Assalamualaikum & Selamat sejahtera.
Nak bg tau dulu nie ~ Kek pisang nie...wujudnya sebelum cuti raya cina hari tu.
Draftnya dah lama duk dlm senarai menunggu utk dipublish....ntah cmne hari tu ada spoil skit....line tenet x brapa cun...sbb hujan la kut...makanya proses sunting dan edit gamba tergendala....senang cerita off pc terus...! malas dah nak layan....
Nak bg tau dulu nie ~ Kek pisang nie...wujudnya sebelum cuti raya cina hari tu.
Draftnya dah lama duk dlm senarai menunggu utk dipublish....ntah cmne hari tu ada spoil skit....line tenet x brapa cun...sbb hujan la kut...makanya proses sunting dan edit gamba tergendala....senang cerita off pc terus...! malas dah nak layan....
sambung hari nie plak.......:D
Ini guna resepi pisang yg namanya pisang padang, bukan dari padang pasir...x tau la nama lain pisang nie apa....tp pisang nie sedap buat makan gitu je...buat cucur ke...lempeng ke...pun sedap...!
pisang padang nie...x beli, pemberian dari MIL... hehe..kat umh SIL bnyk pokoknya...sbb pisang mudanya mmg kadang diguna buat masak lemak cili api daging salai, pastu campur dgn pisang padang yg masih muda tu.......sedappppp...!
ni bakar guna bekas aluminium tu...sebab malas nak kuarkan loyang...dan malas nak basuh loyang....guna itu..senang..! kek dah sejuk.....kuarkan...pastu buang !! abih citer...
bnyk pulak nak dibebel....terus pada resepi la...resepi ambik dari blog K.Zila... mohon share kat sini plak ye kak....:)
Sumber resepi : K.Zila
Dicuba try test : Am
4 biji pisang sederhana besar
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1sdt bikarbonat soda
secubit garam
cara-caranya
Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak.
* syifa tambah choc rice dlm adunan....~ sebab stok bnyk kan..alang2...campur aje...itu mcm nmpk ada hitam2 skit dlm tu...
sape nak cuba tu...sila sila lah....mmg x rugi...wangi semerbak harum rumah bila time tengah bakar tu....
psttttttttt sebenarnya kek nie terlupa letak tepung jagung mcm resepi kat atas tu, kikiki...tgh bakar baru teringat...adoiii....itula klau x print resepi....main on off tab je tgk resepi....last2 tertinggal 1 bhn.....har3......
x pe..! rasa dia masih bole dimkn tau...habis je pun kek nie......:D