Pages - Menu
Friday, December 27, 2013
Nasi Arab ~ Restoren Saba Cyberjaya
Thursday, December 26, 2013
Ubat kutu : Lice Clear
Badan rasa ok skit...tp still dedor...orng perak kata.....thx pada yg sudi singgh tinggalkan komen entry pagi tadi...
Tiba2 ptng ni nak share something...alkisahnya...sblom pegi jalan2 haritu...baru perasan si kakak ngan Hadif kepalanya berkutu...haru sungguh! Patut ler kakak asik dok garu kepala...
Ye x ya....tido la juga dihotel dgn kepala berkutu...nak diproses kepala mereka...masa tak ada kan...jadi...tggu balik rumah je lah...
Jadinya semalam....ke guardian la terus...cari ubat...masuk2 pintu kedai terus tnya adik salesgirl tu...malas nak tercari cari...ubat ni yg di recomended kan...nak kata bagus tu...x tau lah...sebab resultnya kata...tggu 3 hari...kalau ada lagi...ulang step cucian.
Cara guna...ada disertakan sekali...dan akan dapat sekali sikat kutu colour biru tu..
Harganya RM 15.90, 70ml
Boleh nak pakai 2 3 kali rasanya...sebab buat kat Hadif...guna sikit je..sebab rambutnya nipis...guna pada kakak pun tak habis setengah botol...walaupun rambut si kakak agak tebal.
Nanti...dah hari ke 3...sy bagi resultnya ye...;-)
Seram sejuk...
Saat ini...tgh sedap membaringkan diri...badan tak berapa nak sedap...tadi dah sapu sampah semua...adoii...x larat plak dah...last2 baring balik....
bebudak ni...tido lagi...saje bagi tido melajak...sebab kang diaorng bangun....sy x larat nak melayan....so hari ni...semua keje kena slow n steady...huk3....
Dari semalam dah telan panadol...hari ni masih rasa seram sejuk gini....tekak pun sakit...! penangan balik bercuti...telebih penat pun ia...cuaca yang panas pun ia juga...
Semalam aje menyetalkan hal dobi...setel semua siap lipat masuk lemari....aman dah mata ni....x larat pun...gagah kan juga la badan...
Nak rehat2 sangat pun tak dapat...si kecik Hafiz ni..nak kena jaga juga...hai la...moga diberi kekuatan Ya Allah...
Thursday, December 12, 2013
Kek Batik Dot-dot.
Lama dah tidak kongsikan resepi kan...jadinya bila ada masa sikit ni..sy share lah mana yang sempatnya.
Biasa la cuti sekolah ni kan...dah duduk rumah...manjang aje laparnya...kena pula cuaca sekarang asyik mendung dan hujan....jadinya perut tu...paham paham je ler....
tapi hari ni...cuaca alhamdulillah panas..setakat ni la...petang nanti...wallahualam...
Ok...kek batik ni...macam kek batik biasa yang guna biskut marrie tu...tapi untuk jadikan batiknya dot-dot...sy guna biskut jejari ni...
Ini sy sharekan resepinya ya...
½ buku buttercup /125g marjerin/mentega
2 cwn tepung gandum *hasue letak 1 1/2 cawan sahaja
2 biji telur
½ cwn gula
½ cwn milo + ¼ serbuk koko
½ cwn susu pekat
200g biskut jejari
CARANYA
Pukul telur, butter, gula & susu pekat hingga sebati
masukkan milo + serbuk koko & tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata
kemudian masakan dlm kuali dgn api yg perlahan sehingga bertukar warna dan
dikacau selalu. Tutupkan api & patah2 kan dua biskut jejari dan digaul rata
*Boleh juga ditambah coklat chip - jika suka
Bubuh ke dlm bekas/loyang yg dilapik plastik lalu tekan2 & mampatkan adunan tersebut
Simpan dlm peti sejuk selama 4 jam dan kemudian bolehlah dipotong.
*Ketika nak meratakan/mampatkan permukaan adunan sarungkan tangan dgn plastik kerana ianya tidak akan melekat dan tekankan perlahan-lahan.
p/s: pagi sampai petang tak boleh nak bw...nanti malam skit sy jengah 'rumah' kengkawan semua ye....daaaaa
Wednesday, November 27, 2013
Friday, November 15, 2013
Kek Gula Hangus
Kek ni...lama dah tak buat...last buatnya sini dan sini ..masa ni...tak ingat resepi tu ambik dri mna...yg ini pun ok resepinya....
Untuk kali ni....resepinya sy ambik dari blog K.Nor (secubit garam), sy share resepinya di sini ye kak......buat simpanan.., adunan ni sy buat separuh sahaja.
KEK GULA HANGUS
(resipi asal arwah emak K.Nor)
1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat
Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..
Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu..
125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat
updated:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
Wednesday, November 6, 2013
Kek lapis chocolate cream cheese kukus
Untuk resepinya :
Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)
BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Monday, November 4, 2013
# listing Your URL blog
DOA AKHIR DAN AWAL TAHUN ( MUHARAM)
Insyallah...jom sama2 amalkan...
sumber : AL-AZIM.COM
Friday, November 1, 2013
33 Days Lucky Draw Birthday Giveaway by AtienStory
Thursday, October 31, 2013
Roti oktober !! bukan tragedi oktober....:-P
Assalamualaiku...salam sejahtera...
Hari ni nak tepek gamba roti sahaja......ni namanya roti oktober...sebab hanya dibuat dlm bln oktober....., memandangkan oktober pun last day hari ni...jdinya...nak la jugak buat entry last bln ni...closing kengkononnya!!
Resepi?? bnyk tempat sebenarnya sy cilok...antaranya blog cik mat gebu...blog Hanamemories pun ada... dari fb resepi Tok Mak yg fofular tu pun ada gak...bnyk sumber sbnarnya...masalahnya pkai phone ni....susah nak bg link..,x lepas2 lg menuntut bab yg 1 ni... nak ngadap lappy...mmg x de masa sngt + M....kikiki....
Moh layan pic je lah ye...pic 1st n 2nd tu....tu roti manis....makan begitu sahaja....:-)
2nd tu roti gitulah dia...n last tu...roti tawar....! mmg tawar...buat sebab nak cicah kari ayam...:-)
Jdinya....utk 3 jenis roti ni...abis sekilo tepung roti yg brrharga rm3.50...mahal ke murah tpung tu???
Monday, October 21, 2013
Lama x update...dan cerita cornflakes salut coklat..
Assalamualaikum.
Lama dah x update ye....bila dah 2 3 hari dan lebih,..terabai x berentry....kemalasan tu makin menebal rasanya....:-(...
Supaya orng kata blog x bersawang....nak tepek gak la 2 3 kping gamba buat conrflakes ni..ini bukan utk raya haji ye...ini dibuat jumaat yg lepas...hehe...
Buat sbb nak abiskan cornflakes yg x berusik kat bebudak ni....sbb rasanya kan tawar...bila di campur susu...mmg lah x de rasa manisnya...jd..budak ni pun x minat....klau bijirin lain tu....laju je mknnya....
Rasanya....semua tau kan nak buatnya cmne...x la susah mna pun...mula2....cairkan coklat, sy guna dark coklat...sbb mmg dlm tu dah ngam2 best rasa manisnya....klau pakai serbuk choc tu...mcm leceh plak nak sukat2 + susu semua kan....yg senang...guna dark coklat....
Cairkan cara double boil, smpi btul2 cair...klau nak tmbahkan sikit butter pun bole...tp sy x letak....jd utk mkn2 budak2 kat umh ni...biarlah dia btul2 coklat...tanpa ada campuran...
Agak dah btul cair....x de ketulan lain....masukkan la cornflakes...sy cmpur gak dlm ni bijirin honey star tu skit...dgn bubble rice skit...gaul la sebati...smpi semua choc melitupinya....
lepastu...sudukan lah masuk dlm paper cup....- part ni la pling leceh sebenarnya...sib baik kakak tolong..., then masuk la dlm fridge kejap...dlm 5 min pun ok dah...nak bg lekat choc tu je...
senangkan...:;-)...,..baru perasan x de sukatan...huhuhu...sy main agak2 je antara cornflakes dgn choc....nnti lenkali sy try buat lg dan sukatnya....
Tuesday, October 15, 2013
Salam Aidiladha
Assalamualaikum..
Selamat menyambut hari raya aidiladha pda hari ini....
Dan pada mereka yg mnjalankan ibadah korban...moga ibadahnya diterima....dan moga dipermudahkan segala urusan....
Tuesday, October 8, 2013
Apa ler masalahnya ni....
Pokok cili haritu...ntah kenapa..naik dah elok....tp tiba2 ada je bendasing yg nak menumpang kat daunnya....smpi mengerekot jdinya daun tu...
Kat rumah ni...mmg bnyk le spesis suka numpang....daun limau purut...abis juga daunnya...yg tnggl...tangkai...sudahnya...x berapa nak naik dah....
Daun kunyit....x juga sempat nak rasa...juga rompong dikerjakan ulat.....cmne nak buatnya....? Kdang...beserah jer la...da rezeki hidupan menumpang tu....nak buat cmne..
Tp syang pokok cili ni....:-(
Monday, October 7, 2013
Allano lotion ~ product amway
Hari ni nak cite skit psal 1 product dlm amway yg mmg top ni... allano lotion... ada mcm2 kegunaannya tau...
Antaranya....bole buat sebagai sapuan pada kulit yg melecur ~ andai kata korang tgh msak2 ke kan...pastu tekena kuali panas tu....haaa...cpt2 la sapu ye.
Dan juga...klau anak dmam kan...bole je sapu lotion ni kat bdan anak....utk redakan kepanasan...
Yg sakit kepala....migrain ke kan...bole sapu kat tengkuk dan kepala...
Bnyk lagi kegunaan nya tau...pyah plak nak taip guna tepon kecik ni...
Nnti ada masa....sy cite detail lg ye....jd..klau sape berminat nak bli...harganya Rm35 sahaja...bole email sy di asyifa2701@gmail.com..nak harga murah....jgn segan2...wasap syifa 0136693984 segala pertanyaan anda...insyallah akan sy layan...tp tanya psal product je tau....
Sunday, October 6, 2013
Kuih talam dan nuffnang
Wednesday, October 2, 2013
Tortilla chicken wraps yg simpel....!
Alhamdulillah....selesai dinner...dah hampir sejam pun....tp bzy kat ig...hehe...kat c2 lg cepat dan senang nak post...x yah nak buat ayat panjang2..:-)
oh...dinner mlm ni...semestinya yg simpel..mudah dan cepat..!
Ayam ~ ambik bhgian dada la senang kan, perap kjap dgn lada hitam, garam, madu, perahan air lemon, gula perang, semuanya secukup rasa...panggang je dlm kuali yg orng kata ajaib tu kan...ha....senang cite...x smpi setengah jam...da siap.!
ayam dah setel, bole hiris nipis2...pastu ambik la wraps tu...wraps tu...salai2 kjap bg masak skit...dlm 2 ke 3 min pun da ok...
Pastu...bole la hias dgn daun salad....letak hirisan ayam tadi...tuangkan sos cili...dan mayonis...siap..!!!
Dah bole makan....:-)...
Monday, September 30, 2013
Siap pun kerabunya....
Assalamualaikum,
Lambat plak bersiaran hri ni.....bnyk perkara sbnrnya nak disetelkan ptang tdi...
Ok...sambungan dri tayangan mangga sabtu lepas, ermmmm...tghari td baru dapat siapkan....yg sebiji tu pun dah nak hmpir masak dah....tp stil sedap lg buat kerabu tau...rangup2 lagi!
Gmbar 1 lg tu....itu bawang besar yg dah hiris, rendam dgn air batu, tujuan utk nak bg kurang rasa bwang kat dalam mulut sebenarnya...kalau sape2 yg mcm sy ni....x brapa suka bau dan rasa bawang yg kuat....bole try gitu.bawang ni antara bahan yg duk dalam kerabu tu sbnrnya.....
Tips ni dapat msa tgk food network canel...x ingt cef mna yg bg tips ni...biasa kan time iklannya...mmg ada saje tips yg diaorng sharekan....da ramai sangat....smpi x ingt siapa....
Resepi kerabu mangga? X yah la kan...sy buat main cmpk2 bahan...x reti plak nqk sukat2.....kalau nak....cer try gugel...:-)
ok....selamat malam.....;-)
Friday, September 27, 2013
Nasi minyak hujan panas dgn ayam panggang rosemary lemon ~ SEDAP !
nasi yg agak malu2 utk diwarnakan ....hehehe... |
Monday, September 16, 2013
Thursday, September 12, 2013
Rahsia Garam ~ Amalan sunnah yang tak diketahui..
Hari nie buka2 fb jumpa la 1 artikel yg fren fb share nie, rasanya ok juga kalau sy kongsikan juga buat rakan2 yg lain...
Ini info berkaitan dgn garam... salah satu amalan sunnah yang tak diketahui.....(ada setengahnya mungkin dah tau kan...)
tq google |