Lama dah rasanya tak mengetuk keyboard di malam hari...ntah kenapa.....malam nie ...tiba2 rasa macam nak buat n3 saje.....seminggu sudah blog ditinggalkan....myb sebab tu la kut rasa macam ada sikit 'rindu' kat blog nie....n insyallah...besok kalau kelapangan....akan BW lah kat blog rakan-rakan yg sudi bertandang di sini...walaupun sy x menjengahkan diri ke 'rumah' kengkawan......
Seminggu x buat n3.....penat sebenarnya.....nak duduk atas kerusi nie pun rasa lagi letihnya perjalanan yg ditempuh minggu lepas....mana x jauhnya....dari n9 ke perlis......memang kematu dah rasanya.....! tapi nak ke Langkawi la punya pasal...sanggup tu...!! apa pun...dah selamat pegi....dah selamat bejalan...dan selamat kembali ke home sweet home.........:) ~~ kalau rajin n ada masa nnti nak buat n3 dan tepek gambar skit....kalau rajin....kikiki....
Ok...balik pada tajuk asal ~~ gambar yg ditepek atas tu....itu projek b4 jalan jalan aritu.....ntah nape tiba2 time tu rasa teringin nak membaking kan.....so...itu la hasilnya...kek yg simpel...n yg penting...anak2 suka !! kalau anak x suka....kang kek x abis....membazir kan...! sape lagi nak menyantapnya...harapkan sy...mmg x la... takat makan sepotong 2 je......suka buat je lebih pun.....:D
Kek yg gebu dan lembut ! makan sejuk lagi sedap........:) dah bnyk kali pun buatnya....mmg x menghampakan lah....resepi boleh tengok SINI , kalau malas nak klik c2....sy tepek juga la resepinya lagi sekali kat sini....
Resepi asal : alma@myresipi.com
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon * syifa x letak, tp gantikan dgn esen vanilla.
Cara-cara
Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
Kalau tengok resepinya macam banyak keje kan....tp kalau dah buatnya...insyallah x susah.....4low resepi...insyallah hasilnya memuaskan......:)
Insyallah besok ada masa sy bw ye....pastu sy nmpk ada penambahan 4lower tu kan...thnx pada yg sudi 4low lah....tp pada yg dah folow tu...tp x tinggalkan link...maaf bnyk2 lah....sebab x tau la sy mcm mana nak 4low back...sbb x dpat nak dijejaki.....
Ok....sampai jumpa lagi...selamat malam...sebelum tido jgn lupa baca doa...:) jgn lupa ! , juga doa buat saudara islam kita di Gaza....moga mereka dalam lindungan Allah s.w.t...insyallah.....
Assalamualaikum.....