Pages - Menu

Friday, December 27, 2013

Nasi Arab ~ Restoren Saba Cyberjaya

Assalamualaikum,

Hari tu kan dah kata nak jalan2 cari makan kan...nak pergi bercuti lah kan...jadinya...1st visit..! tempat yang lama dah bermain dalam fikiran...Restoran Saba di Cyberjaya...

Sebab sy teringin sangat2 nak makan nasi arab !

Jumaat kami dah start memulakan perjalanan ~ sebelum besoknya sambung ke utara....tido semalam di rumah anak buah di Putrajaya...so dinner kami...di sini...Cyberjaya...


Ya Allah...sedap sangat2...sampai la ni masih lagi terasa rasa kat tekak ni ha...walau seminggu sudah berlalu...

Meh layan gambar yg x seberapanya ni...main snap je...segan dgn orng meja sebelah yg dok pandang2...sebab asik dok ambik gambar...kikiki....






sos yg sangat sedap !!

ini jer yg sempat di snap...try juga manisanya...baklava tu...mak aiii!! manis yg amat...mmg x bole masuk tekak banyak2...



Kalau ada yang nak try makan nasi arab....try makan kat Saba ni...insyallah tak mengecewakan...:)

kalau kat sy...makan nasinya pun dah sedap tau....ishhh..rasa cam nak pegi makan lagi je nih!

tapi...masa kitaorng sampai tu ramainya la hai...silap time kut....memang sampai dalam 8pm....dan kebetulan minggu orng gomen dapat gaji....mmg full....siap kena menunggu sekejap la...

tp alhamdulillah...ramai gitu pun..servisnya tidak lah lama utk kita menunggu....ok saje...

next jjcm...nnti bila ada masa macam ni...:D

Thursday, December 26, 2013

Ubat kutu : Lice Clear

Badan rasa ok skit...tp still dedor...orng perak kata.....thx pada yg sudi singgh tinggalkan komen entry pagi tadi...

Tiba2 ptng ni nak share something...alkisahnya...sblom pegi jalan2 haritu...baru perasan si kakak ngan Hadif kepalanya berkutu...haru sungguh! Patut ler kakak asik dok garu kepala...

Ye x ya....tido la juga dihotel dgn kepala berkutu...nak diproses kepala mereka...masa tak ada kan...jadi...tggu balik rumah je lah...

Jadinya semalam....ke guardian la terus...cari ubat...masuk2 pintu kedai terus tnya adik salesgirl tu...malas nak tercari cari...ubat ni yg di recomended kan...nak kata bagus tu...x tau lah...sebab resultnya kata...tggu 3 hari...kalau ada lagi...ulang step cucian.

Cara guna...ada disertakan sekali...dan akan dapat sekali sikat kutu colour biru tu..
Harganya RM 15.90, 70ml

Boleh nak pakai 2 3 kali rasanya...sebab buat kat Hadif...guna sikit je..sebab rambutnya nipis...guna pada kakak pun tak habis setengah botol...walaupun rambut si kakak agak tebal.

Nanti...dah hari ke 3...sy bagi resultnya ye...;-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Seram sejuk...

Saat ini...tgh sedap membaringkan diri...badan tak berapa nak sedap...tadi dah sapu sampah semua...adoii...x larat plak dah...last2 baring balik....

bebudak ni...tido lagi...saje bagi tido melajak...sebab kang diaorng bangun....sy x larat nak melayan....so hari ni...semua keje kena slow n steady...huk3....

Dari semalam dah telan panadol...hari ni masih rasa seram sejuk gini....tekak pun sakit...! penangan balik bercuti...telebih penat pun ia...cuaca yang panas pun ia juga...

Semalam aje menyetalkan hal dobi...setel semua siap lipat masuk lemari....aman dah mata ni....x larat pun...gagah kan juga la badan...

Nak rehat2 sangat pun tak dapat...si kecik Hafiz ni..nak kena jaga juga...hai la...moga diberi kekuatan Ya Allah...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, December 12, 2013

Kek Batik Dot-dot.

Assalamualaikum, selamat sejahtera.

Lama dah tidak kongsikan resepi kan...jadinya bila ada masa sikit ni..sy share lah mana yang sempatnya.

Biasa la cuti sekolah ni kan...dah duduk rumah...manjang aje laparnya...kena pula cuaca sekarang asyik mendung dan hujan....jadinya perut tu...paham paham je ler....

tapi hari ni...cuaca alhamdulillah panas..setakat ni la...petang nanti...wallahualam...

 

Ok...kek batik ni...macam kek batik biasa yang guna biskut marrie tu...tapi untuk jadikan batiknya dot-dot...sy guna biskut jejari ni...
 


Ini sy sharekan resepinya ya...
Resepi sy share dari blog Hasue ye..tumpang share ye...:) , dan sy memang ikut Hasue punya sukatan..

Kek Batik Dot Dot

Source :  HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Sharing By : AM
BAHAN2NYA:

½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari 
sedikit esen vanilla

CARANYA

Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.

*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.

p/s: pagi sampai petang tak boleh nak bw...nanti malam skit sy jengah 'rumah' kengkawan semua ye....daaaaa

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, November 27, 2013

Do it yourself ~ WW

Projek mengemas majalah kakak......lega tgk dah kemas....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, November 15, 2013

Kek Gula Hangus

Kek yg dibuat semlam...ingtkan utk dibuat mkn2...sekali Hadif blik sekolah...katanya besok jumaat hari ni la.....ada jamuan disekolah....jadinya...senang cite...suruh je dia bwak kek ni...dia pun ok saje....setel masalah...



Kek ni...lama dah tak buat...last buatnya sini dan sini ..masa ni...tak ingat resepi tu ambik dri mna...yg ini pun ok resepinya....


Untuk kali ni....resepinya sy ambik dari blog K.Nor (secubit garam), sy share resepinya di sini ye kak......buat simpanan.., adunan ni sy buat separuh sahaja.

KEK GULA HANGUS
(resipi asal arwah emak K.Nor)

1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..

Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu..

125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat

updated:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, November 6, 2013

Kek lapis chocolate cream cheese kukus

Assalamualaikum , selamat sejahtera.

setelah lama berada dalam draft..hari ni baru nak publishkan entry ni...

keknya telah selamat dikerjakan.... ni..mnggu lepas punya kerajinan la ni...pun sebab nak habiskan cream cheese yg x tau apa nak dibuat...

jadinya...setelah lama x buat kek ni...last buat yg ini lah dia.....jadinya...mggu lepas baru datang balik aura nak melapisssss...


resepi sy ambik totally dari blog K.Yatie ~ sinar kehidupanku... mohon share di sini resepinya ye kak....:)

x rugi kalau nak cuba buat tau...sedap makan bila dah disejukkan dalam fridge....

abaikan bentuk yg tiada  kecantikan itu..janji sedap masuk tekak !


Untuk resepinya :

Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)

BAHAN A

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, November 4, 2013

# listing Your URL blog

sementara dok on lappy ni kan... mcam terajin plak nak join....

jumpa kat blog haryati tadi...saje pun nak join gak...:)


SYARAT UNTUK SERTAI SEGMEN :

1. Copy banner Segmen #listing Your URL blog & buat entri mengenai segmen ni .
2. follow blog ini
3. Tinggalkan Link URL anda di ruangan komen
4. Nantikan Trafik dari Boe untuk blog yang menyertai :)

Segmen dibuka sehingga 10 november 2013

DOA AKHIR DAN AWAL TAHUN ( MUHARAM)

Assalamualaikum

Perkongsian bersama...juga sebagai simpanan sy utk masa akan datang.....jangan lupa petang ni..insyallah...

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. 

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun" .



Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan". 


Insyallah...jom sama2 amalkan...

sumber : AL-AZIM.COM

Friday, November 1, 2013

33 Days Lucky Draw Birthday Giveaway by AtienStory

Assalamualaikum / selamat sejahtera

jom join GA :)


Jom join giveaway by AtienStory ni...

nak join...?? klik kat banner atau link atas nie...

Happy besday buat Atien, semoga dipanjangkan umur...dimurahkan rezeki serta 
diberi kelapangan dalam segala hal....insyallah....


jom join...GA ni bermula hari ini,dan akan TAMAT pada 3.Disember.2013 jam 3:30 ptg.

jom meriahkan dunia bloging !!!

Thursday, October 31, 2013

Roti oktober !! bukan tragedi oktober....:-P

Assalamualaiku...salam sejahtera...

Hari ni nak tepek gamba roti sahaja......ni namanya roti oktober...sebab hanya dibuat dlm bln oktober....., memandangkan oktober pun last day hari ni...jdinya...nak la jugak buat entry last bln ni...closing kengkononnya!!

Resepi?? bnyk tempat sebenarnya sy cilok...antaranya blog cik mat gebu...blog Hanamemories pun ada... dari fb resepi Tok Mak yg fofular tu pun ada gak...bnyk sumber sbnarnya...masalahnya pkai phone ni....susah nak bg link..,x lepas2 lg menuntut bab yg 1 ni... nak ngadap lappy...mmg x de masa sngt + M....kikiki....

Moh layan pic je lah ye...pic 1st n 2nd tu....tu roti manis....makan begitu sahaja....:-)

2nd tu roti gitulah dia...n last tu...roti tawar....! mmg tawar...buat sebab nak cicah kari ayam...:-)

Jdinya....utk 3 jenis roti ni...abis sekilo tepung roti yg brrharga rm3.50...mahal ke murah tpung tu???

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, October 30, 2013

ww

Assalamualaikum......selamat sejahtera...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, October 21, 2013

Lama x update...dan cerita cornflakes salut coklat..

Assalamualaikum.

Lama dah x update ye....bila dah 2 3 hari dan lebih,..terabai x berentry....kemalasan tu makin menebal rasanya....:-(...

Supaya orng kata blog x bersawang....nak tepek gak la 2 3 kping gamba buat conrflakes ni..ini bukan utk raya haji ye...ini dibuat jumaat yg lepas...hehe...

Buat sbb nak abiskan cornflakes yg x berusik kat bebudak ni....sbb rasanya kan tawar...bila di campur susu...mmg lah x de rasa manisnya...jd..budak ni pun x minat....klau bijirin lain tu....laju je mknnya....

Rasanya....semua tau kan nak buatnya cmne...x la susah mna pun...mula2....cairkan coklat, sy guna dark coklat...sbb mmg dlm tu dah ngam2 best rasa manisnya....klau pakai serbuk choc tu...mcm leceh plak nak sukat2 + susu semua kan....yg senang...guna dark coklat....

Cairkan cara double boil, smpi btul2 cair...klau nak tmbahkan sikit butter pun bole...tp sy x letak....jd utk mkn2 budak2 kat umh ni...biarlah dia btul2 coklat...tanpa ada campuran...

Agak dah btul cair....x de ketulan lain....masukkan la cornflakes...sy cmpur gak dlm ni bijirin honey star tu skit...dgn bubble rice skit...gaul la sebati...smpi semua choc melitupinya....

lepastu...sudukan lah masuk dlm paper cup....- part ni la pling leceh sebenarnya...sib baik kakak tolong..., then masuk la dlm fridge kejap...dlm 5 min pun ok dah...nak bg lekat choc tu je...

senangkan...:;-)...,..baru perasan x de sukatan...huhuhu...sy main agak2 je antara cornflakes dgn choc....nnti lenkali sy try buat lg dan sukatnya....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 15, 2013

Salam Aidiladha

Assalamualaikum..

Selamat menyambut hari raya aidiladha pda hari ini....

Dan pada mereka yg mnjalankan ibadah korban...moga ibadahnya diterima....dan moga dipermudahkan segala urusan....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, October 8, 2013

Apa ler masalahnya ni....

Pokok cili haritu...ntah kenapa..naik dah elok....tp tiba2 ada je bendasing yg nak menumpang kat daunnya....smpi mengerekot jdinya daun tu...

Kat rumah ni...mmg bnyk le spesis suka numpang....daun limau purut...abis juga daunnya...yg tnggl...tangkai...sudahnya...x berapa nak naik dah....

Daun kunyit....x juga sempat nak rasa...juga rompong dikerjakan ulat.....cmne nak buatnya....? Kdang...beserah jer la...da rezeki hidupan menumpang tu....nak buat cmne..

Tp syang pokok cili ni....:-(

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, October 7, 2013

Allano lotion ~ product amway

Hari ni nak cite skit psal 1 product dlm amway yg mmg top ni... allano lotion... ada mcm2 kegunaannya tau...

Antaranya....bole buat sebagai sapuan pada kulit yg melecur ~ andai kata korang tgh msak2 ke kan...pastu tekena kuali panas tu....haaa...cpt2 la sapu ye.

Dan juga...klau anak dmam kan...bole je sapu lotion ni kat bdan anak....utk redakan kepanasan...

Yg sakit kepala....migrain ke kan...bole sapu kat tengkuk dan kepala...

Bnyk lagi kegunaan nya tau...pyah plak nak taip guna tepon kecik ni...

Nnti ada masa....sy cite detail lg ye....jd..klau sape berminat nak bli...harganya Rm35 sahaja...bole email sy di asyifa2701@gmail.com..nak harga murah....jgn segan2...wasap syifa 0136693984 segala pertanyaan anda...insyallah akan sy layan...tp tanya psal product je tau....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sunday, October 6, 2013

Kuih talam dan nuffnang

Assalamualaikum,

Sekian harinya x sempat nak update blog...ada sedikit kebizyan yg melanda....~ bzy la sangat hai...! 

Macam biasa...hujung2 mnggu ni...pepagi ni...jenguk2 email dan segala bende kat tenet ni....dan x ketinggalan...hujung2 mnggu....part paling syok...menjenguk en nuffnang....:D

Alhamdulillah....walau kadang x berkesempatan nak buat entry meletop letop tiap hari mcm orng lain kan...en nuff masih setia datang bertandang .... terima kasih daun keladi...kalau boleh...bagi la hari2....hehehe...

tgk nie...keywords search last week punya....ramai juga ye orng nak buat kuih talam...buat2...sedap tau...:)


kuih talam oh talam....ramai juga orng masuk sini cari resepi kuih talam...


Alhamdulillah atas kesudian nuff masih melayarkan iklannya....

ini yg masih running....moga ada lg yg masuk....hehe...


da boleh cash out dah...tp saje x mo lagi....biar dia bekepuk kepuk duk dalam tu.....

selagi bole simpam....kita simpan dia....!!


Wednesday, October 2, 2013

Tortilla chicken wraps yg simpel....!

Alhamdulillah....selesai dinner...dah hampir sejam pun....tp bzy kat ig...hehe...kat c2 lg cepat dan senang nak post...x yah nak buat ayat panjang2..:-)

oh...dinner mlm ni...semestinya yg simpel..mudah dan cepat..!

Ayam ~ ambik bhgian dada la senang kan, perap kjap dgn lada hitam, garam, madu, perahan air lemon, gula perang, semuanya secukup rasa...panggang je dlm kuali yg orng kata ajaib tu kan...ha....senang cite...x smpi setengah jam...da siap.!

ayam dah setel, bole hiris nipis2...pastu ambik la wraps tu...wraps tu...salai2 kjap bg masak skit...dlm 2 ke 3 min pun da ok...

Pastu...bole la hias dgn daun salad....letak hirisan ayam tadi...tuangkan sos cili...dan mayonis...siap..!!!

Dah bole makan....:-)...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, September 30, 2013

Siap pun kerabunya....

Assalamualaikum,

Lambat plak bersiaran hri ni.....bnyk perkara sbnrnya nak disetelkan ptang tdi...

Ok...sambungan dri tayangan mangga sabtu lepas, ermmmm...tghari td baru dapat siapkan....yg sebiji tu pun dah nak hmpir masak dah....tp stil sedap lg buat kerabu tau...rangup2 lagi!

Gmbar 1 lg tu....itu bawang besar yg dah hiris, rendam dgn air batu, tujuan utk nak bg kurang rasa bwang kat dalam mulut sebenarnya...kalau sape2 yg mcm sy ni....x brapa suka bau dan rasa bawang yg kuat....bole try gitu.bawang ni antara bahan yg duk dalam kerabu tu sbnrnya.....

Tips ni dapat msa tgk food network canel...x ingt cef mna yg bg tips ni...biasa kan time iklannya...mmg ada saje tips yg diaorng sharekan....da ramai  sangat....smpi x ingt siapa....

Resepi kerabu mangga? X yah la kan...sy buat main cmpk2 bahan...x reti plak nqk sukat2.....kalau nak....cer try gugel...:-)

ok....selamat malam.....;-)

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, September 27, 2013

Nasi minyak hujan panas dgn ayam panggang rosemary lemon ~ SEDAP !

Assalamualaikum,

Salam ceria...lama dah rasanya x share resepi, jadinya....sebab hari ni jumaat kan....so hari ni nak share resepi nasi minyak yg simpel dan sedap ni...jangan tanya..sebab dah habis....n dah seminggu pun gambar nie terperap dalam kamera.

Buatnya jumaat yg lepas, kena plak hari jumaat tu sy sihat...alhamdulillah dapat sediakan lunch yg simpel dan mudah nie...n sabtu plak ada kenduri di rumah SIL...mmg 2 hari tu...badan agak stabil...dan yg x stabilnya masuk hari ahad...malam tu...dah rasa x selesa...itu yg isnin nak x nak pegi juga spital...n sampai ke hari nie...kesihatan amat lah memuaskan...alhamdulillah....

Berbalik cerita nasi minyak dan ayam ni...buat sebab nak surprise la kengkonon utk besday kakak n ayahnya, awal sehari sebab sabtu kan dah kena g kenduri umh sil tu kan...nak buat kek....kakak ngan ayahnya bukan penggemar kek....baik masak nasi...semua makan..!

Untuk 2 resepi ni kan, dua2 sy angkut resepinya dari Dapur Mamasya, thx mama....:)


Ayam panggang ni...ntah da masuk kali keberapa sy buat x ingat dah...sebab anak2 suka...siap bole ratah2 lagi...resepinya bole tgk SINI. Kali ni, sayur nya cuma letak karot...n penambahan....ada sos black paper...

Sos tu ~ ambik air lebihan ayam yg dipanggang, campur dgn susu cair skit, letak sos lada hitam, letak juga dalam 1 sudu tpung jagung utk bagi pekat ~ agak2 la ye.

nasi yg agak malu2 utk diwarnakan ....hehehe...

Dan nasi nie resepinya :-sy x guna beras basmathi pun...guna beras biasa je..:D

Nasi minyak hujan panas 
Sumber; MakYong @ Myresepi 

Bahan-bahan ( 5 orang ) 

4 cawan beras basmati 
5 cawan air - letak lebih air sesuaikan dg beras 
2 kiub ayam - letak 1 sj 
2 helai daun pandan 
pewarna merah, kuning dan hijau 
[bahan tumis] 
1/2 inci halia 
2 ulas bawang putih 
1/2 biji bawang besar 
2 sudu besar minyak masak 
1 sudu besar minyak sapi- letak 1 1/2 sb 
1 batang kulit kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
3 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
[bahan hias] 
bawang goreng , kismis 

Cara-cara 

Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan. 
Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang 
Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi 
Masukkan beras dan gaul rata. 
Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan. 
Masaklah nasi sehingga masak 
Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu. 
Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka 

Nota dapurmamasya; 

Lepas tumis, mama masukkan dulu beras...kacau rata barulah masukkan air, kiub dan daun pandan.utk pewarna, campurkan 1 sk warna dg sedikit air . 

Nasi yg sangat simpel dan sedap...lenkali bole buat lagi......thx mamasya...:)


Monday, September 16, 2013

"T-SHIRT I ❤ BLOGGING GIVEAWAY"



Klik Banner
Bermula 16 September - 23 September 2013

Thursday, September 12, 2013

Rahsia Garam ~ Amalan sunnah yang tak diketahui..

Assalamualaikum,

Hari nie buka2 fb jumpa la 1 artikel yg fren fb share nie, rasanya ok juga kalau sy kongsikan juga buat rakan2 yg lain...

Ini info berkaitan dgn garam... salah satu amalan sunnah yang tak diketahui.....(ada setengahnya mungkin dah tau kan...)

tq google
Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Dari Abdullah Bin Umar

” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam”

Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .

Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .

Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam.

Ini pulak antara petua yg bole digunakan ~ antaranya :-

1. Penyakit Ghaut – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai ) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.

2. Kalau tinggal di bandar seperti , goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.

3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.

4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan

5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.

6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Petua berdasarkan kajian

Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.

Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.

sumber : SINI