"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, August 7, 2014

Pavlova

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Khamis sudah...maknanya 10syawal...kejap je kan...

Hari ni...nak share resepi pavlova pula.

Mari  ler tgk resepi pavlova ni...buat minggu lepas...time sedara mara datang bertandang. Utk tahun ni...dezetnya mmg ini saje...sbb nnti ada pulak yg komplen...oh..utk org ni buat lain...org tu buat lain...jadinya...tak nak banyak bunyi , adil dan saksama...semua merasa pavlova sahaja lah kan...hehe...


Untuk resepinya, sy ambil dari blog K.Azlita Masam Manis, sy share pula resepinya di sini ye....:)

Sumber resepi : Azlita Masam Manis

PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga digunakan.
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil (syifa  tak buat mcm ni pun...main letak je semua sekali dgn gula, pastu terus pukul high speed.)
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.

Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya


Bahan Hiasan

Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.

* buah2 ni...ikut ler citarasa masing2 kan...*

taraaaa...siap! Ntah berapa biji buat hari tu..tak ingat dah...:)


Kalau baca resepi....macam panjang kan...tapi try buat...simpel saje buatnya....


8 comments:

Sarah Talib said...

Nyum2...sedapnya

Rai Ourkizuna said...

cantik brown pavlova tu.. tapi saya tak tahan kalau manis sangat..

asyifa mustaffa said...

K.sarah : mmg yum3...:)

Rai : utk resepi ni...gula 3/4 mmg dah x mnis..tp sy buat pun kurang lgi dari 3/4 tu...anggaran 1/2 cwn...lebih kan sikit je..pun dah ok rasa...x manis..

Mel said...

Memg simple nk buat tp klu sakit M tu dtg mmg pandang buah pun tidak.tp teringin juga nk cuba pavlova ni

hainom OKje said...

Boleh dah ambik order ni AM....dah banyak kali buat sure perfect ni

asyifa mustaffa said...

Mel : sakit M tu...mmg x de ubat..tn pnya badan le kena gigih cri ubat...hehe..

Okje : ish3.....klau ada yg nak..apa salahnya kan..rezeki jgn ditolak gitu! :)

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung

asyifa mustaffa said...

Immanuel : terima kasih atas jemputannya ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...