"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, May 23, 2012

Coklat buat sendiri.

Hari nie kan...baru nak buat n3 nie ha.... cekelatnya pun dah tnggl separuh jer...siap bekpes pgi tdi dgn cekelat lagi......not bad la rasanya....sy main ingat² lupa jer step nie , blaja ngan my biras kat puchong.....dia main ckp jer...so sy pun main ingat jer...x la pulak dok tulis ... sbb mudah jer stepnya.... tp kalau ada yg salah step sy....tolong betulkan ye....

tp cekelat yg dah siap nie...ok jer rasanya.........sbb yg pentingnya guna dark choclate, kalau pakai serbuk koko tu....boleh...tp mcm leceh la kan...nak + gula, susu, mentega smua tu.... nak senang beli jer dark choc, mmg ada jual di kedai bakery. 

Ini choc yg terhasilnya......... ada 'penjaga' tu tau.....kalau nak...mintak bebaik ! hahaha....


ok, cara yg sy buat....kalau ada kekurangan bole ler bagi tau ye....:)

Step 1 : Guna dark choclate ~ cairkan secara double boiler, sy guna jenama Berlys, tu ada kat bawah gambar kecik tu...


Step 2 : ambik mould yg sesuai, masukkan choc yg dah cair tu setengah dulu...sy guna sudu jer....sudukan je la slow n steady.....x perlu gopoh gapah, ...hehe...masuk 1/2 dulu, kemudian..masuk dlm fridge kejap dlm 3 minit...utk bagi berbentuk skit...


Step 3 : Kuarkan dari fridge, pastu taburkan kat tengahnya tu badam atau sebarang jenis kekacang..atau nak letak kismis pun boleh jer.......lupa plak, badam atau sebarang jenis kacang msti disangai dulu...kismis x payah ! trus buh aje...


Step 4 : tutupkan balik atasnya dengan lebihan coklat tadi..........dah siap......pas tu..masukkan la dalam fridge balik......sampai choc tu mengeras....sebelum tu..! sebelum masuk dlm fridge tu kan...hentakkan skit mould tu supaya choc tu mampat skit........tu jer......


Siap !!!! 


hep !!! x leh ambik....tu penjaga anak² yg letak....!

saje nak try jer pun.......nak choc lgi sedap...x yah susah² ....pgi jer beli kat kedai.....



32 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hep! kalau nak sebiji pun tak leh ke?? alaaaa nak laa.. kedai jauh hehehe... sedap! memang buat coklat simple aje.. cuma kita ni yang rajin sangat dok gi kedai membeli... hehhehe...:))

Asyifa Mustaffa said...

untuk K.Sha..bole jer...:)
sy pun saje nak test je kak...yg bnyknya....beli jer...hehe...

AZLITA AZIZ said...

salam Asyifah..

Terima kasih ye sudi singah blog akak..

uik sama lah kita buat coklat.. akak buat atas permintaan anak dara akak tu.. adoii.. lama dah tak buat untuk dia..

Samalah tu caranya.. tak kisah nak guna dark coklat atau milk coklat kedua-duanya juga sedap!

Kalau ikut cara akak, masa step pertama tu tak payah masuk peti ais. Lepas kita hentak2 sikit bagi dia keluar gelembung udara biar sekejap kemudian dah boleh letak kekacang.

Untuk coklat yang asyifah buat ni selepas letak coklat akhir hentak2kan lagi bagi keluar gelembung udara pas tu aisyah kena ratakan dengan spatula yang rata macam kita nak ratakan kek tu kemudian ratakan atas acuan, buang lebihan coklat baru simpan dalam peti ais.

nanti bawah dia cantik rata asyifah

Ilhamkreatif said...

Salam kenal Asyifah...seronokkan buat cekelat sendiri.Macam-macam paten boleh buat,boleh ikut citarasa sendiri nak letak inti apa kan.

Asyifa Mustaffa said...

Kak Ita : tq atas saranan akak...sy pun x terpikir kak nak ratakan atas tu...lepas hentak tu...main terus msuk peti ais jer....

tq ye kak...

Asyifa Mustaffa said...

Ilhamkreatif : thx folow..nnti sy 4lo blik ye...:)

ummi anum said...

nampak sedaplah..tak boleh bagi ke?satu jer..

Asyifa Mustaffa said...

Ummi : boleh² ... ambik jer...hehe....

Chik Att said...

nak cuba lah bila bila... tak susah pun kan

Nieza said...

Assalam Asyifa, rajinnya dia buat coklat sendiri...saya belum ada kerajinan mcm ni lagi..:)

Qasey Honey said...

rajinnye...buat coklat pulak yer...nmpk sedap tu...ade lg x...nk 2 ketuiii...yg byk kacang kt dlm tu...hehe

Kathy Tuah said...

mintak izin nak ambik resepi ni :)

zila 4ever said...

salam asifa cyg
rajin betul la..kita x pernah cuba lg nie..tgok kak ita ada buat jgk semalam kan..klu tgok org buat cam best jew kan...cantik kejadianya..:)

Bicara Kak Noor said...

salam syifa wah rajin nyeee dan pandai nyeee akak belum lagi menerai buat coklat sendri hanya pandai makan coklat sendiri je heee

Asyifa Mustaffa said...

Chik : cuba la....mmg x susah pun..sekadar nak suka2 makan dan rasa sbnrnya.....

Asyifa Mustaffa said...

W'salam sis,
nie mood telebey rajin....hehe......

Asmara said...

ayat last tu kelakar lak. beli je kat kedai eh. hihi.. tapi mesti suka kan sekali sekala dpt buat coklat sendiri. mengoda betul coklat ni! ;D

Asyifa Mustaffa said...

QH : sila...sila la ambik....mmg smua bnyk kcangnya.hehe...


Kathy : silakan sis...


K.Zila : W'salam, try la kak...:)


K.Noor : hehe.......saje nak try test la kak....


Asmara : tu ayat utk sy juga...hehe...kenkadang mmg beli pun.....nak membuatnya kdang tgk barang ada ke tdk....hehe...

mama4A's said...

mudah ajer upenya yer.. tingin la nk cuba pasnih.. mesti anak2 suker.. tq share cara membuat coklat sendiri.. :)

Gee® said...

Salam Syifa,
mekacih singgah dapor k.gee... sbenarnya resipi kroket tu bukan guna tepung roti tp serbuk roti... heeee lupa nk translate

Asyifa Mustaffa said...

mama4A's : wlcme...thx folo...sy x bole nak 4lo back la..nape ye?

K.gee : ok, thx...:)

ogyep yummy mellow said...

syifa,
kalau beli, semua orang boleh beli... yang homemade tu yang MAHAL tu... airtangan sendiri... marbeles your coklat...

Asyifa Mustaffa said...

ogyep : tq dear...meh nak bgi upah cekelat meh....hehe....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam shifa...
lama dah teringin nak buat coklat ni.. tp lom cukup peralatan lagi.. hehe.... mmg berbaloi buat sendiri coklat ni kan... puas anak2 mkn..

Sari Yusa Ibrahim said...

senang rupanya, kita jer yg malas, haha

Tney said...

Semakin rajin yer syifa.. ok..ok.. raya nnt nak dtg rumah lah.. nak makan masakan air tangan syifa.. :)

Asyifa Mustaffa said...

K.madiha : w'salam, dpt bnyk kak..okla anak² nak makan tu ada je stok mkanannya....:)


Sari Yusa : ye sis, mudah jer....:)

Asyifa Mustaffa said...

Tney : haha...ko bru tau ke....daku mmg rajin yg kenkadang malas...hehe...meh2 come...rumah sntiasa trbuka...tp nak dtng kene bg tau ler...lau tdk mkan apo yg ado yo lah....hehe....

~~zana@pb~~ said...

Coklat beryl akk tu dlm peti x berusik lg, jauh dtg dr Bangi tu....kalau anak ramai, ok la. Ni terkonteng2 bertiga kt rmh ni.
Penjaga Asyifa tu nak kena tangkis fire dgn ultraman akk tu, nangis kang!

Asyifa Mustaffa said...

k.zana : buat sikit je kak...nak rasa...
wah..! ultraman dtng ye...meh sini kene tangkis segala fire tu....hahaa...

Lawa Collections✿ said...

hai salam kenal..saya follow blog ni yer...

sedapnya coklat buat sendiri...

Cik Mashi said...

Kak....kalau letak kt luar lps bg die beku tu, bole ke? Sbb plan nk wat buat hantaran la... Harap sudi bg tunjuk ajar... ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...