"Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat." ~ Khalifah Abdul Malik Marwan

Thursday, August 30, 2012

Puding dengan sos kastard buah koktail

Assalamualaikum..........selamat sejahtera.....lama sudah x membuat apa-apa n3 ....nak menaip nie pun mcm dah x de idea...tepu ! malas pun ada sebenarnya.....tp..........rajin kan la jugak nie buat n3 last di bulan Ogos kan....esok dah last day...coti ! ...mmg lagi konpemnya malas nak on kan pc nie.....:)

Sebab hari nie rajin kan.....so sy sharekan resepi yg dibuat masa buka pose hari tu.....hari tu ye....sekarang dah syawal pun....kiranya puding nie...bole je utk dibuat masa open house atau bila ada sahabat yg datang bertandang dlm bulan raya nie kan.....:D

x yah nak bnyk bebel² ....sebab kepala nie mcm ting tong jer tgk pc nie lama-lama.....:D meh layan gambar....n tgk resepinya....klau berminat nak cuba silakan lah....

Mulanya dah pernah buat di sini, tp kali nie sy just tambahkan dengan buah-buahan koktail dlm tin tu....terpulang lah nak letak atau tdk....ikut citarasa anak tekak ye....


Resepinya 

Bahan-Bahan Utk puding :

1 cawan tepung kastard
1 cawan gula
2 cawan air
1 cawan santan yg kurang pekat (1/2 pekat + 1/2 air = 1 cawan)

cara-caranya :

Dalam 1 periuk, masuk semua bahan....kacau sampai pekat dan likat - api dlm keadaan sederhana, sentiasa kacau.
Dah pekat dan likat, masuk dlm bekas
biarkan kat luar sekejap, lepas tu sejukkan dalam peti ais.
buh dalam bekas apam mcm kat gambar bawah nie......senang utk dimakan...



Bahan-bahan Sos kastard :

2 sudu besar tepung kastard
1 cawan susu segar/susu cair
3 sudu besar gula.
1 tin buah-buahan koktail

Cara2 :

Dalam 1 periuk, masukkan susu, air buah-buahan koktail dan gula dan tepung kastard (bancuh dulu dgn sikit air).
kacau sos sampai likat, jangan pekat sangat.
bila dah sebati, masukkan buah-buahan koktail.
sejukkan kejap, letak dalam peti ais...


Ini la hasilnya yg x seberapa..........patut lama dah nak buat n3nya....baru nie berkesempatan.....sumber resepi x dapat dipastikan dri mana sebenarnya....sebab dah lama tersimpan resepi nie.....kalau tuan empunya yg asal ada terbaca la kan...dan kata la nie resepi hamba Allah tu kan....sy mohon halal ye dishare kan resepi yg best nie....mekasih.....:)

lepas pada n3 nie....x tau pulak bila nak muncul n3 lain.......dah jadi blogger suam kuku kaki tangan dah nie...bukan suam kuku dah....huhuhu....nnti2 la nak ambik mood rajin tu kan...ntah mana tercampaknya x tau lah.....jumpa lagi next n3 insyallah......

Assalamualaikum.......:)


7 comments:

Mamasya said...

Slmt hari raya Aidilfitri Syifa. puding kastad mmg kegemaran....tambah kalau simpan kejap dlm peti ais...mkn yg sejuk....nyaman terasa..

Amie said...

Sedapnya.... membuka selera sungguhlah Syifa! Enak makan sejuk-sejuk ye...

Amie said...

Sedapnya.... membuka selera sungguhlah Syifa! Enak makan sejuk-sejuk ye...

kak ina kl said...

salam aidil fitri

ifnirsweet said...

sedap nye..slm ziarah :)

zila norazila said...

sedap syifa klu mkn sejuk2..sesuai utk jamu tetamu dtg beraya..

aizamia3 said...

lama dah tak singgah kat sini..

psstt: selamat hari raya aidilfitri ye.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...