"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Pages - Menu

Wednesday, February 29, 2012

Kentang Wedges

Akhirnya !!! dpt gak update, dari ptang tdi nak buat n3 asik x dpt, bukak kat posting, refresh bnyk kali, still x dpt masuk....jem sekejap blog nie !!

Skrng nak citer menu tengahari tadi, antara menu sampingan la kiranya...Potato wedges ! ,  resepi try dari buku 1 hari 1 resepi buku dari chef Hanieliza. resepi muka surat 290. caranya begini ,


Ubi kentang, terpulang nak brapa biji pun, potong ler macam wedges tu kan... pas tu rebus smpi 1/2 empuk, jgn empuk sangat sbb nanti nak goreng pulak...dah empuk tu, tuskan sekejap.....ambik tepung serbaguna, mcm tepung goreng ayam kentucky tu la yg salut ayam tu...sy guna tepung yg nie :


tepung yg nie hot n spicy skit...dah x yah nak buh sebarang perasa pun...dah cukup perasanya., ok, bancuhkan tepungnya dgn sedikit air, ikutlah wadges tadi bnyk mana, n agak² la tepung tu...bancuh dgn air jgn terlalu pekat n jgn terlalu cair ok...pastu gorengkan saje.... mcm nak goreng pisang tu....kuning keemasan la orng kata kan....ok ni hasilnya.....


Ini la rupanya wedges sy.... kalau yg agak² nak cuba.. bole ler buat...nak senang... boleh jer kan beli yg ready made kat pasaraya tu..melambak-lambak...mcm² jenama ada...siapkan aje ongkosnya...!! betul x?? ...

Ini last n3 utk february 2012....besok 1 Mac suda....insyallah bertemu lagi besok, jika dipanjangkan umur...

Selamat malam....assalamualaikum.....^__^

BREAD BUTTER PUDING

Assalamualaikum, selamat sejahtera. sihat ? alhamdulillah.... semoga bahagia hari nie....n lebih baik dri hari² semalam. Ok, nak citer 1 resepi yg sy dpt nie. n dah try pun... resepi dari Dapur kak.Dayang nie... saje nak cuba kan yg nie mcm mna pulak rasanya....

Sblm nie buat bread puding biasa dan bread puding gulung tu ok la... dah nama bende manis² nie kan..op kos ler sedap ye tak ? 

ini le rupannya bread butter puding yg dibuat petang semalam...nak post semalam, x de masa pulak....:)


sebab terjadinya puding nie, adalah kerana roti yg di beli nie, lansung x berusik n expired datenya semalam !

see... 28 February...kira bolehlah kan dibuat puding...hehe....

sy buat kan dalam rotinya, sapu butter n lapikkan 2.... susun dalam dulang pembakar .... dah susun dlm dulang, pas tu tuang kan buah-buahan cocktail yg dlm tin tu jer.... ( kalau ikut resepi yg sy dpt tu Kak.Dayang letak pisang....pisang x de..! sy gantikan dgn apa yg ada... kira orite ler...)

sapu peanut butter dulu ye...

susun lapisan roti tadi...pastu tuangkan buah²an koktail + kismis + choc chip,....pastu susun lagi lebihan roti di atasnya, kiranya nanti koktail tu berada ditengah-tengah ye.

last sekali, bila dah ditutup, ditabur lagi dgn kismis + choc chip n hirisan badam, nie smua optional, suka hati nak letak apa.... taburkan skit gula perang ...nnti dah masak nmpak keperangan...nmpk cntik juga....:)

ok, bawah ni sy share resepi dari Kak Dayang ye, tq Kak, sbab berkongsi resepi yg best !.

Resepinya :- 

  • 8 keping roti
  • 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis * syifa pakai koktail, airnya x digunakan. isinya sahaje
  • mentega secukupnya
  • peanut butter secukupnya
  • chocolate rice / chocolate chips secukupnya
  • kismis secukupnya
  • sedikit parutan kulit oren sunkist - optional * syifa x guna
Bahan A :
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 3 biji telur 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan B :
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
  • 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)

Cara-cara :
  1. Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
  2. Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar. 
  5. Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis. 
  6. Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B. 
  7. Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
  8. Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C. Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk. 
Tambahan !syifa makan guna sos kastard...! sos kastard tu masakkan dulu pas tu sejukkan dlm fridge....sejuk....nyaman masuk kat tekak !!!  

Nak resepi sos kastard, boleh tgk SINI. ok.. pada yg nak tau rasanya bread butter puding nie....cuba ler buat...insyallah jadi.... ^__^


Tuesday, February 28, 2012

KURMA AYAM

Alhamdulillah...selamat sudah menyiapkan satu menu bersantan hari nie....menu santan² nie... seminggu sekali jer ada kat rumah nie.....bila time malam..makanan yg berlemak nie dah x brapa nak sangat dah...masak pun sikit jer...cukup 3 ke 4 orng makan....

Meh layan pic dulu :-


ini lah hasilnya....nie antara menu peberet arwah abah....arwah suka sngt makan nie....arwah suka makan bawangnya, ...terkenang pulak kat arwah....Al-fatihah.....

Resepi cra syifa :-
bawang merah*
bwang putih*
halia*
2 cawan santan pekat
sepeket kecik rempah kurma ayam/daging
ayam secukupnya
ubi kentang
bawang besar
Cili merah
garam secukup rasa

Caranya :
1. Dadukan bahan yg bertanda * - nak tumbuk pun x pe. tumiskan dgn minyak masak.
2. Agak naik bau, masukkan rempah kurma yg dah dibancuh air, tumis sampi naik minyak.
3. Masukkan ubi kentang, gaul rata....biarkan sekejap, masukkan ayam...
4. Masukkan air sikit, ttp periuk supaya kentang cpt empuk.
5. Agak² 1/2 empuk, masukkan santan, (kalau pekat sngt, + air) biarkan sehingga kentang betul² empuk, masukkan garam secukup rasa.
6. Masukkan bawang besar yg dipotong empat bersama cili merah. biarkan sehingga bawang masak.
7. Siap..ready to serve....:)

Ok..itu cara sy, mesti orng lain ada cara masing-masing...janji semuanya masak...:)



"Teruja"

Assalamualaikum, selamat pagi....jumpa lagi...alhamdulillah masih dipanjangkan umur... anda bagaimana?? .. ok hari nie...nak citer skit perkembngan blog nie...sy "teruja" skit...almaklumlah...semalam ramai juga yg view blog yg x seberapa nie....blog biasa² je... x mcm blogger² pemes tu...hari-hari ada jer orng dtng berkunjung...."rumh kecik" sy nie..apa la yg adanya...ye x??

dari x de n3 lansung...pagi ni nak tunjuk carta skit....carta "matematik" sape boring tgok nombor-nombor..x yah tengok !!


semalam sahaja pageview blog nie - glamour skjap...! hehe... taulah orng lainnya p/view sehari beribu orng masuk...mcm Kak Azlita ke...Macm Pak Cik Mat Gebu ke...Mcm Ben Ashaari ke...( sy x nak bgi back link, nak tgok p cri sendiri...- ayat dengki...! hahaha...)


semalam smpi kul 10.00 tdi punya p/view...mekasih pada anda-anda yg sudi jengah blog nie ye...sudi-sudi la masuk ye......dah masuk tu...jgn segan-segan pulak nak klik iklan tang atas sekali tu ye..... mekasih....

p/s : nie sekadar coretan orng nak habiskan masa sebelum nak masak.....x tau nak buat n3 apa sbnrnya...^__^


Monday, February 27, 2012

Bantal Pancake Mangga

Assalamualaikum...baru berkesempatan mengupdate blog...sepantas yg mungkin nak mengupdate nie...nak tgk citer korea jap lgi...dan disebabkan dah ada yg nak mintak resepi dri ptng tdi...ku gagahkan jugak beron9 mlm nie....lau x...mmg bsok ler jwabnya bukak blog nie....

nie ler rupanya bantal pancake tu...ini bahagian dalamnya 


Campuran whipping cream dan mangga, resepi yg sy dpt tu menggunakan durian, skrng mna nak cari durian kan, so ubah ler kpd apa yg boleh diguna....


atas nie lah rupanya...lipat main lipat...ikut dan jer orng utara kata......hehe..x pelah janji ada rupa bantal...keh3.... ok pada yg nak mencuba.. bawah nie sy share resepinya... 

Sumber resepi : Sis nonierahman

Bahan-bahan :-

Bahan-bahan untuk kulit:
250 gm tepung gandum.
3 biji telur
500 ml santan
1/2 tsp garam.
esen pandan * syifa x letak sbb pakai warna kuning
pewarna hijau * warna kuning

untuk inti plak
isi durian secukupnya
whipped cream yg telah dipukul kembang

Inti cara syifa :
3 biji mangga masak sederhana besar*
gula 3 sudu kecil*

*Whipping cream syifa campur dgn gula 1 sudu kecil

Cara-cara :-
  1. bancuh semua bahan untuk kulit sehingga sebati dan kemudian tapis.- *syifa blend, pastu tapiskan. supaya adunan licin.
  2. kemudian dadar kan nipis seperti membuat kuih dadar/kuih ketayap * guna non-stick pan.
  3. letak sedikit whipped cream atas kulit dadar dan letak 1 sudu isi durian * syifa guna mangga yg dah digaul dgn gula tadi..utk bagi manis sedikit.
  4. lipat kemas, sejukkan sebentar sebelum dihidangkan.sedap mkn sejuk²..  orng yg jual nie mcm kat KEDAI NI ... mmg cun la lipatnya kan...hehe...
Ok, pada anda yg berminat nak mencuba....silakan mencuba, bila kita dah cuba nie..baru tau rasanya kan...ok slamat mencuba....


Selamat malam...assalamualaikum....^__^



Sunday, February 26, 2012

AGAR-AGAR SIRAP BERSANTAN

Assalamualaikum...alhamdulillah....masih bernafas lagi hari nie n dpt lagi mengupdate blog....:) hujung mnggu nie x kemana..ddk rumah saje...masak n makan ! hehe....planing nak ke MITC melaka ada pc expo...x dpt ler nak jejak kaki ke c2 disebabkan ada JOm heboh pulak....malas nak bersesak-sesak..n parking sure susah punya....+ bwak anak² dlm cuaca yg panas lgi....malas lah...ddk umh lagi senang.....hehe...

oleh kerana ddk umah...makanya.....jadilah agar-agar bersantan nie....silap shoot pic pulak ! patutnya santannya letak kat bhagian atas...kesilapan teknikal ! masa kuarkan dri bekas tadi..trus "menjunam" kebwah...terlupa pulak nak naikkan...dah masuk dlm nie baru perasan....haha....terbalik sudaaaa....


Resepinya : 

Bahan-bahan :

1/2 peket agar-agar 

2 cawan air
1 sudu sirap rose
1/2 cawan gula pasir

1 cawan santan pekat 
1 biji telur ayam

Caranya:


1. Masakkan agar²  dengan air 

2. Masukkan gula pasir - biar smpi gula hancur ye...
3. Dah hancur, tapiskan kedlm periuk lain.
4. Telur ayam tadi, kacaukan bersama santan, kacau hingga sebati.
5. Bancuhan telur dan santan tadi, tapis dan masukkan terus kedalam agar-agar tadi, biarkan ia mendidih.
6. Masukkan adunan ke dalam bekas yg sesuai. pastu sejukkan dlm fridge.


Sedap makan sejuk, biasalah...dah nama agar-agar..memang sedap letak dlam fridge dulu....sape nak cuba, silakan...kalau x nak letak sirap rose..terpulang lah pada citarasa masing-masing..., apa-apa pun boleh letak...pandan ke...gula merah ke...janji HALAL ! ok....



selamat berhujung minggu... ^__^



Thursday, February 23, 2012

KEK baker's jer..

bertemu kembali......hehe....buat n3 malam-malam nie...nak post pasal kek....:) taraaaaaaaaaaaaaa !!


tu ler..ptng tdi ingt nak buat somting utk mnum petang...tp tetiba asben balik bwak sebiji kek...nie ler rupanya kek yg dibeli....dia kata tetiba rasa nak makan kek bakes kan...tu yg terbeli tu...ok la tu....x payah susah² nak buat utk minum ptng.....jimat tenaga !!

nie x de resepi ye....sebab kek beli ! hehehe....meh layan pic lagi.... sdap keknya..... ^__^


buah-buahan atasnya....huuuu...sdap...manis² buah jer kek nie....


ok...dah la tu...sape nak..boleh jer buat sndiri...susah² sngt...bsok p bli jer kat kedai kek eh...ok daaaaaaa aa

Selamat malam...semoga mimpi yg indah² .... jgn lupa gosok gigi, basuh kaki, n paling pnting, baca doa seblm tido.....semoga ketemu lgi esok...insyallah...

Assalamualaikum....^__^

"Kreatif"nya Hazim !

Assalamualaikum, selamat sejahtera.... harapnya kehidupan hari nie lebih baik dari semalam, insyallah....diam x diam sekarang dah dekat nak penghujung bulan february, x lama lgi dah nak masuk bulan mac..kjap jer masa berjalan... dan diam x diam kiranya dah 3 bulan kami sekeluarga duk umh yg boleh kira baru la nie...hehe...

dan baru x baru pun...dinding-dinding umah dah ada yg kene conteng..! ada yg dah padam... skrng nie dah makin bertambah...!! penat lor ibu mcm nie...nie smua keje hazim ler....! bila " M " ibu jdi besar..mmg x der la nak bersihkan contengan-contengan tu....

kalau dpt kat tngan hazim pensel or pencil kaler kakak...mmg camni la jdinya........




nie sebahagian jer...ada lgi nie.... smua tmpt ada kesan contengan, kecuali ruang tamu n dapur saje x de....sabar jer lah....

sape nak tolong...? meh cni meh....nak buat sensorang mmg x larat, ambik masa nie...huhuhu....

dah la tu hai...nak ke dpur jap..nak tgk apa yg boleh dibuat tuk mnum petng hri nie....daaaaaa....


Wednesday, February 22, 2012

Cucur susu lemak manis

Assalamualaikum, selamat mlam.., n3 malam, nak citer skit pasal "projek" mencucur ptng tadi, cucur yg sngt sdap, anak-anak pun suka.....mmg sdap, rasanya mcm cucur adabi lemak manis yg ready made tu...kalau x pecaya, cubalah sendiri resepi nie. 

tp sy buat x ikut sukatannya, main lebur jer smua....agak² jer la kan...sbb kalau ikut resepinya tu bancuhan tu dpt skit jer...jdi rasanya sy buat ptng tdi dlm 5 ke 4 cwan mcm tu.....bahan² yg lain, sama mengikut resepi tu lah...

ini hasilnya, ada yg bulat, ada yg lonjong ada yg bertangkai.....x perlah..jnji masuk perut..kenyang...alhamdulillah....:)


resepinya sy ambik dari : Kak Fida- My resepi

Bahan-bahan:-

1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sk baking powder
1/2 sk bicarbonate soda
6 sb susu manis (lebihkan jika suka) ~ susu yg buat air tu..
1/2 cawan susu segar/cair
garam secukup rasa  

Cara-caranya :- 
:
1. Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar/cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati.
 2. Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan... :)
3. Angkat cucur dan hidangkan.
:
senang, mudah dan cepat, x smpi 1/2 jam minum petang punya menu dah siap, kalau nak buat utk bekpes pun sesuaiii la sngt..........:)
:
nak cuba ? silakan..... selamat mencuba.....

HADIAH  PIE MAKER ~ KLIK SINI ~



Giveaway Souvenir from Korea by Wawa Abdullah

lama dah x join GA... hari nie rasa sngt² gumbira nak join GA nie..sbb giftnya brang dari korea, n sy pun tgh syok habis dgn drama korea skrng nie...hehe....nak join sila klik banner bwah nie ye.... :)

 

tarikh bermulanya GA nie : 17hb February - 15 March 2012, Genap 12 mlm, 15 March 2012...giveaway ni akan tutup. 

nak tgk HADIAH, boleh klik SINI 

 kalau ada la rezeki sy....insyallah.........:)


Tuesday, February 21, 2012

KUIH KASWI GANDUM

Ini minum petang semalam punya,patutnya buat n3 smlam kan, tp mcm x sempat, jadinya mlm nie bru sempat sblm tgk citer korea jap lgi....curi masa jap update blog utk mlm nie...

ini hasil yg sy buat...


resepi drpd  : CHEF HANIE LIZA

Bahan Sirap

5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Masakkan semua dan sejukkan


2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung ~ syifa pakai tepung ubi
1 sudu kecil kapur kueh [optional]  ~ x letak, x de stok kat rmh
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:

1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] ~ syifa pakai acuan apam,
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

pada yg nak cuba, silakan....:)

last n3 utk mlm nie.......nak solat n tgk YES CAPTAIN !....daaaaaaaa

 

LEPAT PISANG MAK

Lepat pisang mak ?? 
sebabnya fully made by mak...hehe...bkn sy x nak buat, tp mak buat lgi sdap....lagi ada umphhh  !! gitu..., biasalah..air tangan seorng ibu kan...msti sy sbgai anak kata mak sy la yg paling sedap masakannya.....btul tak?? 

sama la mcm anda² di luar sana kan...smua orng, smua nak ngaku yg ibu anda lah tukang masak yg paling hebat...btul ??, mana tidaknya....air tangan sorang ibu itulah yg membesarkan kita dri lahir smpi besar nie...smpi beranak pinak....huh ! emosi lak ptng² yg mendung nie....^__^, biasalah klau citer bab ibu nie kan...

back to de topic, nie lepat weken ari tu balik umh mak....


nie cara mak buat ye :-

bahan-bahan 

* 1 cwn pisang yg dah dilecek.
*1/2 cwn kelapa muda
*3 sudu besar gula - ikut manis pisang,  x perlu gula bnyk ( manis² buah lgi sdap)
*secubit garam
* 2 cwn tepung beras
daun pisang utk membungkus.

cara mak :-

- gaul sebati semua yg bertanda *
- gaul smpi likat. klau adunan agak cair, mak + tpung beras jer...x pakai tpung lain.
- dah siap adunan, boleh lah bungkus dlm daun pisang yg dah dilayurkan ye...
- kukus dalam 20 ke 25 minit.

mak kata, arwah nenek dulu masak lepat pisang guna beras sahaje...arwah rendamkan beras ( x pasti brapa lama), lepas tu tumbuk dgn lesung batu  bagi hancur dan ada yg separuh hancur (dulu x de blender lgi..smua pakai lesung, bukan batu tumbuk tau...lesung batu !)  , mak kata bila makan nnti akan ada rasa beras yg x berapa nak hancur tu, ala-ala ada kcng la dlm lepat tu...tp bukan kcang, ianya beras yg separa hancur...mak kata arwah jer buat sedap...( mmg ler arwah tu kan mak kepada mak sy....kan sy dah kata awal-awal tdi....smua orng kata masakan mak mereka lah antara yg terbaik didunia nie....:) ) ampun mak...x kata mak...tp realitynya begitu....^__^

cam tula ceritanya serba sedikit pasal lepat pisang mak nie.....jgn boring dah lah yer....^__^



BAUCER BUKU 1 malaysia

ini hasilnya menyoping kat POPULAR weken yg lepas......


daripada ini :-

RM200.00
baucar buku nie asben yg empunya....jdi smua tu bnyk brang kepunyaan tuannya lah....tp nak nyelit gak 1 buku tu....buku resepi masak yg mmg diidamkan- buku 1 hari 1 resepi.....akhirnya...dpt juga....:)

novel ?? x dak ler sbb bru bli 3 buah novel bln nie....huhuhu.....bajet udah lari...):


Saturday, February 18, 2012

DEMAM ONES HD

Demam Ones HD ?? nie semua gara² tv punya pasal, saluran yg menyiarkan drama-drama korea...sy sbnarnya x lah minat sngt tgk drama-drama berantai nie...tp ntah kenape hari tu..sekali tertengok mcm bes pulak citenya..nak² citer tu bru masuk episod 2...apa lgi layan jerlah...

x boring sngt la...+ iklan mmg x de..iklannya cuma promo drama-drama kat rangkaian tu saje..mmg x leh gerak...duk melekat kat depan tv..klau nak gerak gak...kene pasang bahasa melayu la...slalunya ptng²  layan citer tu hazim tgh tdo....so, mmg best la layan tanpa ada gangguan....keh3....

STAY WITH ME MY LOVE


gamba atas nie drama yg tgh layan time petang, STAY WITH ME MY LOVE, jln cite ok, x bosan...lembap pun x la....ok la, x yah nak pikir berat, drama ringan jer....citer dri isnin smpi jumaat, ptng pkul 5.15 smpi 6 lebih la...


YES CAPTAIN !

gamba atas nie citer sngt-sangat best........:) timenya isnin selasa kul 9.15 smpi 10.30 mlm (ulangan ada, biasa la astro kan, kalau x de ulangan, mmg x sah ler) ...mmg best la...pelakon korea pompuan tu cute sngt, pas tu suka gelak...budak yg belakon jdi adik dia pun, comey jer....sian dia orng adik beradik....nak kata pelakon lelaki handsome ke ape...,memang x la....biasa jer...

tp drama korea nie sy rasa lgi bes la drpd layan drama dari seberang yg sy rasa ntah apa-apa, jln citer smua nak menghasad dengki, hilang ingatan lah...ntah apa-apa lgi drama indon tu...mmg x penah layan pun yg tu...

nak lgi info pasal chanel nie boleh view SINI ye.... facebook boleh tgk SINI pulak... lupa nak ckp...ONES HD nie kat channel 393 ASTRO ler...



Friday, February 17, 2012

Buku Siti Rosmizah lagi....

Bersiaran dari kg....rumah mak ler.....dah hujung² minggu nie....duk umh x buat apa...blik kg la...u all macm mna?? hujung minggu mungkin dah ada planing memasing nak buat apa dgn family kan...semoga semuannya berjalan lancar lah ye....

now, nak cerita skit pasal 2 buah novel karya Siti Rosmizah...sape x kenal novelis nie..? kalau x kenal boleh cari jer kat google...ada la tu nanti....beliau nie novelnya mmg x sah kalau x keluarkan air mata...sedikit sebanyk mesti ada part yg meleleh air mata....

Seblm nie sy dah ada 2 buku karya novelis nie, buku Lafazkan kalimah cintamu dgn 7 hari mencintaiku... dua2 memeng leleh air mata...now nak lengkapkan koleksi nie..mintak tolong member belikan kat karnival karangkraf aritu...so dptler novel2 nie...


dua-dua mmg best...simpan buat koleksi.....dan dgr ceritanya..novel terbaru Siti Rosmizah akan terbit april nie..utk tau lanjut klik kat SINI.

x sabar nak tggu....!!!


Thursday, February 16, 2012

APAM GULA HANGUS

Projek dipetang hari...disebabkan keboringan....ku merayap ke serata alam maya mencari resepi...x tau nak buat apa kan...cari lah resepi yg mudah + bahan² yg mmg ada dlm dapur rmh thanks to kak Paty...disebabkan sy selongkar "dapur" akak ler sy jumpa resepi nie....

ini lah hasilnya.....kaler x terang sngt la mcm Kak.Paty punya kan...+ sy pun pkai acuan lompang jer...kecik, senang..skali ngap dah abis....makan time panas mmg sedap...:)


sy tumpang copy ler sini resepinya ye kak...utk mereka² yg nak mencuba...mna la tau kan,....kot ada tu...sila² lah mencuba...bru tau camne rasanya resepi yg simpel, sedap n mudah nie....


 Resepi :-

2 eggs / 2 biji telur
1 cup granulated sugar / 1 cawan gula pasir 
1 cup water / 1 cawan air
1/2 cup cooking oil / 1/2 cawan minyak masak
2 tbsp margerine / 2 sudu besar marjerin ~~ Syifa pakai butter, majerin keras dlm fridge...
2 tbsp condensed milk  / 2 sudu susu pekat
1 tsp soda bicarbonate / 1  sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum. / 1 1/2 cup flour

Directions

Melt sugar until golden brown, add water and set aside / Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan

In a blender combine eggs, milk, oil and margerine. Blend for 3 minutes / Di dalam blender / mixer masukkan telur, susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit  ~~ Syifa pakai mixer, x muat pakai blender

Add the caramelised sugar together with baking soda and blend again / Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

Finally add flour and blend again untill well combine. / Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

Steam in tea cups for 15 minutes and if use bigger baking tray steam for 45 minutes. / Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit. ~~ Syifa kukus 15minit jer sbb pakai acuan kecik..

ituler resepinya...tq Kak.Paty, sudi share resepi ni.....silalah cuba utk tau rasanya...........:)

 

AMALAN KETIKA ANAK SEDANG TIDUR

google jer

Pernah terbaca satu artikel perkara yang patut dilakukan oleh ibu bapa semasa anak sedang tidur. Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak.... setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita,

Wiridkan : Ya Latif ke ubun2 kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali.  
Membaca  : Surah al fatihah 1 kali, 
Membaca : Surah alam nasyrah 1 kali.

Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya. Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya. ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.
 
 

Wednesday, February 15, 2012

MUTIARA KATA - PART I

N3 menjelang malam.........:) saje suka² nak buat... mengisi masa lapang.



"Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai"



 "Siapa yg memasuki kubur dgn tdk membawa bekalan, samalah seperti orang yg berlayar di lautan dengan tdk berperahu." ( Sayidina Abu Bakar as-Sidiq)


nie jer dulu buat masa nie...kmdian nnti ada lagi bila² senang..........:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...