"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, May 31, 2012

Biskut Suji kristal

Hari nie nak citer skit testing buat biskut raya....hahaha....nmpk mcm x sabar nak raya ke? x de lah...puasa pun belom lagi smpi masanya........ raya tu dah masuk perkara ke 2.. yg pentingnya puasa tu dulu kan...betul tak? ~ ini buatnya mnggu lepas la kot.... nak masukkan dlm blog nie....now...cam x de masa jer...huhuhu.....~ masa begitu mencemburui aku....huhuhu..... ~ abaikan !!!! 

Ok..sebenarnya balik kg bila ntah ~ x ingt... mengangkut minyak sapi mak  yg x habis² tu ! mak kata ambiklah minyak tu...mak dah x larat tengoknya...smpai mak pun dah x tau nak buat apa..... ku pun... apalagi.... bila mak dah offer tu kan..... hahaha... faham-faham jerlah...laju jer angkutnya ! TAPI.... ! mak kata ada tapi tu.... haha...hasilnya mak nak rasa...ngeh3.... ~ sebab mak tau sy suka buat bende yg ntah apa² ....(bende tu~ masak memasak la....) ..

Insyallah mak....dah siap pun biskut suji kristal ~ hasil tinjauan dari blog resepicitarasawan .... sy ambik resepinya dari situ.....



gini la hasilnya yg x seberapa.........insyallah bole buat utk raya tahun nie......



untuk resepinya kan....sy kongsikan disini ye....

Resepi 

Sumber :

Bahan A - Diayak bersama
250 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh baking soda

Bahan B
125 gm gula icing
1/8 sudu teh garam
100 gm badam kisar - di pangang (sy sangai jer dlm non stick pan tu...)
1/2 sudu teh perisa vanila
200 gm minyak sapi - dicairkan dan disejukkan
pewarna hijau, pink, dan kuning

Satukan bahan A dan bahan B kecuali pewarna ke dalam sebuah bekas.
Gaul perlahan-lahan hingga menjadi satu doh yang lembut
Rehatkan adunan selama 20 minit atau lebih
Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna secukupnya
Susunkan doh-doh ini kepada satu doh yang panjang dan bahagikan doh ini kepada 10 gm setiap satu.
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit.
Biarkan sejuk dan salutkan dengan gula kaster.

nnati dah masak...dapat ler gini hasilnyaaaaa...........


dah dpt 1 biskut utk raya....tp bukan ini la...nie testing saje....kalau yg nie...mak ai..! bekulat le kot nyimpannya nunggu nak ke raya tu...brapa bulan pulak kan.......walaupun x lama dah...tp...cam x sedap la kan.....hehe...



18 comments:

aizamia3 said...

yes.. ni feveret ai ni..

psstt: wat banyak2 nanti rayo den datang umah ekau ek..

Ann Ishak said...

memang nampak meriah warnanya dan sedap je kalau masuk mulut tuh...aura bulan puasa dah sampailah tu kot

Qasey Honey said...

asslm Syifa...wah mcm nk raya aje...posa dh hbis ganti ker...hihihi...comeii2 biskut kristal tu...ade yg pggil ni biskut arabkan...minta sbalang bleh buat rasa2 hehe

Pok Amai-Amai said...

Sbnrnya biskut suji tu kegemaran sy. Ade satu biskut tu, cmpr dgn gaus. Sdp jugak. Yummeh!

tun_telani said...

Salam syifa =) cantik kaler biskut suji nih.. tun jenis yg x suka bau minyak sapi, so x brp mkn biskut nih. tp tiap2 tahun mmg ada suji kat umah, sbb kakak n mama tun suka makan =)

Kakzakie said...

Nampak biskut nie terasa macam dah dekat sangat Hari Raya kan...

Bicara Kak Noor said...

salam syifa,dah ada bunga2 raya ni boleh lah testing2 kuih ni ya cantik tapi akak tak pernah buat pernah makan je boleh lah try nnti hehe

laskar pelangi said...

sedapnyaaaaa;)
dah macam tak lama nak raya ni..hehe;))

Asmah Yusof said...

Salam syifa....mcm dah dekat mood raye nie...asz pernah try resepi k.ita bulan pose lps buat..mmg sedap...!!!!

Asyifa Mustaffa said...

aizamia3 : peberet yo...ok2...meh dtng raya umh kita nnti...insyallah ada...bole jumpa baby nuha tu....hehe...


Ann : saje mentry jer....suka2..


QH : w'salam , x de lah..sesaje jer...ganti pose ? hahaha...ada 2 3 hari lagi....insyallah akan dihabiskan ganti....


Pok amai2 : hehe...sy pun bru2 nie jr nak suka...sblm nie...x berapa sngt makannya pun....:)


Tun : w'salam, tq....sy dulu pun x brapa suka baunya....tpi ntah cmne..skrng bole telan pulak biskut nie....tu pelik tu...:)


Kakzakie : ish3...mood raya nak sampai la tu kak......


K.Noor : w'salam, cuba la kak...mana tau bole tetambah sekut tuk raya nie...


laskar pelangi : hehe..mood raya dik....


Asmah : w'salam, ha'ah nie pun rujuk kat k.wan ngan k.ita gak nie...:)

Asmara said...

haah mcm nak raya dah nampk biskut kaler2 ni. hihi.. sedap kunyah2 depn tv.

Asyifa Mustaffa said...

Asmara : mmg sedap buat kunyah² ... :)

Nur-nba said...

Kak Asyifa, mengancamnya biskut suji ni.. Cantik warnanya.. If buat byk, bolehlah bagi kwn2 rasa.. Macam dah dekat nak raya je.. Hehe.. ;)

Asyifa Mustaffa said...

Nur : tq...:) mood telebih rajin..hehehe......

Diana @ Melley Mey said...

ada biskut ler kat sini... biskut nie mmg fav nie.. tiap tahun raya pasti akan beli biskut suji kristal nie... Nak buat sendiri selalu tak sempat jer.. huhuuu...

ummiakid-lily said...

Rajin membiskut. suka makn biskut suji...sedap. last year akak buat masa raya Syifa...resepi yang sama...InsyaAllah tahun ni boleh buat lagi...

zila norazila said...

he he syifa selamat hari raya tau he hhee wahhh utk sis ada x nie..simpan sebalang tau:)

Amie said...

Hai Asyifa,
terima kasih sudi datang dapur kita... salam2 kenalan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...