"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, May 21, 2013

Kek Zebra.....zebra ke ??

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Alhamdulillah masih dipanjangkan umur....bole jumpa lgi kengkawan kat blog ni...da sarapan ? sure la dah kan...hari ni...sy bekpes roti telur je...itu yg mudah dan pantas....:D

Lama dah x membaking kan....ahad lepas...terasa rasa mcm teringin nak bagi oben tu bekerja...hampir sebulan lebih dia duk dendiam kan...maka sy pun jeles yg amat sangat tgk dia bnyk rilex kan....jdinya..ahad lepas..kita kasi dia kerja !

Itu pun 45 min jer pun...buat Kek Zebra ni ha...lama dah memerap resepinya...baru la ni dpt merasa kek zebra...buat pun 1/2 adunan je.....tengahari dah siap masak....petang dah abis....huhuhu...penangan anak2 lapar ke agaknya...atau ibunya lama x buat kek....mana2 je lah...huhuhu...


Resepi di ambil dari blog Tun, ok la rasanya....hadif pun kata sedap...layan je lah..., pada Tun....mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)

Sumber resepi : Tun Telani 
Di try : AM

Resepi

Bahan2:

  • 200gm tepung gandum
  • 13 sudu makan gula - utk separuh adunan, tun letak 100g
  • 6 biji telur
  • 1 sudu baking powder
  • 1 gelas minyak masak (150 ml)
  • 1 sudu kecil ovalet
  • 2 sudu makan susu tepung - tun guna susu sejat
  • 1 sk esen vanilla - tun tambah

Cara2:

  • Gaul kesemua bahan d atas kecuali minyak masak.
  • Gaul adunan sampai menjadi putih dan gebu.
  • Kemudian masukkan minyak masak dan gaul rata.
  • Bagi adunan kepada 2 bahagian
  • 1. Coklat - tun telak pewarna merah *syifa letak 2 sudu serbuk koko 
  • 2. Biasa
  • Masukkan adunan ke dalam acunan berselang seling sampai habis.
  • Bakar pada suhu 160 selama 1 jam/sampai masak


selamat mencuba la pada yg nk rasa ye...:D





14 comments:

Norzila Zakaria said...

assalamualaikum kak syifa..baru zila nak mintak dah habis..sedap kan kek simple gini..cantik belang dia kak..

Asyifa Mustaffa said...

Zila ~ waalaikumsalam...abih dah...anak2 bgi perabih..tq..:)

Mamasya said...

Aslmkum Syifa
cun belang Zebra...
dah lama betul akk tak buat kek Zebra..

Amie said...

Lawa belangnya Syifa... Kak Amie belum pernah buat kek zebra he he ehh tak pandai lagi.

Kakzakie said...

Memang macam zebra betullah Syifa.. cantik.Gebu lagi sebab itulah dari tengahari sampai petang dah licin:)

zila norazila said...

wahh rajin btl adik akk nie kan..baby sihat x?..mesti makin comel kan..belang tue cantik suka tgok..:)

Asyifa Mustaffa said...

Mamasya ~ thx kak...


K.Amie ~ oh...cubala kak...insyallah jdi pnya...akak lgi terer msak per....:-)


K.Zakie ~ ye la tu kak....hehe...tq...:-)


K.Zila ~ rajin x rajin...klau dah teringin nak mkn....nak buat cmne kak....:-)
alhamdulilah baby sihat kak....

ieda immi said...

salam kenal dari akak
cantiknyaaaaaaaaaa kek !
kemas je buatannye ;)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ermmm sedapnyer terliur...

mama sara nur said...

Assalam Syifa
bekfas ha skrg akak dah xblh lari sure kena dah serik 6 hari kena thn penangan gastrik
roti pun ok asalkan ada hehee kekzebra LG sedap
akak pun lama rasa mcm x buat kek, sblm admit ank order kek utk cikgu sek tp xsempat tunaikan sempt buat 'konon buat utk hari ibu/guru skali. Tp blm puas mkn kena admit lak tunggu stabil nk buat
penuhi hajat ankdara akak tu

Asyifa Mustaffa said...

Ieda ~ salam kenal...tq.


Lizz ~ hehe...


Mama Sara ~ kak..klau da gastrik tu..bekpes mmg x bole skip la kak..perut x bole kosong tau..
rilex2 dlu kak...bagi sihat sepenuhnya...nnti bole start membaking blik...

Nur-nba said...

Nur panggil kek marble.. Tentu sedapkan..

Qasey Honey said...

cantik kejadian kek zebra tu kak Syifa..QH aje lom try2 lg ker ni

Qasey Honey said...

cantik kejadian kek zebra tu kak Syifa..QH aje lom try2 lg ker ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...