"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, March 22, 2012

Japanese Soft Cotton Cheese Cake


Japanese Soft Cotton Cheese Cake ~  Nama memang seindah rupa...! sape x pecaya sila cuba resepi nie....resepi terbaik,...yg pntingnya nasihat sy....x boleh makan selalu...bahaya..bila dah makan sepotong, nak sepotong lagi...dan lagi....dan lagi.....kena tahan nafsu tau....dia punya soft...mmg soft lah...+ lagi dengan rasa lemak² keju tu....masyallah....sape ler yg cipta resepi mabeles nie....tambah lagi sedap bila dimasukkan dlm fridge...makan sejuk....mmg x bole tahan...!

Cheese kek yg dibuat ni sebabnya nak abiskan cheese..., dan rasanya resepi nie yg paling mudah semalam..jadi inilah hasilnya....kemanisan semua cukup ! walaupun mula² tgk resepinya mcm sikit jer guna gula tu...tp rasa masih elok gitu...!


nie lah rupanya bila dah dipotong....time nie x masuk fridge lagi....baru ala² sejuk tau..., abaikan warna atasnya tu...bukan hangit ! cuma telebey bakor.....hehehe... 


ini rupa sebelum kena bakar !


fresh from my oven !

kesilapan sy...sebabnya pakai loyang yg agak rendah...air dri kita membakar tu mcm termasuk dlam kek, itu la..ingtkan nak balut keliling dgn aluminium foil...malas punya psal...dan ingtkan ok jer...tu yg bwahnya mcm lembab skit...tp rasa still ok lagi...oleh kerana ini lah  yg membuatkan sy nak beli loyang yg tinggi skit nih...sbb malas bab² balut membalut.....

Resepi dapat dari member kat fb, Aan Raihana, pastu try la google resepi yg bersangkut paut kan sama juga  mcm kat My resepi bahan-bahan dan cara²nya... sini sy sharekan resepinya ye...mana tau ada yg nak cuba kan...buat mnum² petang ke....sesuai sngt...sy buat bekpes pagi tdi pulak...:)

Sumber resepi : Aan Raihana 
Resepi asal : alma@myresipi.com 

Bahan-bahan ( 8-inci )
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon * syifa x letak, tp gantikan dgn esen vanilla.
Cara-cara
  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje). 
Nie lah dia resepi cheese kek yg sedap n soft...rugi pada yg x cuba tau...x yah dah pgi secret recepi...buat sendiri....ha !..dpt sedulang... tu...jimat belanja !!! 


5 comments:

Kathy Tuah said...

mohon share resepi ni ye? kalau ada masa nak try buat ^^

Asyifa Mustaffa said...

Kathy Tuah :-

Silakan..sy pon share dri member ngan page my resepi nie....

Majidah said...

Sorry sb x mintak izin nk share resepi...:-(...

Majidah said...

Sorry sb x mintak izin nk share resepi...:-(...

Majidah said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...