"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, August 21, 2014

Biskut jejari coklat

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Nak share 1 lagi resepi roti. Mana2 roti  yang agak2 dah nak expired tu kan, boleh ler cuba macam nie...sedap pun sedap...senang tu...jangan cerita lah...tapi kalau ada M tu....tak dapek ler nak nolong eh!!!

1st time makan hari tu time raya rumah.....rumahhhhh...adalah kan...malas nak cakap...hehehe.... sedap woii ! 2 3 ketul masuk mulut tak ingat...usah kata 2 3 ketul..ntah berapa tak berapa pasti..

Besok2nya balik...macam rasa nak minta resepi lah kan...tapi bila pikir2 balik...sebab sy bukan jenis org yg suka2 mintak resepi ke...minta itu ...minta ini, selagi daya...atas apa cara sekalipun....sy cuba cari sendiri...dah betul2 tak mampu...tak jumpa...dah teringin sangat...baru la nak tebalkan muka mintak...hehe...

Zaman sekarang ni...cari la apa saje kat google ni, insyallah ada...tak ada baru la bertanya....:) cari punya cari.......selongkar punya selongkar......akhirnya...ketemu jua....itu namanya berkat kesabaran kan...tidak lah nanti org kata...orang melayu ni suka 'disuap' !.

Tapi bila kita dah tau tu.....dan org bertanya...bg tau jer la mana termampu tu...tak yah ler nak kedekut ilmu sangat! Pahala tu kan... kita bantu orang...nanti Allah bantu pula permudahkan urusan kita...kan senang gitu... buat2 apa pun... ingat pada Dia yg bagi segalanya atas bumi ni...kita ni pun...menumpang saje kan !!!

Panjang bak hang pulak dah ni...! Terus je la ke resepinya ya...tak susah pun...semudah Abc saje!!   Tak payah nak sukat2 tepung...nak timbang2 gula...:)

Apa menu utamanya... Adalah roti! Sy guna gardenia biasa tu je...dah dekat  seminggu kot buatnya.....masih rangup lagi...ok jer...


Sumber utama cara2 membuatnya dari : Fieza.net

Bahannya :


Roti ~ potong bentuk jejari
Dark coklat ~ cairkan double boiler
nestum

semua bahan agak2 ler banyak mana roti yang diguna pakai.

Bakar roti suhu anggaran 120° dalam 15 min sampai garing
sejukkan
celup dalam coklat yang dah cair
salut dengan nestum.

Siap !!!

senangkan!

Rasa nak makan? Sila la cuba....

Abaikan bebelan terlebih panjang hari ni...:)

16 comments:

Cho Zila said...

ni ler biskut anak3 suka masa raya haritu... senangjer rupanyer buatnyer... tuler kadang sakit jer hati kat orang kedekut ilmunikan.. kan dapat pahala kalau bagi tau..

Norhasniza Khalid said...

wah.. mama boleh try jugak buat makan-makan petang.. tak payah tunggu raya pun boleh buat

Fazleyatul Aini said...

kak, rumah kat mana ! nak datang raya
tetiba haha

selalu tengok orang share resepi ni kat grup masak2 kat fb tu

tapi saya ni memang M lebih. walaupun mudah, M tu menjalar je. memang tak dapek nak nolong hah

Fazleyatul Aini said...

kak, rumah kat mana ! nak datang raya
tetiba haha

selalu tengok orang share resepi ni kat grup masak2 kat fb tu

tapi saya ni memang M lebih. walaupun mudah, M tu menjalar je. memang tak dapek nak nolong hah

Mel said...

Pernah nampak ada orang kongsi resepi ni di facebook. Tapi tak dapat cuba lagi.. Mana nak dapat roti gardenia kan..uhuu

Knor said...

dah buat juga hari tu...guna white coklat..anak2 yg buat,anak2 yg mkn...sambil buat sambil mkn..

Kakzakie said...

Rumah kakak pun ada buat juga Syifa tapi anak-anak kakak dgn mak zah mereka yg buat. Budak yg dtg mengaji yg suka..

asyifa mustaffa said...

CZ : kan..raya hri tu..mcm glamour skit biskut ni...sedap..bdk2 suka...

Nk : ya...utk anak2 mkn kan...x tggu raya pun ok jer...

FA : kita ni bejiran negeri je...hik3...oh..klau M ada...itu tn pnya bdan ler kena cari ubatnya...:)

Mel : ye kan kat sana x de gardenia......roti jenama lain pun bole Mel... kalau kita buat roti yg x habis tu pun...bole je rsanya...Mel kan ada BM...apalagi...meroti jer ler...:)

asyifa mustaffa said...

Knor : kan..sedap ! Sy yg tua ni pun suka...apalagi bdk2...hehe..

K.Zakie : bdak2 mmg suka kan kak..sedap!

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kat umah akak ada lima keping roti nak expired.. boleh lah akak Cuba ni asyifa.. mudah pun mudah nak buat.. ;)

Bicara Kak Noor said...

mudahnya syifa resepi ni wajib di ikut ni sbb senang sngt

Daddy Ziyyad said...

macam senang betul caranya...macam saya pun boleh buat....hahaha

Yana Shaiful said...

boleh try nnt..bdk2 mst suka.. nk bt pun cam senang jee..tq share resepi ^__^

tun_telani said...

baru nmpk org duk post gambar buat nih kat fb..xde budak2 kat umah, kene tunggu anak2 sedara balik baru blh buat nih..

fazianbatrisyia said...

Yg mudah yg sedap tu la yg best...

hainom OKje said...

Yelah kadang tu roti masih sebuku tak berusik pun....membazir betul.....eloknya buat gini jerkan AM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...