"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, July 22, 2014

Dodol durian ~ masak menggunakan pressure cooker noxxa.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ada sikit kerajinan ye mengupdate  2 3 hari ni...mesti la kan...ambik peluang up2 kan entry bagi naik skit rank dia kan...walau pun blog yg x seberapa ni...yg dtg berkunjung tiap hari..cecah la 1k...bulan puasa ni je yg rancaknya...besok2...susut la balik...huhuhu...

nuffnang pun alhamdulillah...berjalan lancar gitu...bole la dah kalau nak cashout kan...tp kali ni kena tahan nafsu..tak nak kuarkan..biar dia beranak pinak!

Hari ni...nak share 1 lgi cara buat dodol mudah dan senang...guna pressure cooker noxxa.


Tp kan...rata2 yg komen macam keras sikit...ada yg kata bole kurangkan tepung.....nnti lah, next time sy cuba buat kurangkan skit tepung...sebenar sy yg terlebih kacaunya....hahaha....

dari segi ketahanan dia pula...lama tak lama...nnti sy share update bawah ni...hujung minggu insyallah...sebab sy kacau ahad lepas...20 july..kita tggu seminggu pula ya.


Untuk resepi dan caranya sy follow dari blog Kak.dZana. sy panjangkan resepinya di sini ya..

Tapi k.zana punya lagi nmpk umphhh !!!!

Sumber resepi : dZana Inspirasiku

DODOL  DURIAN

Bahan-bahannya
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka* ~ syifa guna 2 cawan gula merah 1 cawan gula melaka.
2 cawan gula pasir*
3 cawan air*
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
2 cwn isi durian

Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis,  santan dan isi durian  sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan  adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan  butang  "Steam"  20 minit.
6.  Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ' Stir Fry' ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah spt gambar di bawah. kacaulah  sehingga terbit minyak pada dodol trsbt.. siapp.. sejukkan.. sedappp.. tak melekat.

13 comments:

Kakzakie said...

Masa meletop-letop tu yg bimbang kena tangan tu Syifa... tapi mudah dan cepat kan.

eira eixora said...

pressure cooker noxxa ni dengar kata leh buat macam-macam kan?

Sarah Talib said...

Terima kasih syifa...boleh cuba nnt. Kak sarah selalu guna periuk tu utk masak nasi dn rebus daging ja..

fazianbatrisyia said...

rajin buat dodol sendiri. sib baik smlm dah jamah dodol durian tp MIL beli kat kawan dia. Sedap

Acik Erna said...

Acik pun sama macam sarah guna untuk rebus daging..masak nasi je

adianiez AIDA said...

wow! buat dodol durian sendiri!!!
dodol = feveret...
tu produk amway, kan?

Mel said...

lamaaa tak jumpa dodol zaman sekarang ni.. lagi2 orang muda mungkin ada yang tak kenal dodol ni. tapi dapat sepotong dua, memang sedap ni

lieyalatif said...

wow buat dodol sendiri...lieya plak yg jakun....lieya mmg tak kuat le nak buat dodol ni sendiri..udah le kene mengaco...selalu kirum ngan kawan yg balik kelantan sbb dodol kelantan ya Allah sedapnyeeeeee.....

Kesuma Angsana said...

Ucap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
Terkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga

Fazleyatul Aini said...

selalu beli je dodol ni
sehari sebelum raya tu dah ramai yang jual
suka yang panas2 lembik tu
eee keliur plak hihi

hainom OKje said...

Oak mertua suka dodol ni AM.....Tp jgn harap menantu hantu nak buat hehe...beli jer senang...boleh gitu? Haha....
Rajinnya AM ni beranak kecik pun mendodol

sumysya said...

salam singgah...jenguk la my blog : http://sumysya.blogspot.com

Liza Sahab said...

Asslm.
Maybe ada di sini yang belum ada Noxxa Pressure Cooker ni, berminat nak dapatkan boleh whatsapp saya 019 553 1229 atau inbox facebook
Liza Sahab

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...