"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Monday, June 16, 2014

Biskut lidah kucing coklat

Assalamualaikum.

Jumpa lagi....:) update seterusnya....biskut lidah kucing chocolate.


Rupa tak berapa nak ada...tapi rasa nya ada tau!

Nak buat entry jalan2 cuti sekolah hari tu....ermmm macam malas sikit...kemudian lah yg itu...

Ait..? Pegi becuti ke?? Bila pginya tak bg tau pun...ko pgi mna ?? Soalan2 kepoh ada org tanya...sebab tiba2 tgk gamba yg dah balik rumah...baru nak tayang...privasi la kata kan....hik3...

Ater...tak kan 24jam nak update status....cek in segala tempat ... yg kita pgi kut...! Dulu2 masa baru2 bukak fb rajin ler...skrng ni...malas dah pun...ikut mood juga sebenarnya....

Ok...tak yah bebel panjang2....meh nak share resepi biskut ni...dan insyallah....kalau rajin...kalau la ye...boleh kut raya ni buatnya...kalau rajin...ki3...

Antara biskut rainbow dgn yg ini...bagi sy..ok lagi yg ini...sebabnya...terasa juga la coklatnya tu...yang rainbow tu pula...( rainbow kukis yg resepinya bezaman dok dlm ni tak berupdate ~ tetiba kukis ini baru buat da masuk dlm ni yek....hahaha ) hanya sekadar rasa butter...dan penariknya...dah tentu la colour2 rainbownya tu....


Moh tinjau resepi....sy share dari blog K.Wan...tumpang share ye Kak.Wan resepinya...

Sumber resepi : Blog K.Wan ~ ResepiCitarasawan

Bahan-Bahan

250 gm mentega
170 gm gula kaster
100 ml putih telur
170 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm serbuk koko
1/4 sudu teh emplex (bahan perangup)
1 sudu teh coklat emulco
30 gm coklat urai * syifa tambah

loyang lidah kucing yang digriskan mentega

Cara-cara :

1. Ayak tepung, serbuk koko dan emplex. ketepikan
2. Pukul mentega, dan gula hingga berkrim. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit sambil diputar hingga sebati. Tambahkan coklat emulco dan gaul hingga rata.
3. masukkan campuran tepung dan gaul sebati. Masukkan ke dalam piping bag dan picit memanjang ke dalam loyang.
4 . Tabur sebarang hiasan jika suka.
5. Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 150c selama 10-15 min.

Selamat Mencuba

7 comments:

Kakzakie said...

Boleh buat utk raya ni Syifa:)

Bbwana adienia said...

salam kak..

mesti sedap kalau yang rasa coklat ni kan..

Fazleyatul Aini said...

saya pernah makan yang rainbow punya. tapi cam muak, macam rasa susu

coklat should be ok kan. lagi pon semua orang suka coklat kan hihi

Bin Muhammad said...

Kenapalah namanya lidah kucing...bagilah nama yg sedap sikit. hehe...
Jgn pandang pada rupa, yg penting rasanya... :)

Mel said...

betul tu, warna warni tu yang menarik perhatian pembeli. lagi2 budak2..bila dah rasa..sendiri mau ingatlah..

kalau letak coklat, memang rupa xde, tapi insyaAllah rasa adaaa

asyifa mustaffa said...

K.Zakie : insyallah kalau kerajinan datang kak...:)

BA : haah...lgi berperasa gitu..! Hehe...

FA : Yup...btul tu...yg rainbow tu hnya butter dgn tpung...sbb tu rasanya gitu...:)

BM: ntah la nape nmanya gitu....sy pun pelik juga...karang mandai2 tukar...en.gugel tak pandai trace pulak...kan...hehe...

Mel : kan Mel...bnyk kali dah buat yg rainbow tu...sbb jual juga...tp bab rasa...sy bekenan yg ni lg...masing2 pnya citarasa la kan...:)

hainom OKje said...

Tulah sebok sana sini org cite pasal lidah kucing ni....mmg panjang mcm lidah kucing rupanya yeh AM hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...