"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, April 17, 2012

Hokaido Cupcake

Assalamualaikum...selamat pagi....semoga hari nie lebih baik dari semalam.....insyallah. Ok..hari nie nak story mory at the morning glory nie lah kan...1 resepi yg dah ramai sbnrnya orng duk mencubanya...tp lmbt la skit sy mncubanya kan...bukannya apa...biar lambat asal selamat...hehe..., yg sbnrnya mood tu jer baru nak smpi...kalau x de mood nak buat mcm mana kan...smpn jer dulu resepi tu...

x yah citer banyak....meh tengok kejadian hokaido cupcake nie....meh layannnnn..........


Ini lah versi telebih rajin ye...orng lain letak filing kastard saje...tp sy memandai le pulak tambahkan dengan stoberi filing tu...tp mmg sdap la kan kalau ada kombinasi rasa manis dan ala-ala masam manis tu kan....., dapat kat Hadif...thumbs up yg dia buat lepas sekali ngap !, dah tentunya yg dingapnya dulu bhgian atas tu.......cayalah Hadif...sbb Hadif mmg suka makan kek² nie.....


yg nie sebahagiannya lagi....adunan nie mmg dapat dlm 20 biji lebih kurang la...x brapa nak ingat pulak yg sebenarnya brapa...bila dah bnyk dptnya mcm nie...apalagi...sedekah ler yg bebanyk tu pada orng......dapat ler rasa sorang sikit....

yg ini versi sebelum dan selapas di bakar....masa dlam oven...mmg naik betul keknya...ingtkan suda terlebih letak...seriau gak...! bila dah msak dan sejukkan...last² kek tu turun la balik ke saiz yg mcm gambar kat atas tu....hehe...tu la kan...kalau x cuba x tau la rupanya mcm mana kan....tq la pada empunya resepi nie..., citer pasal resepinya... sy share la dari blog Kak Azlita Aziz. totally ikut resepi dari Kak.Ita nie..termasuk ler filing kastard tu sekali....pada yg nak cuba, ini resepinya ye.

Sumber resepi : Kak Azlita Aziz 

 Resepi :-

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
by :
Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

sy guna cup keras nie.....snang pakai cup mcm nie, .anak-anak pun senang nak makan....pada yg nak cuba silakan ye...^__^

 

10 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

peerrgghhh..!!!

Asyifa Mustaffa said...

Mrs Eady : ^__^

cik awi said...

bulih tak awak cicip tu makanan?

Sally Rashid said...

sedapnya....
bila lah saya nak cuba pulak..??

Asyifa Mustaffa said...

Kak Sally : tggu smpi seru...hehe...

izahdaut said...

Waahh bestnya kekkkk.. Leleh lagi bikin terliurrr

Asyifa Mustaffa said...

Izah : thx for coming...
lelehan yg sedap....hehe...

CatlinaFly said...

oh my..sedapnye! gulp telan ayaq liur!

Asyifa Mustaffa said...

CatlinaFly : try le buat...mmg sdap..:)

LubLy said...

melting tgk kak..aiyo!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...