"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, June 18, 2014

Bubur pulut hitam cepat di masak...sedap di makan !

Assalamualaikum / Selamat sejahtera

Kerajinan ada sedikit terserlah ni...harapnya kekal lah rajin nak mengupdate blog ni...insyallah.

Hari ni cerita pasal resepi pula. Saya saje nak try guna presure cooker (PS) tu je...bende dah àda kan...apa salahnya try n error...ada juga terpakainya...kalau tdk..apa guna beli kalau tak diguna kan nya...kan..kan!


Resepi saya jumpa di blog Along Rose. Cara2 nak masak guna PS pun ada disertakan sekali... terima kasih ye..Along Rose...mohon share resepinya di sini.

Sumber resepi : Roz HomeKreation 

BAHAN2:
1 cwn Pulut Hitam
1 mangkuk Santan
 Gula secukup rasa
 1 helai Daun Pandan
 ½ st Garam

CARA2:
1. Basuh pulut hitam dan rebus dlm periuk Noxxa High Pressure 20 minit sehingga empuk.
2. Masukkan santan, gula, garam dan daun pandan.
Tutup dan set Steam 5 minit.
3. Siap untuk di hidangkan.

Untuk masak cara biasa, bole tengok SINI.



Penambahan sikit yg saya buat ~  ini mengikut anak tekak sy ye...kalau korang rasa manis sangat..atau kurang manis...sila rasa dulu ya.!

Lepas pulut hitam sudah empuk, sy tambahkan :

1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
3/4 cawan gula
Garam sikit
Daun pandan

Ini adalah nota sukatan sy utk bulan puasa nanti...sebab tak dapat nak rasa kan...jadi..buat siap2...nanti nak buatnya lagi...senang kan...

Kalau nak tambah air jadi 3 cawan pun ok...sebab sy punya tu...see...macam pekat sangat kan...

Selamat mencuba...

10 comments:

idzwa kamaruddin said...

memang sedapp niii

Rai Ourkizuna said...

pakai noxxa tak payah rendam rendam dulu.. senang kan.. lagi nak masuk bulan puasa ni..

asyifa mustaffa said...

Izwa : sedap2...:)

Rai : ye...btul tu Rai...keras kejung camne pun..msuk aje dlm priuk ni kan...pemudah cara gitu...:)

hainom OKje said...

Jarang sangatlah buat bubur pulut hitam ni kat rumah AM....Tak de sapa yg suka rasanya tu yg malas nak buat tu...
Bagus yeh ada SOP heehe...senangkan...tip top punya resepi

Mel said...

itu hari nak buat bubur ni tapi xde pulut hitam..kecewa tak dapat makan..tengok kat blog ni, terliur pula..kena cari juga niii

fazianbatrisyia said...

lama tak buat apa2 jenis bubur...sedapnya...pekat2 cam ni

Bbwana adienia said...

wah, nampak pekat dan sedap la bubur tu kak..

asyifa mustaffa said...

Okje : kat umh ni pun jarang buat...tp skali buat..abih le...nk buat slalu tu...mmg x la okje..bila tingin je...:)

Mel : ha...cepat2 buat ya...:)


FA : terpekat sbnrnya...sedap kan mknnya...

BA : pekat2 gini...buat cicah roti pun ia juga BA...hehe....

Fazleyatul Aini said...

favorite !!!

Sarah Talib said...

Sedap tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...