"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, July 17, 2014

Biskut coklat teddy bear

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Alhamdulillah...19 ramadhan kita hari ni kan...moga terus dipanjangkan umur sehingga kepenghujungnya...persiapan raya...alhamdulillah...siap seadanya.....

Kuih raya...buat yg mana senang dan termampu...terlarat ikut badan dan tenaga...alhamdulillah setakat ni ada la 2 jenis..

Dulu time anak2 kecik lagi....tak sekolah lagi...mmg sy beli je...2 balang pun dah cukup utk letak di rumah...itupun lama nak habiskan....hahaha....

Sekarang...memang kena buat..utk cookies je la.....sebab kalau beli...1 balang saje sudah habis kena makan, utk 1 jenis kuih je kena beli 3 ke 4 balang....sebabnya...utk bdk2 ngap malam2 lepas buka dah sebalang....utk raya nnti lagi...utk lepas raya jamuan sekolah budak2 ni...banyak kos kat situ kan.....

jadinya...buat je lah...nak buat pun....sy cari resepi yg senang...mudah...dan tak banyak bahan...simpel kan...macam biskut coklat yang ini...


Macam cookies yang ni kan...follow terus jer dari  blog K.Ita masam manis...izin share di sini pula ye kak...):

Bahan2 memang dah ada siap kat rumah kan...jadinya..go on jelah....utk resepinya...kat bawah ni...

Sumber : Azlita Masam Manis

Biskut coklat teddy bear

300 gm butter
20 gm lemak sayuran (shortening)
180 gm gula icing

30 gm serbuk koko
200 gm tepung
200 gm tepung jagung
40 gm nestum * syifa gantikan dengan almond ground.

Satukan butter, lemak sayuran dan gula icing. Putar hingga lembut dan sebati
Masukkan tepung, tepung jagung, koko dan nestum.
Uli adunan sebati

Canai adunan
Terap adunan dengan acuan teddy bear dan susun atas dulang pembakar
Buatkan mata dan hiaskan dengan bentuk love dari gula ( ada jual di kedai kek)
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 30 minit
Simpan di dalam bekas kedap udara.


Nak terap adunan tu pakai acuan bentuk apa2 saje pun ok je sebernarnya kan...tp bila pakai acuan bear ni...macam comel je kan....macam jer...):

Cumanya...yg nestum tu ganti dgn almond ground gitu..saje nak try test rasa kan...

Ok...pada yg nak cuba tu...sila2...insyallah sedap...dan yg paling suka...mesti anak2 la kan...sebab biskut coklat...! Budak2 dgn coklat..mmg tak boleh dipisahkan....):

15 comments:

Jueliza Jamani said...

ahh nak buat jugak tp kena timbang adeh tak baper minat timbang2 ni.. hahaha...

adianiez AIDA said...

yes. masa kecik2 dulu ada jual biskut bear ni. tapi kecik jer la.
tahniah sebab dpt buat kuih raya.
aida juga yg tak buat kuih raya hu hu hu...

fazianbatrisyia said...

mmg menarik.....mesti cpt habis ni

aizamia3 said...

buat lebih nanti raya boleh singgah umah.. hehehe...

aizamia3 said...

buat lebih nanti raya boleh singgah umah.. hehehe...

faraherda.razalan said...

Wahh! Rajinnya awak terap. Sy bercinta bab terap ni. Ctik lak tu. Kemas je.

asyifa mustaffa said...

JJ : bab timbang2 tu..mmg x dpt nk tolongnya....klau sukat pkai cawan nnti cawan kita x sama pula kan...

Aida : skrng ni pun ada rasanya biskut bear ni...ini sbb acuan tekapnya besar...itu yg jdi besar...x pe la kan..cpt siapnya...hihihi...

FB : dah habis suku dah rasanya...):

Aiza: eh..meh ler...rmh sntiasa buka nnti..

FR : bole la...utk bdk2 ni...bg nmpk mcm best je kengkononnya...hik3...

Kakzakie said...

Cantiklah Syifa. Bebudak mestilah suka sebab dah macam yg dari kilang biskut dah kekak tengok..

Kena rajin dan teliti baru menjadi..

Rai Ourkizuna said...

comelnyaaaa.. rajin sungguh syifa..

Aziela said...

Waaa...gigih betul.... Akak ni, rumah kat Alor Gajah tu belum ada rupa rumah lagi... Masak memasak memang dibekukan dulu ni dik oiii...

Bin Muhammad said...

Kalau macam saya ni, beli lagi berbaloi kot... Tapi kalau Syifa, memang patut sgt le buat sendiri. Jimat dan dijamin sedap! Dan yang penting ianya disukai ramai...
Kalau ada lebih, pos le sebalang...hehe

Fazleyatul Aini said...

tahun ni malas la
tak buat kuih raya pon
tsk tsk

Cho Zila said...

anak2 duk bising sebab ibunyer ni tak buat lagi kuih raya.. agaknyer kalau kwan datang teringin gak nak tunjukkan kuih mak dia buatkan .. budak2ler kaatakan...

mama sara nur said...

cute biskut bear ni
akak pun blm ni wat biskut utk umah sendiri huhuu
asyik wat org punya
ank2 dah bising tu

hainom OKje said...

Udah tak de pulak penerap bear pulak ...haha...mcm mcm tak adanya pulek.... Tapi serious lah AM come pulak biskut tu...Bebudak mesti sukakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...