"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, May 3, 2012

Kek lapis ciz yg x brapa nak pesona

Assalamualaikum...selamat pagi....salam sejahtera.

Ayat x nak panjang-panjang bila hati dan mata x brapa nak bekenan ! bukan salah siapa² ...salahnya terletak kat sndiri punya pasal la jugak nie....

kenapa ? jgn ditanya kenapa...! tengok jelah gambar nie...tgk gambar nie jer dah tau kenapa ,  sadis sungguh !!


Sebetulnya...sy x ikut resepi ! itu jwapan yg pasti....ermmmmm...... sebab sy kekurangan biskut dan kekurangan ciz. stok ciz yg ada cuma 250g dan biskut marie yg ada cuma sebungkus !, sbb nak sangat buat kan....nah ambik !! itu kejadian yg mmg dah diduga pun..... ikut step by step tu mmg dah ikut...tp sy + kan skit dgn blueberry filing je....nak bagi lagi sedap...mmg dah sedap pun....

tpiiiiiiiiii............nampak hasilnya !! sungguh x memberangsangkan ! sib baik rasanya bagus !!


Dah ler...x yah nak tepek gambar bebanyak !! tarak cun maaaaa..... x cun macam KAK NOR punya... n macam K.Roz , x caye g intai tengok c2.

Tp kan......x kira gak..!! nak gak tepek resepi kat sini.....buat rujukan masa akan dtng....hati nak buat lagi sbnarnya...sbb x puas hati....tu je....


Resepinya :-
resipi asal :
Ryo@Ryoazhar
sumber :
K.Nor@SecubitGaram
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

dah² jgn pandang lama² gambor tu..........skali lalu je yek...!! hehe......


11 comments:

ijayuji said...

Salam asyifa! sedap ajer tgk kek ni tauu! kat sini takde biskut marie, yg tak boleh di makan ada, tp akak dah suh mak akak poskan parcel dlmnyer ada macam2 ehehe... kalau parcel dah sampai leh cuba buat :D

Jo-Blogger said...

banyak resepi ye kat blog ni.sy sggap ye.

~~zana@pb~~ said...

Syifa....takyah sedih2, tak semua tkg masak menjadi apa yg di cuba. Akk pun, pendam je dlm hati......hubby balik, siap ko tadah telinga dgr luahan isteri....hehe..

Qasey Honey said...

asslm Asyifa...jgn sedih2 tau...cuba lagi...molek dh tu kejadiannya...nmpk sedap pon tu...:D

Asyifa Mustaffa said...

Kak Ika - kalau akak buat msti cun ler...

Johari : thx 4lo...nnti sy 4lo
blik..line x brapa nak memuaskan.

Kak Zana : ye...kadang tu terbabas juga kan kak....:)

Kak Qaseh : tq..mmg sdap...tp lapisannya yg x menjadi tu yg agak kecewa tu.........

ogyep yummy mellow said...

siapa kate x berapa persona... I terpesona gitu... kelasss... dah puji melambung ni, (simpan sepotong ya)

Kathy Tuah said...

mcm senang je buat.. dan kek tu tetap nampak 'ohsem' dan menyelerakan.. yummy!

Azian Elias said...

salam kenal..

gerhana luka said...

pasni cuba lagi gerenti jadi cantik, saya pun bersemangat ni nak buat kek tu mintak2 jadi hee..

nizatus syahida said...

nak try resepi akak boleh..heee

C'Jai said...

Nampak mempersona jer...yang penting rasanya lagiiii mempersona....telan air liur akak tengok...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...