"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, May 21, 2012

Cheese Tart

Assalamualaikum........selamat petang....dah petang pun dah ni......mood  kejap nak , kejap x nak update blog nie.....~ jari jemari terhenti ( pikir ayat jap)...............................

Masuk perenggan baru lah....~ terus citer tajuk utama, Ciz tat... ramai yg dah membuatnya pun....sy nie..kiranya dah ketinggalan ERL (laju ler dari LRT)  lah nie......... x pelah...biar lmbt..asalkan selamat. Bukannya apa... dulu² ...x de keberanian utk mencubanya... sbb x brapa pasti, sama ada menjadi atau tidak crustnya tu....nie kira 1st time ler dok membuatnya nie.....x buat nnti...x tau pulak cmne kejadiannya kan....nnti orng kata makan jer tau....huhuhu.....

Tp ! berbekalkan semangat yg jitu ! hehe...jitu ler kan.... weken lepas...gagahkan lah juga diri membuat kulit tart tu dulu..... resepinya totally dari blog K.Ita... ( dah lama menyimpannya...since K.Ita publish lagi tu...) dok perap jer resepi tu......kalau buat pekasam...mmg konpem lah....! x tau nak cakap...hehehe.....

Ok..! jom tengok kejadian yg x seberapanya ini .....



So far so good la kejadiannya................Hadif cakap best ! nnti dia suruh ibu buat lagi....hahaha...



mood terlebih rajin... ~ smpi 3 filing dok buat...ngeh3....
alang² crustnya dah bnyk tu kan...
bubuh jer la filing yg ada......
bole tau yg mana yg best kan....
tp blueberry ler rasanya paling best...........

Untuk resepinya kan....K.Ita...sy share sini ye....mekacih....:)


Kulit tart

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 


 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Utk ciznya :

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.




Update terkini ~~ terkini la sngt kan....hehehe.......... ciz tart nie dah tinggl 18 ketui drpd 50 ketui lebih yg dibuat semalam.......semuanya dimakan oleh Hadif...tu pun kene tahan, stop dulu.... tggu kakak Athirah balik skolah....klau tdk..mau licin dingapnya...!!!


17 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam syifa, sama lah kita mengetat hari ni blueberry mmg the best kan cantik nya tart syifa..

zila 4ever said...

laaa kat sini pun ada jgk..aiishhh x leh tahan nie..ha haaa..tadi kt umah kak nor..nnt zila nk buat jgk la..dh kecur sgt2 nie:)

Asyifa Mustaffa said...

K.Noor : cis tat yg best...tq kak...


K.Zila : mnggu tat sedunia kak....buat jgn x buat....!hehe...

Qasey Honey said...

alahai rajinnye buat tart tu...3 rasa lg...comeii n sedap nmpknye tu

dapurCikWan said...

firstime buat dah cantik tu... ;) cikwan pun takut nak mencuba..rumit juga nak membuat crustnye tu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam dear Syifa memang nampak cantik sangat!! sedap dah tentu-tentulahkan... wahhhhhhhhhhh kecurr dah ni hehehh

Asyifa Mustaffa said...

QH : hehe...bole ler nak makan saje2....

Asyifa Mustaffa said...

cikwan : berkat kesabaran...ce wah...! Dah lama resepi trsmpn...skrng bru ada keyakinan nak buat......itu ler hasil yg x seberapa.....

Asyifa Mustaffa said...

W'salam k.sha,
tq2....bole le....sdap tu...dah tntu2 la kak kan...klau bende2 yg mlibatkan ciz nie......huhu....tu smua perangkap lemak belaka.....

Asmara said...

percubaan pertama dah jadi cantik mcm ni. mmg curlast you!! hehe..

~~zana@pb~~ said...

Dah boleh meniaga ni Asyifa, meniaga dgn si Hadif...hehe..

Ucu Faridah said...

sopan santun jer ciz tart tu beratur...gaya2 macam nak dtg rumah ucu jer.....

Mamasya said...

Salam Asyifa. wpun baru kali pertama buat...cantik jadinya ciz tat tu, dah boleh ambil tempahan ni.akak lagi tertinggal ERL..hi..hi..belum cukup rajin nak membuat ciz tat...

Asyifa Mustaffa said...

Asmara : tq...berkat ulang kali dok ngintai blog k.Ita...:)


K.Zana : hahaha....meniaga cis tat? aduh..mmg sakit pinggang la kak...Hadif ? dia yg makannya..mmg x smpt nak niaga pun....


Ucu : kak....sopan eh.....dah licin pun kak...x smpt smpi dah....


Mamasya : W'salam, insyallah kak...:)

ogyep yummy mellow said...

Syifa, cantik dan kemas je cheese tart tu.. Kat rumah ni pun kalau buat utk fulfil order... confirm kena buat at least 50 biji xtra utk anak2.. kalau tak, alamatnya tak de delivery lah... habis kat mulut depa je... Non stopkan kalau makan cheese tart ni..

Asyifa Mustaffa said...

Ogyep : tq, mmg diaorng x bole benti makan...nie pun dah abis...bsok plan nak buat crust tu la dulu...yg ada nie dah licin...

Nur-nba said...

Rapi dan kemas cheesetart.. Saya belum ada kelapangan nak mencubanya.. Mesti sedap sangatkan. Memang suka juga masuk blog Kak Ita Masam Manis.. PeRkongsian ilmu byk kt sana.. Lepas ni akak dah boleh bisnes.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...