"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Tuesday, May 15, 2012

Apam Indon

Assalamualaikum.......salam sejahtera.....semoga ceria hari nie....ok hari nie nak cerita pasal apam indon yg dibuat petang smlm....

Sebetulnya nak di n3 kan ptng smlm...tp sebab tekejut kejap.....rumah jiran kat taman nie kene pecah masuk....risau kejap tu ada la.... sebabnya x brapa jauh pun...selang 5 biji rumah je cmtu....orng tu masuknya ikut syiling dari rumah sebelah yg tengah renovat.., diaorng naik ikut syiling rumah, mereka²  nie..kalau nak buat keje jahat...mcm² idea je ada...cubala idea yg kreatif sngt tu dimanfaatkan ke arah yg lgi bagus....ha...aman la dunia nie...., dah sy pulak rasa mcm x selamat nie...walaupun pintu kunci depan belakang....gate pun kunci....tawakal je lah....doa sy.... moga Allah s.w.t... melindungi kami sekeluarga.... insyallah....

panjang pulak ngomel pepagi nie....balik pada citer asal ye....^__^, Apam Indon.... x tau la nape diberi nama mcm tu....myb asal resepi nie dri sana la gaknya.....


Atasnya agak berlurah lurah sikit....x licin la pulak........rasa....agak ok juga...tp Athirah kata lgi sedap bhgian tengahnya , sbbnya tengah tu letak paste lemon....yg lapis bawah dan atas tu...paste cokelat ler....

Resepi ambik dari blog K.Ita, lama dah ambiknya.....peram dulu...tggu mood datang...baru la buat.....:)

Resepinya mcm ada sikit persamaan dgn apam pelangi yg dah pernah buat nie, tp yg nie ada penambahan kuantiti bahan dan penambah rasanya letak paste....cara buatnya lebih kurang je..... Ok sy share resepinya di sini, buat simpanan di masa depan...kalau nak tau rasanya...silakan try test ye....

Resepinya 

APAM INDON
By: Blackmore Forum Cari
Sumber resepi : Azlita Aziz
Disumbangkan oleh : MamaFami 
Rujukan : Cikpuan Mieza My Resepi


5 iji telur 
1 sudu kecil ovalette 
1 sudu kecil esen vanilla 
300 gm tepung gandum 
300 gm gula halus 
250 ml susu segar atau santan~ syifa guna santan
1/2 sudu kecil baking powder 
sedikit garam 
pewarna 


Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. Sediakan loyang ukuran 9 incOleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
Ayakkan tepung bersama baking powder. Campurkan garam ke dalam susu. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai. 
Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat. Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna


~ syifa  tambahkan dengan paste lemon (yg kuning tu ) dan paste coklat ( utk kaler coklat ler...)






selamat mencuba.........:)


4 comments:

Qasey Honey said...

asslm Syifa...igtkan cheese cake td...rupanya apam indon...QH pon dh penah jugak...cantik la apam indon ni...walaupon bhgn atas tu berlurah2 yer...yg QH buat tu dalamnya berlubang2...hihi...xcaye g la tgk...

Asyifa Mustaffa said...

QH : W'salam, x pe la..ada lurah ke..lubang ke...jnji dpt makan kan...hehe...

aizamia3 said...

macam2 cara kalau dorang nak pecah rumah ni.. hati kering..


psstt: nampak sedap apam tu..

Asyifa Mustaffa said...

aizamia3 : ntahla....hidup nk cpt kaya la kut...tp rezki mcm tu x kan berkat pnya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...