"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, March 20, 2012

Kek Choc moist JM

Assalamualaikum, selamat pagi, selamat bersarapan....semoga hari nie hari yg menceriakan...ssh pulak nak menaip nie ha......jari jemari rasa cam kembang...sbb telebih keje keras smlm, ....dah lama x pegang cangkul...nie ler akibatnya....sakit² seluruh badan....nak buat cmne...excited punya psal...sbbnya bru beli anak pokok dan bunga skit...x sabar nak tanam dan alihkan bunga dlm pasu...jadinya semalam bekerja keras cangkul tanah semua...sudahnya....badan rasa sakit smpi ke saat nie....x perlah..janji hati puas...mata pun puas tgk bunga² dpt ddk 'rumah' baru.....:) 

dan semalam, lepas tanam bunga, ke dapur pulak....masa tu x ler rasa kelenguhan tu lagi....jadinya semalam hari terlebih rajin lah nie, smpaikan dpt buat sebiji kek.....dah lama nak cuba resepi nie, sbnrnya sy suka cuba sbb nak tau rsanya cmne kan...sblm² nie ada gak buat kek choc mcm kat SINI , SINI , SINI , dan SINI,  yg nie pun ok gak la.....tp rasanya klau kukus lagi sedap gaknya lah...sbb bila bakar nie..teksturnya mcm agak repoi skit.....

meh layan gambar pulak ye...

ini kejadian baru lepas kuar dari loyang...


buh toppingnya, kene letak skit jer...x bole leleh²...anak² x brapa nak suka buat tebal...terutamaya Hadif, nnti dia x mo mkan...


simpel jer deconya, khas utk Hadif n Hazim, besdaynya aritu...kira x pelah...masih dlm bulan mac kan.....janji bagi diaorng puas hati...:), tulisan tu, just pakai choc putih jer...senang kan....


hasilnya lepas dipotong...., selamat menjamu mata....^__^

ok, kat sini sy sharekan resepinya, resepi kek choc moist JM dah tentunya dpt dari page JOM MASAK, ...ok sis JM...sy share resepi ye....tq.

resepi By : Jom Masak

Bahan-bahan

- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn ssu segar perisa coklat atau ssu cair
- 1 cwn gula perang
- 1/2 cwn ssu pekat
- 1 cwn minyak
** masak sume ni atas api...bagi sebati....ttup api...bia je situ

- 2biji telur
- esen vanila
** pukul ngan whisk je....masukkan skali esen (x tau whisk tu apa...pemukul telur yg cam org guna nk wat telur dadar)

- 1 1/4 cwn tepung gndum
- 1 sdt baking powder
- 1 sdt soda bikarbonat
** ayak sume ni

cara2
- masukkan adunan koko td kedalam telur yg dah dipukul....kacau sebati....masukkan tepung gndum sikit2...kacau lagi biar sebati

- tuang dlm loyang yg dah di gris & alaskan ngan baking paper
- kukus sejam...ttup loyang ngan aluminium foil utk elakkan air menitik

- kalo pilih bakar....pun boleh....160...sejam atau hingga masak...api atas bawah

topping...
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn ssu pekat
- 2sdb gula perang ( x nk letak pun x pe )
- 2sdb butter/marjerin


**kalo nk simpan kek ni dlm peti ais....time nk mkn kna kuakan dlm 1/2 jam sblm mkn...kalo x...keras...kna tggu lembut semula baru sdp mkn

** masak sume ni atas api atau double boil...boleh siram atas kek....jika nk jenis banjir...boleh siram time ganache panas...jika nak biasa2....tggu hingga suam sket...baru tuang atas kek

camtulah resepi yg sy follow...senang jer kan...kalau nak tau rasanya, cuba lah sendiri ye.....daaaaaaaaa...

4 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

meleleh air mata air liur la tgk gambar nie...:)

Tina Othman said...

wah sedapnya

Asyifa Mustaffa said...

Mrs.Eady : :)

Tina : sedap..cuba la...

zila said...

resepi JM semuanya sedap2..terliurr tgk kek kt atas tue..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...