"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, March 2, 2012

Pancake lagi......lagi² pancake...

Assalamualaikum, salam sejahtera....

todaynya bekpes....berpancake lagi... dah x dak idea nak buat apa.... yg nie jer tenaga mampu nak buat... janji ada bende nak dingap !! 


Sesuai buat sarapan... juga utk tea time ok.... yg nie dah ntah brapa kali buat dah x ingt dah..yg 1st time punya buat mmg x ckup, ...dulu la......skrng nie bila buat msti double or triple kan adunan tu...bnyk dptnya...... anak-anak mmg suka...tambah² cicah dgn strawberry syrup tu kan....

resepi nya :-
sumber : Dapur kak.lily

Bahan-bahannya :-
  • 3 sudu besar butter-dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
  • secubit garam
Cara Membuat:- 

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit** 3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat. Hidangkan dengan maple syrup dan jem kegemaran.

selamat menjamu mata....^__^  kalau nak cuba buat...silakan..............

2 comments:

Tina Othman said...

oh sedap ni, tapi selalu buat penkek guna resepi kak nor secubit garam

nanti boleh lah try resepi yg ni pulak

Asyifa Mustaffa said...

Tina : yg nie rasanya resepi dri Cik Mat, kalau x silap ler....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...