"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Sunday, March 18, 2012

Kuih Getas

Assalamualaikum, selamat pagi.... sarapan apa hari ni ? hari nie bersiaran dri my home sweet home....setelah lebih seminggu meninggalkan rumah...hari nie proses mengemas, membasuh  sahaja...! jap g nak kuar pulak beli barang² dapur yg sudah kehabisan stok....sblm kuar..nak update ler dulu blog yg dah brapa hari ditngglkan ni...rsanya bru 2 hari kut...:)... rasa rindu ngan "umh kecik" i nie....

Hari nie nak share kuih yg buat kat umh mak semalam....bukan mak yg buat....tp sy yg kene, diaorng x nak mak yg buat...saje nak membuli kkknya nie....nsib la.......buat atas prmintaan adik beradik yg balik "membanjiri" rmh mak...hehe..biasalah adik beradik ramai...sekali blik...tu yg jadi cmtu tu...nie kuih peberet adik beradik....guna sekampit tepung pulut tu....tu pun licin gak...! 


hasil lepas diuli dan dileperkan...


lepas goreng, warnanya kuning keemasan, mcm greng cucur jer..


hasil lepas disira gula....

yg nie masaknya guna sekampit tepung pulut, so kelapa mudanya 2 biji....kelapa muda lgi bnyk lagi sedap..baru lemak, nak resepi yg sikit, boleh tgk SINI, bahan lain semua sama...terpulang la nak buat bnyk mana kan....kalau ramai bolehla buat bnyk².....

ok, dah....nak kuar beli stok brang dapur.....daaaaaa............


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...