"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Wednesday, August 1, 2012

Butter Cookies

Assalamualaikum, selamat pagi....salam sejahtera. Dah pun masuk Ramadhan yg ke 12 pun hari nie.....moga diberi kesihatan dan keadaan yg baik lah sepanjang menunaikan ibadah ni kan...insyallah.....:)

Dan yg tragisnya  bersahur pagi tadi.......kami bertemankan sebatang lilin di atas meja makan.....huhuhu....elok siap sudh panaskan lauk....hazim pulak bngun mintak susu.....tengah buat susu tu la..tup tup karen x dak...! adehhh...masalah betul la....dekat jam 7 lebih pgi nie bru ada......sib baik la jam 5 pagi hujan turun mencurah-curah ~ sejuk la skit....ok la jugak x la panas sngat....

Ok..citer pasal butter cookies nie kan...resepi sudah tersimpan setahun yg lepas lagi...:D, tahun lepas tu...teringin nak buat juga...tapi.... time tu dah siap 3 jenis kukis nya....jdi...x payah la buat.....n alhamdulillah...tahun nie...ada la kukis butter nie............senang ko buatnya ! x yah guna telur pun.....cepat siap...!


Buatnya pun...x yah nak dok uli...nak terap bagai semua lah...ambik masa juga kan nak buat gitu....yg senangnya buat kukis nie...masuk dlm piping bag...guna je la nozel yg bentuk ikut suka....pastu picit je lah bagi dia berbentuk.....siap sudah.......hehe....hasilnya.....alhamdulillah anak² suka...~ itu yg penting..! anak suka ....:D

Untuk resepinya sy ambik dari K.Fida dan Hasue sebenarnya.....tq ye share resepinya....dan sy share jugak lah kat sini ye...:)

Sumber : 


Di try test : asyifa

Bahan-bahan

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka. ..
sy guna 1 buku mentega....dan bila dah guna 1 buku mentega tu....bahan2 lain pun sila la tambah juga.......:D dapatnya masih x bnyk lagi...sbb boleh dikatakan sudah suku di makan anak² .....nnti² smbung buat lagi.....klau asik di makan saje...bila la mau penuh bekasnya.....huhuhu....



Rasanya ~ Hadif kata sedap....ok la..agak rapuh...tp x rapuh la smpi pegang terus bederai....kalau jatuh mmg bederai la...., bila tgk hazim makan....ok je.....masih boleh lagi dipegang dan di bawak belari, sbb dia klau mkn bende kukis² nie...mana reti dok setempat.....itu yg kena buat kukis yg gini² je......simpel.....


Ditaburkan skit manik-manik tang atasnya...bagi nmpk beseri sikit...........hehe..bebudak tengok pun teruja.....:))


16 comments:

prinCess zeneL said...

sedapnye :) nak try jugak lah

amalina husna said...

nmpak sedap!=) boleh try nie..

bersama kak Es said...

saya dah bookmark page ni, kalau rajin memang nak sangat mengukis. Tqqq

nizatus syahida said...

boleh try buat ni..=)

ijayuji said...

Salam syifa, bestnya butter kuki, akak apa2 berkaitan butter mmg suke, kek butter suke :D akak bila ntah nk mula test buat kuki sbb kat kepala duk melayang beraya kat mesia sbb tu mls nk pkir buat kuki :D

:: Mrs.Eady :: said...

candle light sahur gituuu..heehee...

FnF Simple Life said...

Alhai best nye...anak2 saya pun suka butter cookies.Nanti boleh le dicuba ni... adunan dia hanya 140g tepung, memang guna sikit je tpg ye...

Asyifa Mustaffa said...

Princess : sila la cuba....:)

amalina : cuba la...:)


Kak Ess : tq...:)


nizatus : cuba la...senang je buatnya...

Ijayuji : sabar kak...sabara....:)


Mrs Eady : ye x ye juga kan....hehe..


Fnf : sy doublekan adunan tu...klau guna resepi asal tu...mmg sikit la dptnya....

Mamasya said...

Salam Syifa.nampak menarik butter cookies tu...tabur gula hiasan tu buat lagi nampak menarik.
re;Syifa kalau tak guna rempah serbukpun tak apa. guna rempah yg ditumbuk sendiri lagi elok utk ayam berempah

Kak Nita said...

nampak mcm rangup gitu...nak try la nnt.

Amie said...

Sedapnya! Anak-anak kak Amie suka tunggu kakak di dapur kalau dah mula kukis mengukis... katanya suka baunya yang wangi ketika dibakar!

kasihredha said...

salam kenal..
kunjungan balas.
bestnya sesuai unk hari raya nanti

Qasey Honey said...

amboiii...dh stat mngukis yer...suka la tgk gmbo 1st tu...cantik...biskut tu pon mmg mnarik bile dtmbh dgn manik2 gula tu...

Asyifa Mustaffa said...

mamasya : oo..ok kak...tq...


Kak Nita : sila2...silakan cuba...


K.Amie : ha'ah...kalau baking kukis nie...aroma butter tu...1 rmh kak...:)


Kasih : mekasih....:)


QH : tq...bru je stat nie...nie pun kene smbung buat lgi....hehe...

Nuwairani Ismail said...

wahhh! nani pernah buat kukis ni. memang suka sangat.

Ann Ishak said...

sedap + menarik sangat, saya ambik resepi ni boleh tak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...