untuk kembali kepada Allah dalam rela mahupun terpaksa.. 

“Ya Allah, jadikan umur terbaikku di penghujungnya, jadikan amal terbaikku di penutupnya dan jadikan hari terbaikku adalah hari bertemu denganMu.”

From: Ustaz Mohd Hazri al-Bindany
Copy n paste : Facebook islam itu indah


Wednesday, August 27, 2014

#Gazamenang

Alhamdulillah

Setelah 51 hari perang...Gaza menang !!!!


Tapikan...
selagi puak2 yahudi ada atas muka bumi ni... ..
Masih perlu hati2 jugakan...diaorang tu bukan bangsa boleh percaya sangat...!

Boikot tetap boikot!!!

Tuesday, August 26, 2014

Rendang Tok dari Azie kitchen

Terlebih rajin pula hari ni...sampai 2 kali up entry...mood datang...apalagi kan..:)

Tadi nak bw...tapi line slow...dashbord tak keluar apa2.....kejap2 lagi ok agaknya kan..nanti...sy jalan2 ya...

Hari ni nak share lah resepi rendang yang sedap ni. Kalau ambik resepi di dapur K.Azie, insyallah tak mengecewakan tau... menepati selera sy. Tapi kalau ada yg cuba kata tak sedap tu...tak tau la saya kan...tekak kita lain2..! 

Kalau semua manusia ni sama je tekaknya...dah macam mana pula gitu.


Pertama kali buatnya, masa mini open house hari tu...ni teringat balik...cepat2 le up resepi. Pada Kak.Azie, mohon share resepi ye kak...terima kasih kongsi resepi yg best ni...


Resepi asal : Azie Kitchen


Bahan bahan:

2 kilo daging - potong kiub
5 biji kelapa (santan)
½ plastik kecil/1 ½ sb  jintan putih) goreng tanpa minyak dan tumbuk
2 plastik kecil/6 sb  jintan manis )
1-2 senduk cili giling- ikut pedas disukai
Kerisek - 1 biji kelapa
1 ketul gula melaka
2-5 helai daun kunyit - hiris
Lengkuas – mesin/perah air dan ambil hampas saja
Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 keping Asam keping
Sedikit belacan
Garam
Gula

Bahan hiris halus:

30 ulas bawang merah
10 bawang putih
5 cm  halia
5 -7 batang serai

Cara cara:

Masuk semua bahan kecuali daun kunyit, asam keping, kerisik dan santan ke dalam periuk.  Perap dengan daging selama dua hingga empat jam.

Nota: saya guna pressure cooker untuk mengempukkan daging. ~syifa pun ikut k.azie...hanya buat separuh empuk je daging yg dimasak dalam presure cooker tu, ..sebab nak reneh dia kan lama...jadinya dah masak tu...lembut dia..mmg sedang2 aje.

Sy perap dari tengahari sabtu tu...sampai ke malam., lepas isyak baru masak..
Lama kan...siap pegi open house lagi...:)

Masak dan didihkan perlahan-lahan hingga air kering. Baru dimasukkan santan.

Reneh selama 3 jam. Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering. Kena selalu dikacau supaya tidak hangit.

Akhir sekali masukkan daun kunyit dan asam keping.  Kacau lagi hingga rata. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.


*sy buat hari tu kurang pedas sikit...asben komplen...mak  pun komplen....kikiki...tak pe..next time kasi tambah lagi cili...

Sila la cuba....syawal dah tamat pun...nak buat makan dan sendiri rasa...apa salahnya kan...:)

Tempahan dibuka ~ Felt Craft

Assalamualaikum / selamat sejahtera


Tempahan untuk kraf felt sy dah open balik...

Ada la job sikit kan...dari duk diam jer...:)

Minion keychain  tempahan dari cikgu sekolah kawan asben...nak bagi anak2 murid dia katanya......~ baiknya la cikgu !!


Keychain nak nama macam ni pun bole saje...
 Semua terpulang pada citarasa customer...

Bulk order juga diterima...:)

Sesuai kalau nak beri sebagai cenderahati...pelbagai majlis...


Harga lain-lain mengikut rekaan dan permintaan pelangan

Harga keychain bermula dari Rm4.00/pcs, kalau bulk order... ada la terma dan syaratnya. 

Boleh bincang...:)


Bantal2 comel ni pun open order juga.....sesuai utk hiasan...kalau nak guna ganazzzzz2 tak sesuai ya...felt ni jenis lembut dan mudah berbulu...nak ganazzzzz2, baling2, campak2....better beli cotton..✌

Custom made...semua atas pilihan anda...

Details boleh la whatsapp / sms : 0136693984

Insyallah...pertanyaan anda akan sy layan :)

Tq sudi singgah dan membacanya....

Saturday, August 23, 2014

Pau goreng frozen

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Semalam tak mengupdate..tiba hari ni rajin pula ye...sebab semalam hari sedih kan...mata asyik ke tv...mood nak update blog pun tak berapa nak ada..

Sedih la...maunya tak sedih..lagi2 bila tgk anak2 yang ditinggalkan....bahagian mereka di dunia ni dah selesai..bahagian kita? Sama2 la lipat gandakan pahala...buat amal., ..mati itu pasti kan...tapi cara yg bagaimana...hanya Dia yang Maha mengetahui....

*takziah buat kaum keluarga MH17 , semoga tabah menghadapi *

------------------------------------------------------------------------------

Hari ni...sy share lah 1 resepi yang memang best dan sedap!  Sedap is subjektif ! Ianya sedap dan kena pada tekak saya dan anak2 ~ itu saje. 

Nak tau sedap tidak...sila buat sendiri...:)

Tadi goreng 5 ketul je...nak rasa kan...yang lain...dah siap sy frozenkan...buat bekal anak2 sekolah next week...

Yang ini sy buat inti kacang merah...beli dah siap je...:)


Sy panjangkan resepi di sini ya Kak.Reen, buat rujukan masa akan datang...:)

Resepi asal : Air Tangan Reen Khan 

PAU GORENG/KUKUS

BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 20-25 BIJI)
• 500GM TEPUNG GANDUM
• 60GM GULA HALUS 
• ½ SUDU KECIL GARAM
• 70ML MINYAK SAYUR/MAKAN
• 1 PAKET INSTANT YEAST
• 230ML AIR PAIP


~~ 1st time rendam yis dgn air sejuk, boleh rupanya dia kembang...:) ~~

CARA-CARA :

1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA.

**utk frozen...sila ke step no.7 ye...goreng setengah  masak sahaja...sejukkan...baru simpan dalam bekas yang sesuai **

Selamat mencuba....

Thursday, August 21, 2014

Biskut jejari coklat

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Nak share 1 lagi resepi roti. Mana2 roti  yang agak2 dah nak expired tu kan, boleh ler cuba macam nie...sedap pun sedap...senang tu...jangan cerita lah...tapi kalau ada M tu....tak dapek ler nak nolong eh!!!

1st time makan hari tu time raya rumah.....rumahhhhh...adalah kan...malas nak cakap...hehehe.... sedap woii ! 2 3 ketul masuk mulut tak ingat...usah kata 2 3 ketul..ntah berapa tak berapa pasti..

Besok2nya balik...macam rasa nak minta resepi lah kan...tapi bila pikir2 balik...sebab sy bukan jenis org yg suka2 mintak resepi ke...minta itu ...minta ini, selagi daya...atas apa cara sekalipun....sy cuba cari sendiri...dah betul2 tak mampu...tak jumpa...dah teringin sangat...baru la nak tebalkan muka mintak...hehe...

Zaman sekarang ni...cari la apa saje kat google ni, insyallah ada...tak ada baru la bertanya....:) cari punya cari.......selongkar punya selongkar......akhirnya...ketemu jua....itu namanya berkat kesabaran kan...tidak lah nanti org kata...orang melayu ni suka 'disuap' !.

Tapi bila kita dah tau tu.....dan org bertanya...bg tau jer la mana termampu tu...tak yah ler nak kedekut ilmu sangat! Pahala tu kan... kita bantu orang...nanti Allah bantu pula permudahkan urusan kita...kan senang gitu... buat2 apa pun... ingat pada Dia yg bagi segalanya atas bumi ni...kita ni pun...menumpang saje kan !!!

Panjang bak hang pulak dah ni...! Terus je la ke resepinya ya...tak susah pun...semudah Abc saje!!   Tak payah nak sukat2 tepung...nak timbang2 gula...:)

Apa menu utamanya... Adalah roti! Sy guna gardenia biasa tu je...dah dekat  seminggu kot buatnya.....masih rangup lagi...ok jer...


Sumber utama cara2 membuatnya dari : Fieza.net

Bahannya :


Roti ~ potong bentuk jejari
Dark coklat ~ cairkan double boiler
nestum

semua bahan agak2 ler banyak mana roti yang diguna pakai.

Bakar roti suhu anggaran 120° dalam 15 min sampai garing
sejukkan
celup dalam coklat yang dah cair
salut dengan nestum.

Siap !!!

senangkan!

Rasa nak makan? Sila la cuba....

Abaikan bebelan terlebih panjang hari ni...:)

Wednesday, August 20, 2014

Ww ~ Selfie la sangat!!


Tak dapat dipastikan siapa yang mengajarnya....

Omak eh..jgn harap la nak selfie2 ni.....

Tuesday, August 19, 2014

Roti john delivery

Dah petang petang baru nak muncul...ok la dari tak muncul2...nnti bila terhenti sehari...nak menyambung balik tu mcm kemalasan sikit lah.

Oh...hari nak cerita...roti john delivery...! Syok ler dok rumah sekarang...main order2 jer dgn kawan setaman ni... dia buat roti john...di rumah saje...start berniaga dari ptg ke mlm..sape nak...call / wasap..nanti anak dia hantar...

Mudah kan...hahaha....sy pun..apalagi...ambik kesempatan ler....tak yah susah2 nak kuar rumah...nak order..menunggu siap masak kan...dok je rilex kat umh...nnti anak dia bagi salam kat pagar..maknanya...dah sampai...! 


Tu la dia zaman skrng...smua nak mudah...! Abih..nak buat cmne kan....

Tu pun...tak lama lagi dia nak buat kuih frozen2....mcm2 kuih pula tu katanya.... akk nak...nnti bole order...sy anta depan rumah katanya... 

Adoiii! X ke senang gitu ceritanya...! Hahaha....

Kek lumut

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Nak kongsi resepi kek yang sedap hari ni...☺ sedap di tekak sy...tapi belum tentu sedap di anak tekak orang lain...hehe...tapi kalau anak2 kata sedap..itu pun dah kira ok la kan...

Dan bila dah diaorang kata sedap....makanya...hari ni...hanya tinggal beberapa keping sahaja...tak 'berumur' kek ni rupanya..., semalam buat hari ni nak licin dah...senang keje...!


Lihat! Tak menarik kan...? Biar tak menarik! Janji sedap! Don't judge a book by it's cover ok...! Keh3.....
Si kakak kata...patut ler nma dia kek lumut....rupa dia mcm lumut !! 😉

Ok...meh sini tgk resepinya...resepi ni lama dah simpannya...baru la ni tergerak hati nak buatnya....☺

Sumber resepi : dayang jack

Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "

1 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 g mentega
4 biji telur A
pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
1 cawan nestum - dikisar halus
1/2 cawan serbuk almond

Cara-caranya :

Cara-cara :

Sediakan pengukus. Didihkan air.
Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks, serbuk almond, dan nestum, gaulkan sebati.
Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan selama 2 jam 30 min. (tambah air panas jika hampir kering)


Ada bahan yang tak letak dan diganti pun ok dah sebenarnya, kalau ikut kata k.dayang...dah letak horlicks...tak letak nestum pun tak pe...

tapi sy nak rasa 'sedap'nya tu...letak aje smua..., serbuk almond..pun tak ada tak pe...tp serbuk almond tu..lagi la bagi rasa lemak2 gitu...

*ini adalah resepi separuh dari adunan, utk versi adunan yang banyak sila jenguk resepi kak Dayang lu..
* saya tak kukus atas dapur...sy gunakan presure cooker, cara yang sama macam masak kek buah di SINI Malas tau nak kukus2 atas dapur yg makan masa berjam jam ni...leceh nak tambah2 air...

Yg nak cuba tu...silakan..insyallah sedap...!

Monday, August 18, 2014

Mini open house kami....

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Alhamdulillah....selesai dah penat2 memasak....yang tinggalnya sekarang....penat nak kemas pinggan mangkuk pula....

Alkisahnya...semalam buat makan2...kiranya..mini open house lah konon2nya..., tetamu hanya rakan2 sekerja asben saje...diaorng ni biasala kan...hari ni rumah org ni...besok2 rumah kwn lain pula...camtu la pusing2nya....semalam kena turn asben...so...berpenat lelah le masaknya...

Macam tahun lepas, time tu hanya 2 3 kerat je...tapi semalam lebih kurang 12 keluarga, ..termasuk jiran la kan...itu yg kena 'buka pintu' lebar sikit...

Penat masak tu...mmg penat lah...sampai selera mkn pun mmg tak berapa nak ada...tapi puas hatinya...bila apa yg kita sajikan tu...habissssss....alhamdulillah...tinggal pun sikit2 aje lgi...mampu la habiskan lebihan tu...☺

Apa yg sy sajikan...meh tengok !


Soto! Hampir 4 thn tak buat...last buat masa preggy kan Hazim...now Hazim pun dah 4 thun...giler lama tak buatnya kan. Habis!...alhamdulillah...tak berapa lengkap sebab tak ada begedil... tak pe lah...itu pun dah penuh mangkuk..hehe...


Pulut kuning dan rendang tok, rendang ni...kurang pedas sikit...tapi rasa dia..ok! Nanti ada masa sy kongsikan resepinya dari mana ya.

Tak sah kan kalau tak ada pencuci mulut kan...cuci la sangat!

Menu desert yg dah banyak kali rasanya sy kongsikan dalam blog ni, Kek karamel , kek coklat lapis cream cheese kukusagar-agar laici.

Semua ni...tak la masaknya dalam sehari...yang mana boleh dibuat dulu...kita buat la dia dulu kan.....paginya tu...sy cuma masak kuah utk soto saje...dan siapkan bahan2 sampingan jer...

Itu la ceritanya....:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...