"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, May 28, 2020

Talam Cendol

Assalamualaikum 

Selamat sejahtera 

Setelah sekian lama tiada "post" , kali terakhir tahun 2016 , harap ada kerajinan lah lepas ni 

berkongsi resepi kali ni resepi Talam Cendol, buat time Ramadhan yg lepas, 

Resepi diintai dari blog k.yatie , tapi saya buat setengah adunan sahaja, jadinya guna loyang 8x8 ya. 

dan bahagi dua ya resepi di bawah ni.


note : saya bahagi dua adunan dan guna loyang 8x8


Lapisan bawah
Bahan A
  • 200 gm tepung beras*
  • 250 ml santan pekat*
  • 450 ml air*
  • 1 s/b tepung jagung*
  • 150 gm gula caster
  • 1 s/k garam
Bahan B
  • 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
Cara-Caranya:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
  2. Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
  3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
  4. Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
  5. Kukus selama 25 minit
  6. Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Lapisan Atas
Bahan A
  • 300 gm gula merah
  • 50 gm gula castor
  • 500 ml air
  • 2 helai daun pandan-saya tambah
Bahan B
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 s/b tpng jagung-saya tambah
  • 3 biji telur
  • 250 ml santan pekat
  • 1/2 s/k garam
Cara-caranya:-
  1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
  2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
  4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
  5. Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit




Selamat mencuba, Insyallah sedap lemak manis semua cukup

Jumpa lagi ....daaaaaaa


5 comments:

Amie said...

Selamat hari raya Syifa. Lama menghilang dari berblogging ye. Jom kita terus main masak-masak heheheeee.

mama sara nur said...

slmt hari raya

slmt kembali

rajin syifa menalam, akak ni simpan resepi je buatnya entah bila he hee

Acuyuhan said...

SELAMAT HARI RAYA.. nice entry sis.. done follow, follow me back :) http://acuyuhan.blogspot.com/

suhaiza rashid said...

datang sini sebab nk try resepi ni ;)

OKje said...

Menarik jugak ni....bolehlah try nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...