"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Pages - Menu

Friday, March 30, 2012

BINGKA CRACKERS

Menu dipetang hari semalam ! cuba lagi 1 resepi yg dpt...bila tgk ramai kengkawan blogger yg otai² memasak tu......diaorng dah cuba resepi nie..n mreka kata sedap...huh ! sy pun mcm teruja la nak mencubanya...tgk resepi pun...ok jer..x bnyk bahan...semuanya ada plak tu...apalagi...operasi mmbuatnya dijalankan....dan hasilnya....alhamdulillah...mmg sedap ye...rugi kalau x cuba......kalau nak mntak sepotong dua..mmg x dapatlah nak menghantarnya.........yg bolehnya cuci mata sahaja............


ginilah rupanya hasil usaha sy menyiapkan mnum petang smlm....mmg berbaloi baloi....kasi tabur bijan seberapa bnyk...smpikan asben kata...bnyknya la hai bijan....hehe....x pe..bole makan pun...x perlu dikuis-kuis...sdap je masuk molot !!


kejadian sebelum pembakaran bermula....bila sudah dibakar...sejukkan dulu ye...baru bole kuar dari loyang...


kejadian selepas pembakaran, dan sesudah disejukkan...baru bole potong dan ngap ! baca Bismillah jangan lupa...nnti makanan x berkat !........:)

Resepi nie dapat dari Kak Yatie ( Sinar Kehidupanku), dia punya resepi bingka, mmg banyak...smua nnti sy nak cuba...sbb nmpak sedap semuanya.....Ok..Kak.Yatie..sy tumpang share resepi ye...:)

Sumber resepi : Kak Yatie

Bahan-bahan
  • 140 gm biskut cracker (biskut lemak) ~ syifa guna biskut jagung, sbbnya kat umh x de stok bskut lemak...ok jer...
  • 85 gm tepung gandum
  • 210 gm gula
  • 3 biji telur
  • 710 ml santan @ susu cair ~ syifa guna 600 ml santan + 100 ml susu cair + 10 ml air...
  • 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi
  • 1 sudu kecil pandan paste atau pewarna hijau ~ guna pandan emulco + pewrna hijau
  • Secubit garam
  • Sedikit bijan utk tabur
Cara-Cara
  1. Panaskan oven suhu 180 C. Lengserkan loyang dengan minyak.
  2. Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
  3. Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. Yatie panaskan loyang yg di sapu minyak terlebih dulu dlm 3 minit, baru tuangkan adunan.
  5. Bakar selama 1jam atau sehingga keperangan.
Sejukkan dan potong........siap utk dihidangkan bersama teh, kopi, nescafe......kopi lagi sedap....:)


Selamat mencuba........
:
:

2 comments:

Anonymous said...

memang nampak sedap sgt bingka cracker tu....banyak ye dpt 1 adunan tu..nampak besar loyang tu...

Syifa 140 gm biskut cracker tu yang sekeping² tu kita timbang ye...? dlm berapa keping agak² ke blender dulu baru timbang...

asyifamustaffa said...

kak lily : mmg sedap kak...utk adunan yg nie dpt loyang yg 8 x 8 tu kak...bnyk gak dpt...siap bole bgi stngh kat jiran sblh...:)

biskut nya sy hancurkan dulu, baru timbang...biskut yg sepeket tu....sy guna 1/2 dripdanya...sy x blender..hancurkan jer...leceh le nak blend² ...buatla kak..sdap tau..lemak² rasanya...gulanya pun mmg secukup rasa....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...