Assalamualaikun dan selamat sejahtera.
tiba2 mcm rajin plak ye nak buat n3 ptng sabtu mcm nie...hehe....ntahlah...x tau nak buat xtvt apa time2 cmni...teringat pula ada 2 3 keping folder lgi yg x up n3 dlm ni...jdi..ada masa terluang nie...taip la kejap...
Kek kali ni ~ kek pandan bersantan , dah lama pun buatnya... cuma pic aje dah terperap lma...klau dibuat pekasam...mmg dah sesuai sngt la klau nak mknnya...hehe..
Time buat ni...sbb teringin nak mkn kek yg ada aroma pandan + kaler hijau...! x tau kenape...time nie...mmg minat sngt2 kaler hijau...so, guna la khidmat p.cik gugel....n gugel pnya gugel....resepi ni yg pling mudah nak buatnya, yg pentingnya sy x nak gunakan butter/majerin....:D
Resepi yg mudah n simpel ni...sy ambik dari dapur Kak Leen Rosly. Buat K.leen, sy panjangkaan resepi ni di sini ye...:)
Sumber : LinRosly
try test rasa : AM
Bahan-Bahan:-
400 gram tepung gandum
360 gram gula pasir
350 ml santan
50 ml air daun pandan* Kak Lin guna perasa pandan dan pewarna hijau ~ sy guna cara k.lin gak...
4 biji telur gred A
4 sudu teh serbuk penaik
1 sudu minyak* disapu pada loyang
Cara:-
1. Pukul gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan santan, air daun pandan dan kacau sampai sebati
3. Masukkan tepung dan kacau lagi
4. Akhir sekali masukkan serbuk penaik dan gaul rata.
5. Sapu loyang dengan minyak dan masukkan adunan kek
6. Bakar pada suhu 180 darjah selama 45 minit.
Kan...! senangkan buatnya....cuba la....:D