Pages - Menu

Wednesday, February 27, 2013

Kek Pisang ~ pisang padang

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

Nak bg tau dulu nie ~ Kek pisang nie...wujudnya sebelum cuti raya cina hari tu.

Draftnya dah lama duk dlm senarai menunggu utk dipublish....ntah cmne hari tu ada spoil skit....line tenet x brapa cun...sbb hujan la kut...makanya proses sunting dan edit gamba tergendala....senang cerita off pc terus...! malas dah nak layan....


sambung hari nie plak.......:D

Ini guna resepi pisang yg namanya pisang padang, bukan dari padang pasir...x tau la nama lain pisang nie apa....tp pisang nie sedap buat makan gitu je...buat cucur ke...lempeng ke...pun sedap...! 

pisang padang nie...x beli, pemberian dari MIL... hehe..kat umh SIL bnyk pokoknya...sbb pisang mudanya mmg kadang diguna buat masak lemak cili api daging salai, pastu campur dgn pisang padang yg masih muda tu.......sedappppp...! 

ni bakar guna bekas aluminium  tu...sebab malas nak kuarkan loyang...dan malas nak basuh loyang....guna  itu..senang..! kek dah sejuk.....kuarkan...pastu buang !! abih citer...


bnyk pulak nak dibebel....terus pada resepi la...resepi ambik dari blog K.Zila... mohon share kat sini plak ye kak....:)

Sumber resepi : K.Zila 
Dicuba try test : Am

bahan-bahan

4 biji pisang sederhana besar
3 biji telur
1 3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1sdt bikarbonat soda
secubit garam

cara-caranya

Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak.

* syifa tambah choc rice dlm adunan....~ sebab stok bnyk kan..alang2...campur aje...itu mcm nmpk ada hitam2 skit dlm tu...


sape nak cuba tu...sila sila lah....mmg x rugi...wangi semerbak harum rumah bila time tengah bakar tu....

psttttttttt sebenarnya kek nie terlupa letak tepung jagung mcm resepi kat atas tu, kikiki...tgh bakar baru teringat...adoiii....itula klau x print resepi....main on off tab je tgk resepi....last2 tertinggal 1 bhn.....har3......

x pe..! rasa dia masih bole dimkn tau...habis je pun kek nie......:D


Monday, February 25, 2013

Anggaran sukatan

Assalamualaikum & selamat sejahtera .

nak tepek gmba food...cam x de mood nie....kjap2 lagi la.... nak share info ni dulu ye... 

jumpa kat page fb BUKU RESEPI , harap dpt membantu... juga buat panduan diri sendiri.


thx google


TEPUNG


1/4 cawan = 30 gram

1/3 cawan = 40 gram
1/2 cawan = 60 gram
1 cawan = 125 gram
6 3/4 cawan = 1000 gram @ 1 kilogram


GULA KASTOR



1/4 cawan = 60 gram

1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram


MENTEGA



1/4 cawan = 60 gram

1/3 cawan = 80 gram
1/2 cawan = 125 gram
1 cawan = 250 gram


CECAIR



1/4 cawan = 50 ml

1/2 cawan = 125 ml
3/4 cawan = 180 ml
1 cawan = 250 ml
4 cawan (1 quart) = 1000 ml @ 1 liter

ok...ini dulu utk pagi nie...

insyallah jumpa lagi lepas nie.....:)

SUMBER : BUKU RESEPI


Wednesday, February 20, 2013

Kuih Talam Gula Merah ~ 2 resepi ~


Talam Gula Merah ~ nie buatnya senin lepas...jgn tanya dah...hari nie memang x de dah kewujudannya .....:D

lama teringin nak makan....orng jual mmg susah nak cari ...hari tu nak cari kuih lapis pun sikit punya seksa...... last2 try la buat talam nie....

resepi ? search tenet la... last2 jumpa yg memang ngam dan senang... lapisan bawah ikut resepi lain (dari blog K.as ) ...atas resepi dari orng lain (dari blog K.Rohah) ...bole gitu ? janji jadi....mmg jadi lah...pestime menalam nie... mmg x pernah buat...kesian kan....huk3....

Untuk kakak bloger...sy mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)  sebab sy rajin...so ambik dua dua punya resepi...sy tepek sini ye.... 


Bahan2nya (as guna loyang 8 x 8)

BAHAGIAN BAWAH

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan air gula merah ( 1 1/2 cwn gula merah+1/2 cawan gula pasir+1cawan air) dimasak, sejukkan
2 cawan santan cair

BAHAGIAN ATAS

1/2 cwn tepung beras
3 cawan santan
4sdb tepung jagung
1sdk garam
campur smua bahan dan panaskan sebentar seniasa digaul sekadar panaskan saja,jgn sampai bergentel.

cara2
sapu sedikit minyak keatas loyang, masukkan bahan A, kukus 10-15 min, gunakan garfu lorekkan atas permukaan lapisan gula merah,kemudian tuangkan bahan yg atas tadi pula. Kukus hingga masak.
Untuk menghasilkan permukaan yg cantik dan rata, penutup kukusan dibungkus dengan kain. Setelah betul2 sejuk baru boleh dipotong.





Bahan-bahan:

Lapisan Bawah:

1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan
1/2 cawan gula pasir*
5 cawan air*
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil kapur

Cara:

1.Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2.Gaulkan adunan dan tapiskan.
3.Tuangkan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit.
4.Bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu.

Lapisan atas:

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara :

1.Gaul dan tapiskan.Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja.
2.Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan sikit.
3.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
4.Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

kalau nak cuba...ikut la mna yg suka ye....itu pun kalau nak cuba.......:)

tp ada musykil skit la.... nape kuih talam sy nie merekah atasnya ye ~ nie kejadian lepas dah sejuk...cenggini la jadinya, masa abis kukus elok pulak ratanya......,  ada bole tolong explain ??


sila2....sape bole explain...

komen anda amat dihargai..........tq...


Cuci Mata ...!

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

asik nak masuk gamba food je...nnti orng bosan lak kan....bajet kengkonon blogger masakan...kikiki...

masak2 saje suka2 je nak tepek dlm blog nie.....:D

mende lain pun bole layan gak tau..... cth ...! mcm pic kat bwah nie.... 

bukan citer masak...! tp citer nak sejukkan mata.... kepala ada rasa ting tong plak pgi nie..... 

biarla gambar-gambar ini sahaja yg berbicara pula..........:)










jgn stress pepagi.... ~ x baik utk kehidupan sepanjang hari.....bole gitu ??


Monday, February 18, 2013

Snow Cheese Cake ~~ akhirnya.....

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

malas nak bebel pepanjang kan....straight to the point je ! projek membuat kek semalam....

edisi wajib tayang....gambor ler...apa lagi....hihi...


lama dah bekenan tang kek nie....sebab ramai kakak kakak bloger yg terer2 masak tu kan....dah mmbuatnya...+ siap buang tayangan amal plak kat pesbuk ! mmg sungguh mencabar iman rasanya..... dok pendam je resepi dulu....sbb x de mood lgi nak buatnya.....

ntah cmne semalam mood tetiba jer kan ~ hah...! tanpa lengah2..... terus sukat timbang bancuh je....tggu lagi ke petang.... nnti mood dah di bawa terbang....hape pun x jadi...!!!

Alhamdulillah......berjaya !!! merealisasikan keinginan anak tekak..........:D paling gemar kek nie...tentulah Hadif...si budak westen tu....bab ciz2 nie....mmg peberet dia...!


untuk resepinya ~ sy ikut step by step dari K.Yatie, juga ambik panduan dari Mamasya... juga dari Kak Noor. tq ye...dan thx juga pada empunya tuan resepi asal dari Sherry@MyR ~ bak kata Kak Yatie... x rugi la mencubanya....

Nak jugak tepek resepi kat sini ~ buat panduan masa akan datang kan....

Resepi

Sumber asal  : Sherry@MyR 
Sumber resepi :  K.Yatie / Mamasya / K.Noor 
try test : AM

Bahan-Bahan

6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
60 gm tepung jagung (maizena)
50 ml air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu teh ovelet
75 gm mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM

1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
1 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2).

UTK TOPPING

1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.



Ada tinggl lagi sikit nie ~ lagi sedap mkn hari nie dari semalam 

 simpan dlm fridge....perggghhhh....nikmat....!!! 

mari mari....mari kita kumpul lemak....hihihi....


Thursday, February 7, 2013

Donut Ball

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Alhamdulillah cuaca baik ....cerah...je...matahari pun dah nmpak sinarnya.....dah dua hari matahari malu nak menonjolkan diri..., pagi nie...dia keluar dgn cerianya.....harapnya panas smpi ke petang...sebab ampaian sudah penuh....nnti bole bagi laluan kat pakaian yg lain pula.....

Apa la bebel² pasal cuaca plak nie....nak citer pasal donut ball la hari nie.... buat petang semalam sambil ditemani bujang 2 orng tu, Athirah x de...biasala...dia petang bru smpi umh...sekolah zaman skrng...petang baru bebudak ni smpi umh.....~ jdinya... sape lgi yg jdi penonton.....Hadif ngan Hazim la...paling suka la tgk ibu bolat2 kan donut...Hadif le...sebab itu menu peberet dia...~ donut..! ~ 

masa tengah bulat kan pun dah kena sound... ni bukan donut kata hadif....sbb biasa dia mkn donut...gitu je pesennya....kali nie ibu try ler buat yg ball plak Hadif.....apa pun...mmg la rasa donut...yg penting dia suka...anak2 semua suka.......:D

Thanks pada kak DJ sebab share resepi yg simpel dan mudah....gebu gebas lagi rasa dia smpi pagi nie... ~ ada balance lgi skit...sebab sy buat gandakan sukatannya....


Kak Dayang ~ sy mohon panjangkan resepinya di sini ye....:)

di try test : AM

Resepi

Donut Ball 

bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2  1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 cawan air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (-/+)
gula saduran
**(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Cara-cara :

Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.


selamat mencuba.....

:)


Monday, February 4, 2013

Cream Puff

Assalamualaikum & selamat sejahtera.

Jumpa lagi...:D, cuaca kat luar tu...mendung je dari semalam....x pelah...alhamdulillah la hujan turun...dah lama rasanya hujan x turun...cuaca pun panas kering je skrng nie...

Sebab hari nie hujan dri mlm tadi....tekak ni pun ngada2 la mintak sumting utk disumbat...plan mcm nak buat pau atau donut....tp bila memandangkan cuaca yg x berapa nak bagus nie....niat itu terbatal...!, nak baking kek....terasa malas nak mengeluarkan segala bende utk proses sukat menyukat plak.....huh..! mcm2 alasan ler klau dah mmg x nak buat tu ye x?

so...plan bertukar...ini yg jadinya.....:)


cream puff already !!!

Resepi sepenuhnya copy dari Mamasya, ~ menjak hari tu tgk Mamasya dok tayang cream puff yg dibuatnya...utk mkn2 la...utk jamuan la.....mcm teringat ingt sebab x cuba buat lagi kan....

Jadinya hari nie...buat le cream puff yg best nie....:), part paling kritikal nak buat ~ hahaha....part masukkan krim kastardnya...kenapa tau...sebab....mana bole tahan....!!! siap masuk krimnya...ntah berapa ketul plak dah terlajak dingap !!! mmg x tahan....


Pada Mamasya ~ izin copy resepinya di sini ye kak....:) 

Resepi 

Sumber resepi : Dapur Mamasya
try test : AM

Cream Puff

Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )- dpt dlm 38 biji
125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur

Cara-cara :

Cara-cara untuk puff :

1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.- bila masuk tepung perlahankan api, guna api yg paling kecil,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk, nampak tepung tu dah jadi doh , terus padam api dan angkat. Sejukkan.
2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
4.Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
- tak spray hanya renjis dgn air.pre heat oven, bakar selama 25-30 min; 180'C api atas bawah

Cara-cara untuk kastard cream : 

Custard cream

Sumber; Honey @ Myr 
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
* syifa tambah 1 sudu tepung kastard

Cara-cara

Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

Nota dapurmamasya

Buat 2 adunan inti cream custard utk 1 adunan puff . Kacau atas dapur dg api sederhana perlahan hingga pekat. masukkan mentega dan tutup api,kacau. sejukkan cream custad sampai keras sikit.nak mudah isi inti, masukkan dlm piping bag/plastik kecil gunting bucunya.pipingkan inti dlm cream puff.kalau suka taburkan gula icing semasa menghidang... ~ syifa ikut cara Mamasya nie....



Hasil yg sangat memuaskan hati....! 

x rugi cuba....:D

selamat menjamu selera dipetang hari........



Friday, February 1, 2013

Agar Agar Sirap Bandung

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Hari jumaat pertama di bulan Feb 2013, kejap je ha da masuk bulan 2...cuaca plak skrng panas dan berangin....angin pun time petang....x gak rasa sejuknya....rasa bahang panas ada....time yg bestnya...waktu pagi dan mlm....kalau malam tu...dah rasa mcm duk kat tepi pantai je bila angin dok bertiup tu.....

Disebabkan cuaca panas skrng nie....tekak nie mula la rasa mntak yg sejuk2 je utk dingap...!! sebab teringat ada stok agar2 tali tu la yg dok rajin buat mende nie....bila makan time hari panas nie....dapat plak yg sejuk baru kuar fridge tu.....aduhhh...nyaman rasanya tekak........alhamdulillah.....:)


Buat kosong aje...kalau dicampur bende lain macam cincau nie...lagi sedap rasanya.....tp...guna apa yg ada sudah ler...janji sedap...!

Untuk buat nie...x la susah mana pun....main campak2 dalam periuk...pastu sejukkan kejap...masuk dlm fridge.......


Resepinya :

sepeket agar2 bertali
6 cawan air 
1 1/4 cawan gula
1 sudu besar sirap rose
1 tin susu cair

Caranya.

1. Basuh agar agar, masak dengan air tadi sehingga menjadi hancur/jernih.
2. Tapiskan utk buang bendasing ~ masukkan gula dan sirap rose tadi, biar smpi gula hancur.
3. Masukkan susu cair ~ didihkan sekejap.
4. Masukkan dalam bekas, biarkan sekejap di luar, agak suam dan beku skit....baru masuk dalam fridge.

sedap makan time sejuk...


:)