Pages - Menu

Thursday, September 25, 2014

Agar-Agar roti ~ masak menggunakan pressure cooker noxxa

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Terima kasih pada kawan2 yg meninggalkan ucapan di entry dibawah.

Dah jadi tenggelam timbul pula sy lately ni..., mana la tidaknya....mood mengemas datang dengan tak disangka sangka....abis luar dan dalam rumah nak di kemas.... tu pun tak siap lagi....pasu dan tanah masih lagi tonggang tebalik...huhuhu....

Sebelum merapu ntah apa2 lagi kan...sini sy nak share resepi agar-agar sedap....dan senang nak buat ni.


Resepi...! Resepinya sy ambil dari Kak Seri... , kak...sy share sini pula ye...:)

Sumber resepi : Seri Kandi Tanah Jauhar

Bahan A:
8gm serbuk agar-agar (saya guna sepeket/10gm)
3 cawan air (saya guna 1 liter)
1/2 cawan gula pasir
~didihkan semua bahan A

Bahan B:
4 keping roti putih
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan air
170 ml susu cair

Bahan Lain:
2 sudu besar mentega/ marjerin
pewarna dan perisa ikut kesukaan anda

~ Kisarkan semua bahan B di dalam pengisar sehingga lebur... huk2
~ Apabila campuran agar-agar mendidih, masukkan bahan B, kacau rata.
~ Kemudian, masukkan mentega yang telah cair, kacau rata sehingga mendidih dan tutupkan api.
~ Bahagikan adunan kepada beberapa warna atau perisa. Sendukkan selapis-selapis ke dalam loyang acuan tanpa mengacaunya sehingga penuh loyang atau habis adunan.
~ Sejukkan dan simpan di peti ais sekurang-kurangnya dua jam sebelum dihidangkan.


--------------------------------------------------------------------------

Cara masak agar-agar menggunkan pressure cooker noxxa


 Basuh agar-agar, masuk dalam periuk , masukkan gula dan air (ikut resepi dan sukatan air seperti di atas)

Tutup, tekan fungsi pressure selama 3 minit, pastikan tombolnya  diletakkan di pressure.

Dah habis berbunyi, buang dulu tekanan dia...buka penutup, masukkan BAHAN B tadi. (Ikut resepi di atas.)

Tekan button steam 2 minit sahaja. Dan tombolnya mesti la duduk kat steam juga. 

Siap! Keluarkan...letak la pewarna...ikut le nak gayakan camna adunan tu...

Mudahkan...tak sampai 10 minit masaknya...jimat masa...jimat gas tau...:)

Monday, September 22, 2014

Selamat....selamat..

Assalamualaikum / Selamat sejahtera.

Cuti sekolah seminggu, seminggu jugalah blog ni sunyi kan...huhuhu...nak buat macam mana...tak berapa nak ada masa nak uruskannya...hari ni...sambung samula ya...insyallah.

Semalam kan 21.09. Besday kakak yg ke 10thn....besor dah kan...kejap je rasa...ermmm...semalam gak besday ayahnya. Senang kan...share date yg sama...bujang 3 org tu pula...share bulan yg sama....yg untung..! Ibunya lah...sorang2 jek....! Hahaha....

Tak de la beria pun nyambutnya...cuma ada sebiji kek yg berpenat lelah ibu sediakan..(.nnti besday ibu...sape nak buatkan?? )  Pastu...masak ler spagheti utk dinner....simpel jer...tak yah le susah2... tp yg beria makannya si Hadif la....kek.....spagheti...mmg bg la kat dia....!


Kek ni ...nanti2 ada masa sy sharekan resepinya ya.....insyallah...

To kakak n hubby ~ semoga dipnjangkan usia..dimurahkan rezeki....:)

Saturday, September 13, 2014

Kek velvet lapis asam manis pelangi kukus.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Dah mula cuti sekolah kan...seminggu je pun...jadi la..boleh la rilek2 skit pagi2..., tapi keje semua jalan macam biasa.....kalau tak buat...tak ada la orang lain nak membuatnya...ermmm...

Apa la sangat namanya cuti utk org yg duk rumah hari2 mcm sy ni...): tiada beza... ! Makin bnyk keje ada...ye la kan...hari2 biasa...sapu rumah cukup sekali je... cuti sekolah ni...beganda ganda pula jadi menyapu tu kan...belom lagi kata pinggan mangkuk yg x sempat nak kosong dalam sinki...ermmmm....

Makan...ye hari2 kena fikir nak makan apa...semalam Hadif dah bertanya...tak ada kek ke tanya dia...adoiii...ibu diam...malas nak jawab...):

Cuti2 ni...sape2 rajin tu...cuba la kek ni...sedap juga... Kalau ikut dari resepi ni...sama la macam kek lapis yang ini , tp itu versi bakar...kali ini sy buat versi kukus. Lgi sedap... moist dan gebu.


Untuk buahnya...sy ganti pada lebihan asam manis hari tu..., jadi la dia macam rasa2 asam manis kan, warnanya pula...sy pelangi kan dia...:)


Untuk resepinya...sy share dari K.Yatie.

Sumber resepi : Kak. Yatie ~ sinar kehidupanku

Bahan-bahan
5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/2 cwn gula halus
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovallette
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna merah, kuning dan hijau
100 gm buah-buahan campuran (di cincang)

Cara Membuat:-

Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
Pukul gula dan telur hingga kembang.
Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.
Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla.
Gaul sebati dan bahagikan pada 3 bahagian....letak pewarna kegemaran.Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan merah dulu, ratakan permukaannya dan tabur 50 gm buah2an campuran...
kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.Buat pula lapisan hijau, ratakan dan tabur 50 gm buah2an campuran dan kukus lagi 15 minit.Untuk lapisan yang akhir (lapisan kuning) kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.

***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan, ambil 4 senduk lauk dan bahagikan kpd 3 mangkuk dan warnakan. Untuk lapisan terakhir tak perlu tabur buah2an campuran.


Warna ikut la citarasa masing2 kan....~ sebenarnya kaler dia...tak la terang sangat gini...ni cahaya terlebih...itu naik terang jadinya colour kek ni...huhuhu...

Thursday, September 11, 2014

#Pray4mytanaman

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Ya...gitu tajuknya....hahaha...., semalam adalah hari 'rajin' sy nak tanam2 ni..., ada la free sikit time tu...sempat la tanam mana yang patut...

Sekarang semua benda dah mahal kan...macam bunga kantan..lepas raya hari tu kan permintaannya tinggi...tapi barang terhad...so..tu pasal la mahal jadinya kan... jdi...baik kita tanam dia...:)


Kantan ni......test dulu...esok2 kalau naik cantik, boleh tanam lagi...bila bunga dia dah banyak...boleh jual kat pasar....hahaha....verangan!!!! Baru je tanam semalam kan!!!


Daun kesom, nak bagi hidup dulu....nanti dah elok naik cantik...baru pindah rumah. Polybeg tak de kat rumah... pakai je plastik lebih beli bawang tu kan...tebuk2 bagi belubang...hah! Jadi la dia polybeg...:)

Last sekali...


Serai yg ada dulu2 tu...dah tak berapa menjadi..dah lama kan...dah tak gemok2...kurus je.......jadinya...buang je...

Tanam yg baru....letak dalam pasu ,..malas nak cangkul2 tanah dah, tggu dia merimbun .... nanti boleh alihkan jadi berumpun rumpun... pun boleh jual !..nak makan sendiri....berapa kerat sangat kan....pun berangan lagi!!!!

Ini je la lagi sekarang yg perlu dijaga....harap membesar dengan jayanya ya....:)


#pray4mytanaman


Wednesday, September 10, 2014

Al Baytt nasi arab homemade

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Sape2 yg suka makan nasi arab tu kan...mari2...datang sini nak cerita sikit...hehe...

Sekarang kan...tak payah dah susah2 nak pegi makan nasi arab kat Saba nun di Cyberjaya tu kan... atau ke Damsyik di Senawang tu...( tp nanti2 kalau teringin...nak pegi juga lagi....hik3)

Tapi ni nak bagi tau cara mudah la kan...kot la...tiba2 teringin nak rasa buat sendiri...kan..., boleh la cuba pek jimat macam ni....tak mahal pun.. RM 15.00 sahaja ! Dan anda dah bole dapat sekotak begini...


Dalam pek ni..dah siap beras Basmathinya...dah siap rempahnya....dan ada juga disiapkan resepi utk sos tomato dan cara utk buat saladnya.


Cukup utk makan 5 ke 6 orang.., .memang cukup2 pada keluarga kecik sy ni...cukup la sampai ke malam...

Yang sy try ni kabsah...ok juga.. sedap la budak2 ni kata... tambah2 si Hadif...dia kalau bagi nasi colour2....beperisa perisa gini...memang laju la dia maknanya...athirah, hazim...tak banyak bunyi..makan ajer...

Nak perisa lain pun ada juga dijual...pilih aje mana yang berkenan..


Ini gambar ambil dari blog tokey yg menjualnya...hehe... sy beli kat dia la...:) 

Berminat ?? Bole pm/wasap 
*selagi stok masih ada

IRFA ( Hajar Closet) : 0166116459

Tak cuba tak tau rasa dia kan...jadi..nak tau sedap tidak...rasa lah sendiri....

Tuesday, September 9, 2014

Sarapan ringkas

Assalamualaikum/ selamat sejahtera

Ya...seperti tajuk di atas ~ sarapan ringkas. Malam tadi dah buat...pagi ni ni buat lagi..sebab tak tau nak sarap apa..., buat macam ni pun ok...yg penting cepat siap..!

Ini idea dari fb la ni...share2 resepi yg simpel, mudah dan ringkas... yg cepat masak...yg penting..sedap!


Bahan penting ~ roti , telur dan kepingan cheese. 


Letak cheese kat tengah, kerat 2 boleh...kerat 4 boleh...tak nak kerat pun ok jeeerr....

Sukahati ! Korang yg ngap kan!!! 

celup kat telur...letak atas pan yg semestinya sy tdk menggunakan minyak atau magerin/butter...

Senangkan...:) 

Monday, September 8, 2014

Bengkang ubi kayu.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ini cerita cuti raya merdeka yang dah lepas tu. Orang lain dah habis cerita cuti2 merdeka...sy baru nak karangnya...hehehe...

Cuti tak ke mana..keluar pun...pgi beli barang dapur sikit..nak kata berjalan makan angin tu...mmg tak la kan...., 3 hari je pun.....kejap sangat! balik bawak letih...bawa kain baju menimbun...arghhhhh...stres rasa gitu...baik la duk umah...masak2...makan2...:)

Dan...kemas rumah! Itu le kejenya....

Hasil dari kemas pokok ubi yg semakin membesar tu...ini la hasilnya....


Bengkang ubi...tak rugi buat ikut resepi Mamasaranur ni...memang sedap..!  Anak2 pun suka makannya.


Sampai la ni masih terasa rasa sedapnya...cukup  lemak dan manisnya tu...kena pula ubi sy ni memang jenis yg kuning....memang best lah...puas hati!

Sini saya panjangkan resepi yang sedap dari MamasaraNur ni...

Resepi : Mama sara nur

5 cawan ubi yg siap diparut
2 1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula-ikut manis pun boleh
garam secukup rasa
pewarna kuning

ubi yg diparut sy tapis dulu dgn penapis kelapa, biar airnya berwarna kuing turun dlm 10 minit gitu( petua mak supaya tak pening dan angin)

pastu buang air tersebut , tp sagunya berwarna putih diambil digaul bersama ubi tadi

campurkan gula garam dan pewarna dan santan pekat

loyang disapu dgn mentega dan panaskan sebentar

baru masukkan adunan ubi yg telah sebati

dan bakar dlm 1 jam setengah suhu 200c api atas dan bawah

sejukkan betul2 baru potong


Habis sudah kena tebang pokok2 ubi tu...memberat batangnya sampai ke pagar..., ada 2 3 kerat ubi lagi yg tinggaknya.....jadila kan..

pisang tu...ntah bila nak berbuahnya tak tau la....huhuhu...


Saturday, September 6, 2014

Kek Mentega keju

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Semalam kek...hari ni pun kek..., bukan hari2 sy buat kek ye...cuma kejadian antara kek ni berselang hari buatnya....baru la ni je ada kesempatan nak memanjangkan resepi ni....

Boleh kata 2 atau 3 hari sekali la sy baking...sebab buat 'stok' makanan anak2...tu pun tgk mood juga..  kesian pun ada kalau tgk diaorng ke dapur cari makanan nak kudap2...tp tak ada apa kan....,

Jadinya......kalau buat sebiji kek...tahan la 2 hari...camtu la...anak2 nak membesar kan...makan aje kejenya..., selagi ada kudrat...daya dan tenaga...insyallah....


Kek ni..ada iras2 macam kek mabel la lebih kurang sebenarnya....tapi ada tambahan cheese..., so..kira lagi sedap!!

Meh sini tgk resepinya...nak cuba ? Silakan... baru tau rasanya macam mana kan...:)

Resepi : Chef Norzailina
Sumber resepi : K.Yatie ~ Sinar Kehidupanku

Bahan-Bahan

170 gm mentega
125 gm krim keju
250 gm gula kastor
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna } -guna tpng gandum pun boleh
1½ camca teh serbuk penaik } diayak
1 camca teh vanila
1 camca teh strawberry emulco ~ syifa guna choc emulco

5 biji putih telur
1/8 camca teh garam

Cara membuat
Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati. Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Ketepikan dulu.

Dalam mangkuk bersih yg lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan garam, putar lagi.
Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis. Kaedah kaup balik.

Bahagikan kepada 2 adunan sama banyak. Satu bahagian letak perisa vanilla dan satu bahagian lagi letak strawberry emulco.Letakkan adunan vanilla berselang seli dngn adunan strawberry.
Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan di sapu mentega..
 Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak. Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin. ( bakar ikut kesesuain oven : syifa bakar 150°c 1 jam)


Masa dia tgh panas2 suam potong tu kan...sedap weii mknnya...hehe...

Friday, September 5, 2014

Kek Lapis asam manis

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Ya...baru muncul ni...cuti lama sangat kan...terbawa bawa sampai ke hari ni malasnya...dah nak buat macam mana....

Cuti merdeka...tak ke mana...duduk rumah...masak...masakkkk...dan makan...tu je...sy suka masak...anak2 tukang ngabih kan, ..balance la tu kan...:)

ok...ini antara kek yg dah habis pun kena ngap...


1st time mencuba melapis guna kaedah bakar...pergggh...bersauna habis...rasa macam nak sekali masuk kan aje dalam loyang tu...memang menguji kesabaran...!, tapi seronok...rasa nak buat lagi....hehehe...

Kalau ikutkan...kena kukus kek ni.(sebab malas nak kuarkan periuk kukus...malas nak jaga api...huk3..).., baru dia moist2 gitu, tapi sy bakar.. jdi..kek tu agak dry skit ya...so next time...kalau nak bakar...kena guna adunan yg guna mentega...jdinya..dia ada  skit lembab2 gitu...


Sini sy pnjang2 kan resepi dari blog K.Yatie...next time sy kukus ye kak...hehe...

Resepi asal : K.Fida Myr.
Sumber Resepi : K.Yatie ~ Sinar kehidupanku

Bahan-bahan (loyang  9x9x3 inci)

5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/4 cwn gula halus
1 sudu besar ovallette
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna ~ ikut suka.
asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)

Cara Membuat:-

Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu.
Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla.
Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 10 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 10 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.


Bakar pun sedap juga.. Habis la...!! Hik3....

Friday, August 29, 2014

Victoria Sandwich Cake

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Kelas kan nama dia.! Huhuhu...victoria tu nama orang yg mula2 cipta kut....sandwich sebab dia kena letak jem antara dua tu, .gitu la gaknya kek ni dapat nama...( main pandai2 sy je ni...kalau salah...sila betulkan)

Tertarik nak mencuba kek ni sebab selalu sangat tengok Instagram Tengku Puan Pahang dok buat kek ni...lepas tu tertengok pulak kat ig bakers2 yg meniaga kek.....customer diaorng kata sedap la apa la kan...sy yg baca ni pun...macam tergoda u..!


Cari2 resepi.....jumpa la kat Blog sis Honey Barney...yg dah dia translate kan dari blog Rima....lama juga terperap resepi ni...baru la 2 3 hari lepas dapat membuatnya...biasa la...time tu mood rajin sudah mari....:)

Ok...sini sy sharekan resepinya ya....copy dari blog honey barney jer ni...:)

Resepi :

Asal : Rima ~ Bisous À Toi english version
Honey Barney versi melayu

Bahan-bahannya
250 gm mentega (unsalted butter)
250 gm gula castor ~ gula ni syifa kurangkan sikit..., guna 180gm.
250 gm self raising flour
250 gm telur (lebih kurang 4 biji setengah hihihi, korang timbang tau)
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam*
2 sudu besar susu

Hiasan

Whipping cream ~ putar kental
Bluberry jem
~buah2 tak letak...guna apa aje yg ada ~ nk letak pun boleh..


Caranya :-

1. Panaskan oven dengan suhu 150'C  (ikut oven masing-masing ya)
2. Griskan 2 loyang 8" dan letakkan kertas
3. Ayakkan tepung dan garam. ketepikan sebentar
4. Pukul mentega dan gula hingga kembang (warna putih)
5. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Putar pelahan selepas setiap kali masukkan telur. Kemudian masukkan esen vanila.
6. Masukkan tepung yang telah diayakkan tadi, gunakan spatula dan kaup balikkan adunan sehingga rata
7. Masukkan susu dan kacau sekata (hingga mendapat adunan 'dough cake', tidak terlalu cair )
8. Masukkan ke dalam loyang-loyang (kalau nak sama berat, gunalah penimbang atau agak-agak untuk 2 loyang). Ratakan dengan spatula
9. Letakkan bahagian tengah oven dan bakar lebih kurang selama 30 minit atau masak.
10. Dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan ianya dalam loyang lebih kurang 10 minit, kemudian barulah diletakkan atas 'wire rack' serta dibuangkan kertas alasnya.
11. Sejukkan barulah dihiaskan ikut kreativiti masing-masing ya.


Jangan tanya sy punya...kalau buat kek kat rumah ni...memang umurnya tak berapa nak panjang.....

Esok weken...cuti pula tu kan...bole la kalau nak mencuba...:)

Tuesday, August 26, 2014

Rendang Tok dari Azie kitchen

Terlebih rajin pula hari ni...sampai 2 kali up entry...mood datang...apalagi kan..:)

Tadi nak bw...tapi line slow...dashbord tak keluar apa2.....kejap2 lagi ok agaknya kan..nanti...sy jalan2 ya...

Hari ni nak share lah resepi rendang yang sedap ni. Kalau ambik resepi di dapur K.Azie, insyallah tak mengecewakan tau... menepati selera sy. Tapi kalau ada yg cuba kata tak sedap tu...tak tau la saya kan...tekak kita lain2..! 

Kalau semua manusia ni sama je tekaknya...dah macam mana pula gitu.


Pertama kali buatnya, masa mini open house hari tu...ni teringat balik...cepat2 le up resepi. Pada Kak.Azie, mohon share resepi ye kak...terima kasih kongsi resepi yg best ni...


Resepi asal : Azie Kitchen


Bahan bahan:

2 kilo daging - potong kiub
5 biji kelapa (santan)
½ plastik kecil/1 ½ sb  jintan putih) goreng tanpa minyak dan tumbuk
2 plastik kecil/6 sb  jintan manis )
1-2 senduk cili giling- ikut pedas disukai
Kerisek - 1 biji kelapa
1 ketul gula melaka
2-5 helai daun kunyit - hiris
Lengkuas – mesin/perah air dan ambil hampas saja
Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 keping Asam keping
Sedikit belacan
Garam
Gula

Bahan hiris halus:

30 ulas bawang merah
10 bawang putih
5 cm  halia
5 -7 batang serai

Cara cara:

Masuk semua bahan kecuali daun kunyit, asam keping, kerisik dan santan ke dalam periuk.  Perap dengan daging selama dua hingga empat jam.

Nota: saya guna pressure cooker untuk mengempukkan daging. ~syifa pun ikut k.azie...hanya buat separuh empuk je daging yg dimasak dalam presure cooker tu, ..sebab nak reneh dia kan lama...jadinya dah masak tu...lembut dia..mmg sedang2 aje.

Sy perap dari tengahari sabtu tu...sampai ke malam., lepas isyak baru masak..
Lama kan...siap pegi open house lagi...:)

Masak dan didihkan perlahan-lahan hingga air kering. Baru dimasukkan santan.

Reneh selama 3 jam. Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering. Kena selalu dikacau supaya tidak hangit.

Akhir sekali masukkan daun kunyit dan asam keping.  Kacau lagi hingga rata. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.


*sy buat hari tu kurang pedas sikit...asben komplen...mak  pun komplen....kikiki...tak pe..next time kasi tambah lagi cili...

Sila la cuba....syawal dah tamat pun...nak buat makan dan sendiri rasa...apa salahnya kan...:)

Saturday, August 23, 2014

Pau goreng frozen

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Semalam tak mengupdate..tiba hari ni rajin pula ye...sebab semalam hari sedih kan...mata asyik ke tv...mood nak update blog pun tak berapa nak ada..

Sedih la...maunya tak sedih..lagi2 bila tgk anak2 yang ditinggalkan....bahagian mereka di dunia ni dah selesai..bahagian kita? Sama2 la lipat gandakan pahala...buat amal., ..mati itu pasti kan...tapi cara yg bagaimana...hanya Dia yang Maha mengetahui....

*takziah buat kaum keluarga MH17 , semoga tabah menghadapi *

------------------------------------------------------------------------------

Hari ni...sy share lah 1 resepi yang memang best dan sedap!  Sedap is subjektif ! Ianya sedap dan kena pada tekak saya dan anak2 ~ itu saje. 

Nak tau sedap tidak...sila buat sendiri...:)

Tadi goreng 5 ketul je...nak rasa kan...yang lain...dah siap sy frozenkan...buat bekal anak2 sekolah next week...

Yang ini sy buat inti kacang merah...beli dah siap je...:)


Sy panjangkan resepi di sini ya Kak.Reen, buat rujukan masa akan datang...:)

Resepi asal : Air Tangan Reen Khan 

PAU GORENG/KUKUS

BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 20-25 BIJI)
• 500GM TEPUNG GANDUM
• 60GM GULA HALUS 
• ½ SUDU KECIL GARAM
• 70ML MINYAK SAYUR/MAKAN
• 1 PAKET INSTANT YEAST
• 230ML AIR PAIP


~~ 1st time rendam yis dgn air sejuk, boleh rupanya dia kembang...:) ~~

CARA-CARA :

1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA.

**utk frozen...sila ke step no.7 ye...goreng setengah  masak sahaja...sejukkan...baru simpan dalam bekas yang sesuai **

Selamat mencuba....

Thursday, August 21, 2014

Biskut jejari coklat

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Nak share 1 lagi resepi roti. Mana2 roti  yang agak2 dah nak expired tu kan, boleh ler cuba macam nie...sedap pun sedap...senang tu...jangan cerita lah...tapi kalau ada M tu....tak dapek ler nak nolong eh!!!

1st time makan hari tu time raya rumah.....rumahhhhh...adalah kan...malas nak cakap...hehehe.... sedap woii ! 2 3 ketul masuk mulut tak ingat...usah kata 2 3 ketul..ntah berapa tak berapa pasti..

Besok2nya balik...macam rasa nak minta resepi lah kan...tapi bila pikir2 balik...sebab sy bukan jenis org yg suka2 mintak resepi ke...minta itu ...minta ini, selagi daya...atas apa cara sekalipun....sy cuba cari sendiri...dah betul2 tak mampu...tak jumpa...dah teringin sangat...baru la nak tebalkan muka mintak...hehe...

Zaman sekarang ni...cari la apa saje kat google ni, insyallah ada...tak ada baru la bertanya....:) cari punya cari.......selongkar punya selongkar......akhirnya...ketemu jua....itu namanya berkat kesabaran kan...tidak lah nanti org kata...orang melayu ni suka 'disuap' !.

Tapi bila kita dah tau tu.....dan org bertanya...bg tau jer la mana termampu tu...tak yah ler nak kedekut ilmu sangat! Pahala tu kan... kita bantu orang...nanti Allah bantu pula permudahkan urusan kita...kan senang gitu... buat2 apa pun... ingat pada Dia yg bagi segalanya atas bumi ni...kita ni pun...menumpang saje kan !!!

Panjang bak hang pulak dah ni...! Terus je la ke resepinya ya...tak susah pun...semudah Abc saje!!   Tak payah nak sukat2 tepung...nak timbang2 gula...:)

Apa menu utamanya... Adalah roti! Sy guna gardenia biasa tu je...dah dekat  seminggu kot buatnya.....masih rangup lagi...ok jer...


Sumber utama cara2 membuatnya dari : Fieza.net

Bahannya :


Roti ~ potong bentuk jejari
Dark coklat ~ cairkan double boiler
nestum

semua bahan agak2 ler banyak mana roti yang diguna pakai.

Bakar roti suhu anggaran 120° dalam 15 min sampai garing
sejukkan
celup dalam coklat yang dah cair
salut dengan nestum.

Siap !!!

senangkan!

Rasa nak makan? Sila la cuba....

Abaikan bebelan terlebih panjang hari ni...:)

Tuesday, August 19, 2014

Kek lumut

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Nak kongsi resepi kek yang sedap hari ni...☺ sedap di tekak sy...tapi belum tentu sedap di anak tekak orang lain...hehe...tapi kalau anak2 kata sedap..itu pun dah kira ok la kan...

Dan bila dah diaorang kata sedap....makanya...hari ni...hanya tinggal beberapa keping sahaja...tak 'berumur' kek ni rupanya..., semalam buat hari ni nak licin dah...senang keje...!


Lihat! Tak menarik kan...? Biar tak menarik! Janji sedap! Don't judge a book by it's cover ok...! Keh3.....
Si kakak kata...patut ler nma dia kek lumut....rupa dia mcm lumut !! 😉

Ok...meh sini tgk resepinya...resepi ni lama dah simpannya...baru la ni tergerak hati nak buatnya....☺

Sumber resepi : dayang jack

Bahan-bahan untuk 1/2 adunan : loyang 7 " x 7 "

1 cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 g mentega
4 biji telur A
pewarna hijau secukupnya (dyg guna 1 sb pandan paste Cap Kopoe-Kopoe)
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
1 cawan nestum - dikisar halus
1/2 cawan serbuk almond

Cara-caranya :

Cara-cara :

Sediakan pengukus. Didihkan air.
Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks, serbuk almond, dan nestum, gaulkan sebati.
Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan selama 2 jam 30 min. (tambah air panas jika hampir kering)


Ada bahan yang tak letak dan diganti pun ok dah sebenarnya, kalau ikut kata k.dayang...dah letak horlicks...tak letak nestum pun tak pe...

tapi sy nak rasa 'sedap'nya tu...letak aje smua..., serbuk almond..pun tak ada tak pe...tp serbuk almond tu..lagi la bagi rasa lemak2 gitu...

*ini adalah resepi separuh dari adunan, utk versi adunan yang banyak sila jenguk resepi kak Dayang lu..
* saya tak kukus atas dapur...sy gunakan presure cooker, cara yang sama macam masak kek buah di SINI Malas tau nak kukus2 atas dapur yg makan masa berjam jam ni...leceh nak tambah2 air...

Yg nak cuba tu...silakan..insyallah sedap...!

Saturday, August 16, 2014

Kek Tembikai kukus

Assalamualaikum / selamat sejahtera

Gigih pagi2 update blog ! ...dah biasa bangun pagi...lepas tu sy tak 'pandai' nak tidur balik...jadinya update blog ler.....walhal..bnyk keje lain bole dibuat...hehehe..

Hari ni cuti kan...tak la kelam kabut sangat...hari biasa mana dapat time2 subuh gini nak hadap blog!.....sibuk nak uruskan anak2 nak pegi sekolah...so pagi ni....relak la sikit kan......

Hari ni , nak share lagi 1 resepi kek... cara adun buatnya...bahan2nya...lebih kurang sama macam kek lumut yg buat hari tu...


Kek laku keras ni...tak sampai 24jam pun...licin dikerjakan seisi rumah! Ye la kan...cer kalau hari2 makan kek ni...memang tak laku dah...ni pun ada la seminggu sekali...pastu...tgk pula ala2 rupa tembikai gini kan ( ada rupa ke?) Itu yg bdak2 ni eksited kengkononnya....😛


Mari sy kongsikan resepi yg diambil dari blog Hanamemories, mencuba resepi2 dari Blog K.Hana ni kan...insyallah la tak mengecewakan...:)

Sumber resepi : Hana's Family

Kek Tembikai kukus

Bahan-bahan

1 cawan tepung superfine @ tepung gandum
1 buku butter (250g)
1/2 cawan horlick
1/2 cawan nestum kisar
3/4 cawan gula halus
1/4 cawan susu pekat
1/4 cawan serikaya
4 biji telur
1sk esen vanilaPewarna/perisa : hijau pandan, merah dan kuning
Segenggam kismis hitam - belah dua ~ syifa guna choc cip


Cara-cara

Pukul butter dan gula hingga kembang dan halus. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan esen vanila, susu pekat dan serikaya. Pukul lagi sebati.Ayak tepung, horlick dan juga nestum.
Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit dan pukul sebati dgn speed paling perlahan.
Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dengan nisbah 3:1:2 (merah:kuning:hijau). Warnakan, Masukkan kismis hitam separuh ke dalam adunan merah dan separuh lagi untuk tabur.
Panaskan kukusan. Oles loyang dengan butter. Tuang dan ratakan adunan berwarna hijau. Kukus 15minit atau sehingga masak.
Pastikan loyang ditutup dgn aluminium foil supaya air kukusan tidak menitis atas kek.
Kemudian masukkan adunan berwarna kuning dan ratakan. Kukus lagi 15minit.
Akhir sekali tuang adunan berwarna merah dan taburkan baki kismis hitam. Kukus lagi selama setengah jam. Sejukkan dahulu kemudian baru potong.

Selamat jamu mata ya....keknya pun dah habis....hehe...

Selamat berhujung minggu.

Thursday, August 14, 2014

Popia nestum

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ini kan...buatnya baru 2 3 hari lepas., sebab nak habiskan stok kulit popia lebih bulan puasa hari tu. Tak ada idea nak buat apa...last2 try la buat popia nestum ni...

Inikan...tak payah tunggu raya kalau nak buatnya...bila2 pun boleh buat ...untuk makan saje2 gitu.....sesambil tgk tv bole ngap2 ......

Sy buat...tak sampai sebungkus,dah namanya lebihan kan...tak banyak pun dapat....kalau buat sebungkus tu...mak oiiii...! Bole patah pinggang nak menggulungnya!


Nak cuba ?? Sini sy sharekan resepinya...malas nak taip2...sy letak je gambanya...☺

sumber : Facebook page ~ Resepi Cookies Aidilfitri



Kalau nak rasa.....sila la cuba ye...:)
Pun dah banyak jual dipasaran....nak lagi mudah...beli jer...kan...😉

Tuesday, August 12, 2014

Koleksi dari Adourra

Assalamualaikum / Selamat sejahtera.

Nak cerita skit ni...:) hehe... sy ni kiranya termasuk dalam kategori  penggemar beg cotton....sebab...sebab senang nk basuh...ringan pun ia jugak...hahha....pada sy la...minat masing2 tak sama ye tak...

See...sy ada 3 koleksi brand yg sama dari pemilik jenama Adourra.


2 handbeg dan merah tu utk organizer dlm beg. Yg biru tu...sy beli...itu 1st koleksi...cun sangat!! jahitan dia kemas...harga pun agak berpatutan. Yg ready made pun cantik2 belaka. 

Adourra ni kan..kat sini dia bole buat purses, wallets, tote bags, diaper bags, sling bags, pouch, clutches...( ayat sy copy dari blognya ) 

Kalau nak design kita camne pun...request aje...pilih kain corak camne pun...boleh saje....

Organizer utk beg tu...sy dapat free sbab join GA di Facebook Page Adourra ... tahun lepas rasanya.

Yg h.beg putih butterfly tu...itu pula menang GA di instagram Adourra... baru sampai tu...bau kedai lagi...😆😆😆

Alhamdulillah...rezeki ye tak...😊

Berminat? Bole refer kat link page tu atau Blog Adourra ok...

Daaaa...dari sy peminat tegar beg cotton !!! 😆😆😆

Thursday, August 7, 2014

Pavlova

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Khamis sudah...maknanya 10syawal...kejap je kan...

Hari ni...nak share resepi pavlova pula.

Mari  ler tgk resepi pavlova ni...buat minggu lepas...time sedara mara datang bertandang. Utk tahun ni...dezetnya mmg ini saje...sbb nnti ada pulak yg komplen...oh..utk org ni buat lain...org tu buat lain...jadinya...tak nak banyak bunyi , adil dan saksama...semua merasa pavlova sahaja lah kan...hehe...


Untuk resepinya, sy ambil dari blog K.Azlita Masam Manis, sy share pula resepinya di sini ye....:)

Sumber resepi : Azlita Masam Manis

PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga digunakan.
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil (syifa  tak buat mcm ni pun...main letak je semua sekali dgn gula, pastu terus pukul high speed.)
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.

Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya


Bahan Hiasan

Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.

* buah2 ni...ikut ler citarasa masing2 kan...*

taraaaa...siap! Ntah berapa biji buat hari tu..tak ingat dah...:)


Kalau baca resepi....macam panjang kan...tapi try buat...simpel saje buatnya....


Tuesday, July 22, 2014

Dodol durian ~ masak menggunakan pressure cooker noxxa.

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Ada sikit kerajinan ye mengupdate  2 3 hari ni...mesti la kan...ambik peluang up2 kan entry bagi naik skit rank dia kan...walau pun blog yg x seberapa ni...yg dtg berkunjung tiap hari..cecah la 1k...bulan puasa ni je yg rancaknya...besok2...susut la balik...huhuhu...

nuffnang pun alhamdulillah...berjalan lancar gitu...bole la dah kalau nak cashout kan...tp kali ni kena tahan nafsu..tak nak kuarkan..biar dia beranak pinak!

Hari ni...nak share 1 lgi cara buat dodol mudah dan senang...guna pressure cooker noxxa.


Tp kan...rata2 yg komen macam keras sikit...ada yg kata bole kurangkan tepung.....nnti lah, next time sy cuba buat kurangkan skit tepung...sebenar sy yg terlebih kacaunya....hahaha....

dari segi ketahanan dia pula...lama tak lama...nnti sy share update bawah ni...hujung minggu insyallah...sebab sy kacau ahad lepas...20 july..kita tggu seminggu pula ya.


Untuk resepi dan caranya sy follow dari blog Kak.dZana. sy panjangkan resepinya di sini ya..

Tapi k.zana punya lagi nmpk umphhh !!!!

Sumber resepi : dZana Inspirasiku

DODOL  DURIAN

Bahan-bahannya
500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka* ~ syifa guna 2 cawan gula merah 1 cawan gula melaka.
2 cawan gula pasir*
3 cawan air*
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat
2 cwn isi durian

Cara-cara :
1. Masak bahan * hingga gula larut kemudian tapis.
2. Masak bahan yg telah ditapis,  santan dan isi durian  sebentar sahaja.
3. Masukkan tepung pulut dan bahan yg di masak tadi dlm pengisar (blender) hingga sebati (tidak berketul2)
4. Tuangkan  adunan tepung ke dalam periuk,pasang penutup
5. Tekan  butang  "Steam"  20 minit.
6.  Selepas itu , buka penutup , dan tekan butang ' Stir Fry' ..
7. Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak (anggaran 20 minit)
8. Adunan akan meletop2 dan pecah spt gambar di bawah. kacaulah  sehingga terbit minyak pada dodol trsbt.. siapp.. sejukkan.. sedappp.. tak melekat.

Monday, July 21, 2014

German Cookies

Assalamualaikum / selamat sejahtera.

Lambat skit nak buat entry...menyudahkan last tempahan utk rainbow cookies. Alhamdulillah...bahagian ni setel. Penat! Esok pula la sambung...

2 3 hari ni....macam tak berapa nak sempat nak bw....mana yg sempat je la ye...ni sementara si kecik ni tidur...nak mengadjust baju raya bdk2 ni skit...nak jahit part2 yg nak dibetulkan lah kan...

So...tak yah bebel panjang2...ni nak share 1st cookies buat mnggu sudah. Nama dia german cookies...tak la sy tau mengapa namanya german cookies...nak buat pun senang....bahan2nya pun senang...


Rasa dia...ok la...rangup...tapi tak la sampai bersepah terabur maknnya...sebab sy gentel dan bentukkan dia..utk sekali ngap! Mulut orng tua la...budak2 kena dua kali ngap...! Hehe...

Ok..meh tengok resepi...sy share dari blog k.yati ~ sinar kehidupanku

Sumber resepi : K.Yati ~ Sinar Kehidupanku

BAHAN-BAHANNYA :-)

125 gram mentega
125 gram tepung kentang/potato starch (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (boleh juga guna tepung gandum)
40 gram gula aising, diayak
Secubit garam (resipi asal tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)

Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan.
Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
Rehat kan sekejap.
Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.
Buat hingga siap.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing).
Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....

**Kalau adunan terlalu lembik, bolehlah tambahkan sedikit tepung kentang/gandum dan uli doh sehingga menjadi doh yg di kehendaki.

Selamat mencuba pada yg nak cuba ya...):