Assalamualaikum / selamat sejahtera.
Ada sikit kerajinan ye mengupdate 2 3 hari ni...mesti la kan...ambik peluang up2 kan entry bagi naik skit rank dia kan...walau pun blog yg x seberapa ni...yg dtg berkunjung tiap hari..cecah la 1k...bulan puasa ni je yg rancaknya...besok2...susut la balik...huhuhu...
nuffnang pun alhamdulillah...berjalan lancar gitu...bole la dah kalau nak cashout kan...tp kali ni kena tahan nafsu..tak nak kuarkan..biar dia beranak pinak!
Hari ni...nak share 1 lgi cara buat dodol mudah dan senang...guna pressure cooker noxxa.
Tp kan...rata2 yg komen macam keras sikit...ada yg kata bole kurangkan tepung.....nnti lah, next time sy cuba buat kurangkan skit tepung...sebenar sy yg terlebih kacaunya....hahaha....
dari segi ketahanan dia pula...lama tak lama...nnti sy share update bawah ni...hujung minggu insyallah...sebab sy kacau ahad lepas...20 july..kita tggu seminggu pula ya.
Untuk resepi dan caranya sy follow dari blog Kak.dZana. sy panjangkan resepinya di sini ya..
Tapi k.zana punya lagi nmpk umphhh !!!!
Sumber resepi : dZana Inspirasiku
DODOL DURIAN
Bahan-bahannya
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka* ~ syifa guna 2 cawan gula merah 1 cawan gula melaka.
2 cawan gula pasir*
3 cawan air*
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
2 cwn isi durian
Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis, santan dan isi durian sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan butang "Steam" 20 minit.
6. Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ' Stir Fry' ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah spt gambar di bawah. kacaulah sehingga terbit minyak pada dodol trsbt.. siapp.. sejukkan.. sedappp.. tak melekat.
14 comments:
Masa meletop-letop tu yg bimbang kena tangan tu Syifa... tapi mudah dan cepat kan.
pressure cooker noxxa ni dengar kata leh buat macam-macam kan?
Terima kasih syifa...boleh cuba nnt. Kak sarah selalu guna periuk tu utk masak nasi dn rebus daging ja..
rajin buat dodol sendiri. sib baik smlm dah jamah dodol durian tp MIL beli kat kawan dia. Sedap
Acik pun sama macam sarah guna untuk rebus daging..masak nasi je
wow! buat dodol durian sendiri!!!
dodol = feveret...
tu produk amway, kan?
lamaaa tak jumpa dodol zaman sekarang ni.. lagi2 orang muda mungkin ada yang tak kenal dodol ni. tapi dapat sepotong dua, memang sedap ni
wow buat dodol sendiri...lieya plak yg jakun....lieya mmg tak kuat le nak buat dodol ni sendiri..udah le kene mengaco...selalu kirum ngan kawan yg balik kelantan sbb dodol kelantan ya Allah sedapnyeeeeee.....
Ucap Salam Aidilfitri , mohon salah silap dimaafi,
Terkadang kita bicara dan menitip kata, Yang terkadang mengguris rasa, Walau menyepi seketika, Ingatan itu tetap ada. Terima kasih terus menyokong KA , Selamat hari raya, maaf zahir & batin dari KA sekeluarga
selalu beli je dodol ni
sehari sebelum raya tu dah ramai yang jual
suka yang panas2 lembik tu
eee keliur plak hihi
Oak mertua suka dodol ni AM.....Tp jgn harap menantu hantu nak buat hehe...beli jer senang...boleh gitu? Haha....
Rajinnya AM ni beranak kecik pun mendodol
salam singgah...jenguk la my blog : http://sumysya.blogspot.com
Asslm.
Maybe ada di sini yang belum ada Noxxa Pressure Cooker ni, berminat nak dapatkan boleh whatsapp saya 019 553 1229 atau inbox facebook
Liza Sahab
Kalau gun a function pressure apa jadi
Post a Comment