"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, February 9, 2011

Marilah menunaikan SOLAT


Tajuk jer mcm dah kata sy nie perfect pulak kan....x pun...sy hanya insan biasa jer...tp solat...insyallah x tinggal...
cumanya di sini saya nak share lah beberapa FAKTA SIHAT  yg sy jumpa tentang kelebihan SOLAT dalam islam....
indahkan islam itu...:)

Sebenarnya amalan kita (orng2 islam) dlm melakukan solat 5 wakt sehari, adalah gerakan yg pling mudah untuk menyihatkan tubuh.
::
setiap perbuatan kita dlm solat mmbawa kpd kesihatan fizikal, mental dan spiritual
::
Solat yg khusyuk boleh diibaratkan sprti meditasi yg mampu meredakan stress dan tekanan
::
Kelebihan solat tu kan, sbnrnya bnyk lagi...stiap kalimah yg diucapkan dlm solat itu juga 1 ibadah (mreka yg solat dgn ikhlas dan sempurna akn mndapat syafaat...)
::
YG PENTING = salah satu kedudukan dlm SOLAT ialah SUJUD~~~
Ketika SUJUD ~~ kepala diletakkan di bawah (bumi), ia membolehkan darah dari jantung turun ke otak dengan mudah~~

Solat itu WAJIB
 lihat saje pic di atas....x kira kemana, di mana, kita sebagai muslim/muslimat...di wajibkan ber SOLAT


~SOLAT ITU TIANG AGAMA~


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...