"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Friday, May 18, 2012

Apam dot dot 3D version !!

Perghhh !!! tajuk.........mcm tajuk filem je gamaknya !.......apa? ingt filem je ke ada 3D ? apam pun nak 3D gak tau...x mo kalah ler....hehe...

3D la sangat...orng kata cmni 3D nya...ntah btul ntah tdk.....layan jer lah..... 

Sebetulnya mlm tdi menyiapkan tempahan,  apam dot² jer cstmer mntak....x de balance...buat mmg ngam² jer utk orng .... atas rasa dasar kesian kat anak-anak...., hehe..maka pagi nie ku merajinkan lah diri buat satu adunan jer....dan terpikir pulak nak try style mcm nie......dah jadi...mmg best lah....Hadif pun mcm teruja la kjap sbb tgk design lain ..... 


Nie..mmg dah biasa la.... klau buat word mcm nie...tulis nama anak² mmg x bole ditinggalkan....hehe...dah jadi habit pulak....


Nampak x benjolan-benjolan atas apam tu..? hahaha....itu ler yg diaorng duk panggil 3D tu....sy ngikut jer....




buat utk gambor l/bugs~ 2 3 ketui jer buat...
....x bole buat bnyk...hahaha....
ku x selera nak memegangnya....
sbb membonjol bonjol atasnya....hehe...


rasanya...semua dah terer² kan buat apam nie kan....kalau nak resepinya....bole tgk SINI ye.... ...klau jengah resepi kat c2...itu ntah yg keberapa kali mengapamnya......smpi ler bole buat mcm yg skrng...dan alhamdulillah bole buat bisnes...!! itu yg best tu......:) 

tp kan...sy nak share juga lah resepi tu kat sini.....

BAHAN-BAHAN :-

3 biji telur ( sejuk dri peti ais )
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus ~ ok..sebenarnya sepanjang ambik tempahan mengapam nie...syifa cuma guna 150 gm sahaja gula halus..... cstmer pun kata ok dah kemanisannya....
150 susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecik ovalette
filling ~ choc / kaya / apa-apa sahaja....sebarang jenis inti boleh guna.

CARA-CARA :-

1. pukul gula + telur + ovallete ( pkul sampai kembang...smpi jdi putih....)
2. dah kembang...masukkan selang seli antara tepung tadi dgn susu segar tau....
3. buat sampi habis tepung dgn susu tdi...(sblm lupa...tpung tu..ayak dlu...cmpur dgn baking powder)
4. dah sudah...bahagikan adunan....nak berapa kaler...terpulang....
5. masuk stiap warna dlm piping bag..
6. picitkan adunan dlm mangkuk kertas.....tengah letak filing tdi....
7. Sebelum kukus, pastikan kukusan cukup panas. kalau x...apam x naik cntik. ~ ttp permukaan tdung pengukus. kukus selama 15 min api sederhana.

* cara sy utk kukus apam 3D ~ apam yg dah siap filing tadi..., x yah buat corak dulu...kukus kosong (tanpa sebarang corak atas permukaan apam)  sahaja selama 10 min. kemudian angkat....jaga-jaga...periuk panas....bole terus lukis kat atas apam tu...dah siap...kukus balik selama 5 min sudah cukup.... api tetap sederhana.

itu jerlah yg nak dikongsikan...........^__^


25 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam.. wahhh ni bukan 3D lagi ni.. Kelass AAAAA+++ punya ni... cantiknya... gebu dan cute! i like..:))

Asyifa Mustaffa said...

W'salam K.Sha...
wah ! berdesup smpinya........laju btul...hehe.....
x la smpi gitu kak...ish3...ish3...lagi...malu i tau...ngeh3.....

Asmara said...

wah apam pun ada 3D. hihi.. guna coklat mesti lagi sedap apamnya.

Asyifa Mustaffa said...

Asmara : apam pesen bru ler kot...hehe...

ogyep yummy mellow said...

Berapa RM pulak nak dibayar nak tengok 3D version ni.. Hehehe.. Kelasssss u..

Mohd Faiz Mazlishah said...

Ada lak yg 3d..mcm2

laskar pelangi said...

Yummy :)))

Bicara Kak Noor said...

wah cantiklah apam 3D ni tak yah guna spek pun dah nampak tu benjolan dia nak try jugak nanti besttt anak2 akak suka ni..

norhanim md zain said...

cantik cantik suka tengok sis buat tak menjadi le lepas ni kena try lagi

aizamia3 said...

ai suka.. ai suka.. ;)

zila 4ever said...

he hee nk guna spec 3d x nie..he ehee mengancam btl colornya..:P cantikkk

ibundo said...

salam dari bundo. Menarik... cantik..
ish, mesti sedap.

Asyifa Mustaffa said...

ogyep : x yah bayar...free jer....hehe...


Mohd Faiz : yesss...kenkadang kita perlukan kelainan juga...:)


laskar pelangi : yessss....


K.Noor : hehe...mmg nmpk jelas..x yah pkai spek dah...cubala kak..msti seronok tau...


norhanim : tq..cuba la...:)


aizamia3 : orng pntang x leh makan !! hehe...


K.Zila : x yah pakai spec dah kak...sudah jelas 3D nya...hehe


K.Ibundo : tq...

tun_telani said...

morninggg!!!!!!!!!!!!!! dh habis ke apam dot dot tun budak2 makan? omey je ada bonjol2 kat atas ^^

Asyifa Mustaffa said...

Tun telani : monin....:) tq....

FnF Simple Life said...

uishh...skrg dah demam apam 3d pulak ye...kretip nye...

Asyifa Mustaffa said...

FnF : hehe...musim sntiasa berubah...:)

aizamia3 said...

huhuhu.. itulah pasal..

Nur-nba said...

Cantiknya apam ni. - salam perkenalan.

Anonymous said...

cantik nyer........

Anonymous said...

sis nk tnye ni...y dot2 dgn ladybird punyer corak dye 2 nk wt cmne ek??pew bahan2 dye???xthu ni...cantik apam sis bley wat hantaran..hihi

Asyifa Mustaffa said...

bahannya tetap sama dgn adunan apam tu..cuma ambik skit latak la kaler apa yg nak kan...pastu lukis ..guna piping bag...~ kemas skit...:)

ifa said...

Salam,
Saya pernah lihat kawan saya buat apam, tetapi apam dia tidak naik gebu. T____T
Sedih kami merasanya.
Mohon kongsikan pandangan.
Terima Kasih

Asyifa Mustaffa said...

W'salam Ifa,
sy rasa adunannya ttp sama...mana2 apam dot dot..adunannya ttp sama...cumanya...nak tgk gebunya tu...time pukul telur dgn gula tu...dan tgk juga time mengukus. air kukusan msti sntiasa panas....

kalau nak kukus yg ke 2 tu... air kukusan msti kene panas menggelegak...baru apam akan naik cntik.

riza wirdani said...

pengen coba buat. makasih untuk resep dan triknya ya sis..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...