"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, September 8, 2011

KEK CHOCLATE TANPA BUTTER


lamanya tdk mengupdate blog nie....skali update..trus msuk gamba kek...huhuhu.....ok gak..dari di biar blog smpi kluar sarang labah² kan...janji ada......malas pun ye jugak + idea x dek nak dikuarkan......mcm tekujat pulak, bila bukak blog tgk² makin be+ pulak followernya....mekasih ye pada yg 4lo sy dri segmen hari tu......pada yg sy blom 4lo...sy akan 4lo blik pelahan-lahan...makan masa nie...sbb skang nie mlas nak beron9 sngt....insyallah sy akan 4lo ....tggu kedatangan sy...:) (ada ke orng nak tggu??? hahaha.........) 

nak ucap tq gak lah pada member baru Ann Ishak kan.... bnyk benor kamu komen.....x bebalas lagi komen²  itu.........mekasih ye Ann...sudi luangkan masa kat blog sy yg x seberapanya ini...........:) sy da flo kamu blik ye...

Ok...now...bebalik citer Kek Coklat kat atas tu.....dibuat khas utk kakak... sbb hari nie my gegirl nie ada jamuan hari raya kat skolahya.....ibu dgn senang hatinya nak buat...sbb kuih raya pun x bnyk yg tnggl..+ bebudak kan mmg suka mkan kek choc....pastu + lgi dgn letak kaler² tang atas tu.....lagi la santek kannn....hehe....yg mudahnya...bahan² nak buat nya pun senang je......

sape nak cube...yg nie resepinya....

Bahan-Bahan :-

2 biji telur
1 cwn minyak masak
1 cawan gula kastor
1 cwn gula perang

Bahan A 

1 sudu kecil esen vanila 
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat (susu dlm kotak)
1/2 cawan air suam + 2 sudu kecil nescafe (utk larutkan nescafe ye)

Bahan B (ayak sekali semua dlm bhan B nie)

2 sudu kecil sodium bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1/2 cwan serbuk koko
2 cwan tepung gandum.

Caranya :-

Pukul telur sampai kembang.
masukkan gula kastor + gula perang tadi dan pukul lagi.
kemudian masukkan minyak masak.
Bahan B yg telah diayak tadi, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan telur tadi berselang seli dengan Bahan A - gaul sehingga sebati. pastikan tiada berketul - adunan mmg cair.
Bakar adunan tadi pada suhu 170 drjh celcius selama 1 jam @ hingga masak.

Boleh juga nak letak toppingnya....sy x letak sbb Hadif x brapa suka ada choc yg meleleh leleh nie...dia ssh nak makan......tahap manisnya pun ok la pada sy....x tau lah orng lain mcm mna kan....pada yg nak cuba...silakan....:)


3 comments:

al_hakim said...

ok..nampak sedap..dah buat hantar kat sy ye..=P

AZLIYA COLLECTION said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera, terima kasih kerana sudi melapangkan masa melayari AZLIYACOLLECTION.BLOGSPOT.COM

Apa itu SAUNA OZON INFRARED dan kebaikannya kepada anda

http://azliyacollection.blogspot.com/2011/09/sauna-ozon-infrared.html

Ann Ishak said...

ya Allah sedapnyaaaaa...nak menitik air liur nih. anw thanks AM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...