"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Saturday, April 21, 2012

Cerita tong gas ....

pak cik google yg punya !!

Dah malam nie kan......for sure la semua dah tutup dapur kan.....tp x kisahlah...nak citer gak pasal info pasal tong gas nie...mungkin ada yg dah tau...dan mungkin ada yg belum tau.....pada yg x tau lagi...meh baca nie...

Ceritanya berkaitan dengan tarikh luput.... apa ? ingat makanan je ke ada expired datenya....tong gas pun ada gak tau....!  nie sedikit maklumat yg sy terbaca....kat sini sy share ngan semua yg membacanya ye.....sila² baca skrng....then p cek tong gas anda ye...., ok... sila baca :-

Selinder gas yang dah expired tidak selamat diguna dan boleh menyebabkan kemalangan.

So hati - hati bila menerima selinder gas dari penjual gas.

Di sini caranya bagaimana memeriksa selinder gas LPG :

Di salah satu sisi selinder gas expiry date akan dikodkan secara alpha-numerical seperti berikut;

A , B , C atau D diikuti dua digit, contohnya D06.

Huruf bermaksud suku ke berapa dalam satu tahun -

A utk March ( Suku pertama ),
B utk June (Suku kedua ),
C utk Sept ( Suku ketiga ), &
D utk December ( Suku keempat ).

2 digit itu pula menunjukkan sehingga tahun berapa selinder itu selamat digunakan

Jadi D06 bermaksud selamat digunakan sehingga December 2006.
ok...dapat dah ? faham ? sila cek skrng...! safety first ye....! Ia mungkin dapat menimbulkan kesedaran dan menyelamatkan nyawa.

sumber : FB page Jom Islam


4 comments:

Rohah said...

salam Asyifa, atas infonya

dapurmerahibu said...

thanks asyifa,lama dh tak buat cek mengecek ni...at least bila info ni boleh ingt blk.

Asyifa Mustaffa said...

kak Rohah : wlcme.

Asyifa Mustaffa said...

Dapurmerahibu : wlcme...sila² cek kak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...