"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Pages - Menu

Wednesday, November 27, 2013

Do it yourself ~ WW

Projek mengemas majalah kakak......lega tgk dah kemas....

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, November 15, 2013

Kek Gula Hangus

Kek yg dibuat semlam...ingtkan utk dibuat mkn2...sekali Hadif blik sekolah...katanya besok jumaat hari ni la.....ada jamuan disekolah....jadinya...senang cite...suruh je dia bwak kek ni...dia pun ok saje....setel masalah...



Kek ni...lama dah tak buat...last buatnya sini dan sini ..masa ni...tak ingat resepi tu ambik dri mna...yg ini pun ok resepinya....


Untuk kali ni....resepinya sy ambik dari blog K.Nor (secubit garam), sy share resepinya di sini ye kak......buat simpanan.., adunan ni sy buat separuh sahaja.

KEK GULA HANGUS
(resipi asal arwah emak K.Nor)

1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..

Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu..

125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat

updated:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, November 6, 2013

Kek lapis chocolate cream cheese kukus

Assalamualaikum , selamat sejahtera.

setelah lama berada dalam draft..hari ni baru nak publishkan entry ni...

keknya telah selamat dikerjakan.... ni..mnggu lepas punya kerajinan la ni...pun sebab nak habiskan cream cheese yg x tau apa nak dibuat...

jadinya...setelah lama x buat kek ni...last buat yg ini lah dia.....jadinya...mggu lepas baru datang balik aura nak melapisssss...


resepi sy ambik totally dari blog K.Yatie ~ sinar kehidupanku... mohon share di sini resepinya ye kak....:)

x rugi kalau nak cuba buat tau...sedap makan bila dah disejukkan dalam fridge....

abaikan bentuk yg tiada  kecantikan itu..janji sedap masuk tekak !


Untuk resepinya :

Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)

BAHAN A

250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
Biarkan sebentar.

BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

Cara-cara
Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
Masukkan air panas,susu dan minyak.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, November 4, 2013

# listing Your URL blog

sementara dok on lappy ni kan... mcam terajin plak nak join....

jumpa kat blog haryati tadi...saje pun nak join gak...:)


SYARAT UNTUK SERTAI SEGMEN :

1. Copy banner Segmen #listing Your URL blog & buat entri mengenai segmen ni .
2. follow blog ini
3. Tinggalkan Link URL anda di ruangan komen
4. Nantikan Trafik dari Boe untuk blog yang menyertai :)

Segmen dibuka sehingga 10 november 2013

DOA AKHIR DAN AWAL TAHUN ( MUHARAM)

Assalamualaikum

Perkongsian bersama...juga sebagai simpanan sy utk masa akan datang.....jangan lupa petang ni..insyallah...

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. 

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun" .



Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan". 


Insyallah...jom sama2 amalkan...

sumber : AL-AZIM.COM

Friday, November 1, 2013

33 Days Lucky Draw Birthday Giveaway by AtienStory

Assalamualaikum / selamat sejahtera

jom join GA :)


Jom join giveaway by AtienStory ni...

nak join...?? klik kat banner atau link atas nie...

Happy besday buat Atien, semoga dipanjangkan umur...dimurahkan rezeki serta 
diberi kelapangan dalam segala hal....insyallah....


jom join...GA ni bermula hari ini,dan akan TAMAT pada 3.Disember.2013 jam 3:30 ptg.

jom meriahkan dunia bloging !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...