"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, May 1, 2012

Kuih Ketayap

As salam......selamat pagi...baru la dapat nak update nie...selama dari malam tadi dok menunggu...sumting wrong la kat line tenet nie ha...yg x membolehkan nak membukak blog.....ayat pun dah x brapa nak kretip sngt dah nie...idea x de..!...mlm tdi time nak citer bnyk...susah pulak nak bukak blog nie....nie idea dah kurang nie...kite tgk gambar jelah yek...

Nie kuih yg dibuat dengan rajinnya ptng smlm....yg sbnarnya sy x lah minat sngt pun kuih nie...asben yg suka....n x semestinya sy x suka....so orng lain x bole makan kan..? jdinya....buatkan la....memandangkan adanya inti kelapa tu....inti tu sbnrnya nak buat pau ! dan disebabkan M tu ada.....ketayap la jadinya.....:)


ketayap pun....ketayap la....janji ada yg nak makan...........


Dulu ada try dah sekali, buat ketayap dot-dot, bole tgk SINI, resepinya sama je.....cumanya yg tu ada dot la..yg nie yg biasa je...

Resepi :-

Bahan tepung.

2 cawan tepung gandum
1 biji telur 
1/2 cawan susu cair atau santan
garam secukup rasa.
air secukupnya.

Inti : ikut citarasa - selalunya kuih ketayap atau kuih gulung nie orng letak inti kelapa.

Caranya :-

1. Satukan semua bahan tadi- kacau smpi tdk berketul, guna (senang blender je, pastu tapis)
2. Panaskan kuali-senang pkai pan x yah letak mnyk.- sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. 
3. Biarkan masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama.
4. Terus letakkan inti dan gulung.
(Cara gulung; lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang). Ulangi sehingga adunan tadi habis.

Mudah je kan ?  senang di masak.... cepat dimakan !


Buat untuk sarapan n tea time pun sesuai sangat !


15 comments:

ijayuji said...

Salam asyifa, akak dr tadi keja duk depan lappy padahal byk kerja menanti :D ssh betul nak angkat kaki kalau dah termula ddk :D kuih ketayap akak suke, kalau mak akak panggil kuih dadar :D

Asyifa Mustaffa said...

W'salam kak...
mmg le..klau dah skali dpat hadap lappy nie...mcm kene gam dah...x leh nak bngun...hehe...

ummiakid-lily said...

Antara kueh kegemaran...baru plan nak buat...tapi plan yang dh 2 minggu lepas....alasan malas nak buat inti sebab x jumpa kelapa muda....leh terima ke alasan cenggitu...apapun layan mata jer lah....burppp...alhamdulillah...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam.. wah sini ada ketayap! nak! nak! nak semua hehhehehe

Rohah said...

sedap ni Syifa kalau ada air milo..

Asyifa Mustaffa said...

k.lily, alah siannya dia......bole je terima tang ssh nak cri kelapa muda tu....hehe...kalau bejiran dah lama sy anta nih...

Asyifa Mustaffa said...

Kak sha sila2 jemput2 la.....airnya pun dah siap nie kak......hehehe......

Asyifa Mustaffa said...

kak Rohah - ha'ah kan....ok gak tu....:)

ijayuji said...

Salam asyifa akak jwb kat sini ya, utk crust dia boleh gantikan dgn biskut marie atau tiger, tp rasanyer sesuwai biskut marie kot sbb tak manis sgt kan? kalau biskut tiger pun ok, make sure gunakn unsalted butter :)

CT Delima said...

As'salam Syifa

kuih fav dulu kini dan selamanya. kalau buat kuih dadar@ketayap ni tak cukup sikit2 sebab semaunya suka makan :)

Tina Othman said...

wah syifa, sedapnya, lama gila tak makan kuih ketayap ni, selalu kuih manis mcm ni, mesti terasa2 time bulan puasa

izahdaut said...

bila ada letak santan atau susu cair memang sedap jek kulit tu kan. lembutt je. lama dah tak amkn ketyap. sedap tuuu..kulit pun cantik licin

syafisyifa' said...

sdapnya...mak slalu buat hihi

FnF Simple Life said...

Syifa...lama dah tak buat kuih ketayap. Jalan cni ada kuih ketayap teringin pulak ;)

Nieza said...

sedapnya tgk kuih ketayap ni..lama tk mkn teringin pula...tapi tak rajinx2 juga nk buat...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...